Президентът Плевнелиев: За мен бе чест да служа на народа си!

Бях президент в трудни години, във време на нестабилност и рекорден брой кризи
Обновена: 22 яну 2017 09:13 | 21 яну 2017 20:16, Анисия Иванова
667
Президентът Плевнелиев: За мен бе чест да служа на народа си!

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в своето последното обръщение към нацията преди официално предаване на властта утре на наследника си Румен Радев.

Той обобщи по-важните събития в своя мандат - припомни трите парламентарни кризи, протестите, служебните правителства, геополитическите промени.

Ето пълният текст на обръщението на президента Росен Плевнелиев:

Скъпи сънародници, Един безспорно много труден, но достоен и успешен президентски мандат завърши. Бях президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Преминахме успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства в рамките на един мандат. Особено критични бяха 2013 и 2014, когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента.

От решаващо значение бе принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите.

Въведохме пряката демокрация в страната. Горд съм да бъда първият български президент, инициирал референдум и първият, в чийто мандат се проведоха три демократични референдума. Мандатът протече във време на големи геополитически промени, които трансформират характера на досегашната система на международни отношения. Средата за сигурност и глобалният дневен ред се влошиха и промениха изцяло. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, белязаха моя мандат.

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. България бе остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, като получи голямо международно признание. България бе добър приятел за всички в региона, доверен партньор в Европейския съюз, силен член на НАТО. Имахме успешно председателство на водещия политически формат в региона, като се позиционирахме като лидер на Балканите. Реализирахме успешно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, като водихме всички 47 държави – членки.

Бяхме домакин на срещата на десет президенти, като търсихме заедно решения за бъдещето на съюза. В последната година от мандата бе отбелязан рекорд по посещения на чуждестранни държавни глави в България – общо 25 – безспорно признание за активната и принципна външна политика, която водихме. Действах като убеден европеец, бях най-активният досега български президент на международната сцена, водих икономическа дипломация в действие. Въведохме иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата. Създадохме първата в България и на Балканите иновационна екосистема. Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната. Създадох Съвета на президентите и Президентската библиотека в България.

Не назначих нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност. Извадихме тайните служби на светло с пакет устройствени закони и правила.

Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от "Голям шлем“ с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи. Бях патрон на три индустрии, ИКТ, аутсорсинг и автомобилостроене, като само в рамките на мандата създадохме над 90 000 нови, добре платени работни места в тези индустрии на бъдещето. Зададохме свързаността като национален и регионален приоритет. Радвам се, че поетият ангажимент за три изцяло завършени български магистрали е изпълнен. България може да е силна, само, когато е свързана и интегрирана, а не изолирана.

Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари. Не просто критикувах, а снех публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя. Отказах да присъствам на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал. Бях патрон и инициатор на стотици мероприятия относно честната и обективна оценка на комунизма, сложихме всички досиета на Държавна сигурност в архива. Няма да се уморя да работя за това, комунизмът да влезе в уроците по история по един обективен начин. Вярвам, че с тези свои действия обединявах, а не разделях обществото.

Истината може само да ни обедини, манипулираната истина разделя. Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разделя. Бях президент, но и кризисен мениджър. Успях да преведа България през трудностите по един достоен и успешен начин.

В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, запазих президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход. Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Продължихме и надградихме инициативите на предишните президенти, стартирахме и много нови инициативи. Българите, където и да са те по света, бяха в центъра на водената от мен политика. Заради тях инициирах референдум за въвеждане на електронното гласуване.

Моята визия е за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от обединена Европа. Давах си сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати. Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията.

Сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Вярвам във върховенството на закона и го подкрепям по всякакъв начин. Противопоставях се на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката. Действах решително, за да запазим Европейския съюз – този уникален съюз за мир, свобода и просперитет. Не си мълчах, не се крих зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси.

Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата „да бъдем равни с другите европейски народи“. България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Ще продължавам да работя за силна България в силен Европейски съюз. Оставаме заедно. За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
374
0
 
1
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 1 година
Радев, да проветриш хубаво президентството...
373
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли най-после някой да ми затъкне устата на това плямпало?
372
3
 
5
 
! Отговори
патриот преди 1 година
С малко политици съм се гордял че съм българин и един от тях е г-н Плевнелиев....Той ще влезе в историята!!!
371
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плевнелиев - българският политик, който нарече путинова Русия с истинското й име: АГЕСОР !
370
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за народа беше СРАМ ти да му "служиш:...
369
3
 
21
 
! Отговори
Иван преди 1 година
...но най вече служих и беше чест да съм послушник на Меркел,Обама...
368
5
 
17
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 1 година
Тази платена подлога да не говори от името на народа, защото аз също съм част от този народ, а това което мога да кажа за него, не мога да го кажа, защото веднага ще бъде изтрито. Такава твар рядко съм виждал през живота си. Човек прави много неща за пари, но да падне толкова ниско е страшно унизително.
367
3
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
На какво заприличва човек за пари ?!?! За какво са му сега -ще видим !
366
5
 
18
 
! Отговори
svetlio преди 1 година
Тоя си замина с най-ниския рейтинг.Толкова глупости изприказва.Не сяда ли да чете малко новини и коментари,за да чуе какво мисли за него народа?!
365
3
 
19
 
! Отговори
Дедо Гого преди 1 година
Въпросът е кой е твоя народ ! Защото на Българите не свърши работа за 5 стотинки, само пакости ! Каквото можа направи но само в своя полза и незнаино на кой народ !
364
4
 
19
 
! Отговори
popldp преди 1 година
На кай народ служи само не се разбра, на българския не е!
363
4
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 1 година
Срещу какво и колко "служеше " ?!?! Най- хубавото е ,че се махаш ! Дано да е завинаги ,както и предходните ти "служачи " !
362
3
 
4
 
! Отговори
Реално преди 1 година
NA KOI NAROD
361
4
 
15
 
! Отговори
РККА преди 1 година
г/н президент не можеше ли да си тръгнете мирно и тихичко,5 години ваши изказвания ми бяха повече от достатъчни...и ако понякога съм съжалявал че България е парламентарна, а не президентска република то след вашето управление нямам никакво съмнение по въпроса...
360
5
 
22
 
! Отговори
чехлюпрецедент преди 1 година
Разкарайте вече това мекотело-пастирка!
359
2
 
11
 
! Отговори
БЬЛГАРИН преди 1 година
До мдаа
ТОЧНО СИ ГИ ИЗБРОИЛ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ И ТЕ ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ „ВЪЗНАГАЖДЕНИЕТО РАНО ИЛИ КЪСНО
358
5
 
25
 
! Отговори
Сайта преди 1 година
Стига сте ни занимавали с това мекотело!
357
4
 
7
 
! Отговори
РККА преди 1 година
До мдаа

,от всички коментирали по долу ти единствен със 100 процента точност изброи националните предатели в новата и най нова история на България....
356
18
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Всички , които са се борили за българския интерес и са засягали московските интереси са били оплювани от платените слуги на азиатския департамент -Стамболов ,Захари Стоянов, Д.Петков , ген.Колев , цар Борис !!! , проф Цанков, полк.Дрангов , а в ново време Костов и Плевнелиев.
355
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нас беше срам да имаме президент който служеше на сащ .