Желев се кълне без салюти, а пък Мария полива – доматите

Спомените на Петко Симеонов и Димитър Луджев
11
Желев се кълне без салюти, а пък Мария полива – доматите
Снимка: Булфото, архив

Церемониалът по предаване на властта с 21 артилерийски салюти, приемане на почетния караул и срещата между стария и новия президент е от 22 януари 1997 г. Тогава Желю Желев отстъпи поста на Петър Стоянов.

Още по темата

Когато е избран първият демократичен държавен глава на 1 август 1990 г. от Народното събрание, протоколни чествания и изстрели не е имало. Петко Симеонов и Димитър Луджев си спомнят пред "168 часа" как е преминал денят тогава.

"Нямаше салюти и предаване на властта от Петър Младенов. Тогава бяха разпънали палаткови лагери, протестираха срещу него заради фразата: "Танковете да дойдат!". Искаха да го изхвърлят, та ходих да разпускам палатките, след като се споразумяхме с БСП", разказа Димитър Луджев, шеф на контактната група от страна на СДС.

"По-тържествената част беше в Народното събрание, когато Желю Желев се закле и започна да говори. Беше толкова шашнат, че направи гаф. Забрави да предложи ген. Атанас Семерджиев за вицепрезидент. Приключи речта си и аз видях, че всички социалисти са втрещени. Имахме уговорка за Семерджиев, беше гласувано и от нашата, и от групата на БСП. Част от колегите вече бяха заобиколили Желев да го поздравяват. Аз се втурнах към трибуната и взех да викам: "Семерджиев, Семерджиев". БСП гледаха шашнати, бяха в недоумение, все пак имахме уговорка. Но беше нормална реакцията на Желев. Все пак само няколко месеца по-рано той беше опозиционер, а тогава стана президент. Той ме видя, чу ме, спря да се прегръща с колегите. Обърна се към залата и каза, че за вицепрезидент предлага Атанас Семерджиев. Тогава цялата зала стана на крака и всички започнаха да ръкопляскат", разказа още той.

Петко Симеонов обаче си спомни, че той единствен не е могъл да се изправи от огромното напрежение и емоции, с които е бил съпътстван изборът на Желев.

"Просто нямах силата да стана - от вълнение, от преживяване на целия процес. Беше много емоционален момент. Сигурно го момент на архивните кадри. От вълнение, от преживяване. Много емоционален момент", разказа той. Той също каза, че не е имало протоколни процесии по предаване на властта.

Желев се заклел по живковската конституция, леко променена от 7-ото Велико народно събрание. Той подписал клетвен лист, че ще се ръководи от законите и конституцията и интересите на народа.

Веднага след избора на първия демократичен президент НСО започнало да го охранява. На новоизбрания президент депутатите му задавали много въпроси и Симеонов му помагал с отговорите.

А когато се обадили на съпругата на Желев - Маруша, за да й кажат, че той вече е президент, тя била на село и казала по телефона: "Имам да поливам домати, какво като са го избрали?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Стоянов се закле пред фалшивия алтернативен "патриарх",забравихте ли?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ж. бе избран по договорка от комунистите и СДС, за да не стане Дертлиев един човек лежал в затвора, защото имаше съмнения, че ще почне реваншизъм, ако Доктора бе станал президент, и ще почне да беси комунисти. Затова вкараха Ж. за внедрен агент, както по-късно внедриха Бонев.
8
0
 
4
 
! Отговори
Мирният преход преди 7 години
Ж. го измисли. В Румъния обесиха Чаушеску и жена му и днеска са напред, а Ж. върна хората с думите "нека да не сме като тях" и 27 години вече вадим досиета......
7
2
 
2
 
! Отговори
И той беше издуханик преди 7 години
Но понеже народът е още по-издухан - взе да пее "осанна", затуй че "открил" колко много ДС приличала на ГЕСТАПО?! То щото структурите на другите служби хич не си приличат... Тоя огруханик с простотиите си нанесе непоправими щети на икономиката и селското стопанство! Т.н. "народ", както винаги се усеща чак като го прецакат - та и за туй и бързо го прати в забвение. Жалко, че простотиите му го надживяват.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ж. бе марксист - човек който искаше социализма да се наложи по еволюционен път, а не по революционен път
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъркаше с пръсти пред японския посланик, за да извади маслинката. Раздаде Македония безусловно-.....Върна студентите, които бяха тръгнали да искат лустрация.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Же'лев бе ***. Размаха досието на Берон за да се отърве от Него и съзаде Боянските ливади. При него бяха отнети права на президентската институция.
3
9
 
11
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
Жел'ев беше идеалист и истински пич. А да оцелееш като политик трябва да имаш меко казано гнусни качества,подмолност,лицемерие и популизъм. Нормален с главата човек не може да стане политик.
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Же'лев беше най скромният и съвестен президент! Друг е/въпроса ,че политиката е *** игра и не е за всеки .
1
8
 
9
 
! Отговори
сатана преди 7 години
адвокат на сдс за ликвидационните съвети умря в забрава