Стефан Софиянски видя изход от кризата – коалиция ГЕРБ-БСП

Бившият премиер предлага децентрализиране на властта
22 яну 2017 14:00, Екип на Bulgaria On Air
54
Стефан Софиянски видя изход от кризата – коалиция ГЕРБ-БСП
Кадър: Bulgaria ON AIR

По манталитет и начин на мислене БСП е естественият партньор на ГЕРБ. Естественият изход е те да се коалират - и двете идват от лявото пространство, заяви бившият премиер Стефан Софиянски в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че ако не бъдат направени революционни промени, ще продължим да битуваме в политическа криза. Софиянски настоя, че трябва да бъдат търсени радикални решения и попита какво сериозно нещо се е случило за 10 години от членството ни в Европейския съюз.

"През 1997 година намерихме пътя. Тогава имаше перспектива и това беше радикален завой надясно. Хората потърсиха алтернативата в нас. Сега е притеснително, че няма ясна алтернатива. Сега не знаем кой идва. Има паритет, който не е в интерес на държавата", обрисува политическата обстановка бившият премиер.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев засегна и темата с президентската институция в часовете на предаване на властта от Росен Плевнелиев на Румен Радев.

Бившият кмет на София е на мнение, че не можеш да бъдеш посредник след като нямаш пълнопомощия. По думите му президентът трябва да взима отношение, но дотук.

"Българската конституция в момента е такава, че са силно ограничени правомощията на президента", подчерта Софиянски и посочи промените във върховния закон, които е подготвил заедно със своя екип.

"При президента отиват вътрешната и външната сигурност. При правителството хуманитарните и стопанските министерства, а на регионалното управление даваме администрирането на процесите. С промяна на Конституциията е необходима и промяна на логиката на бюджетиране", обясни Софиянски.

Той посъветва президента Румен Радев да потърси състав на Министерския съвет, който да е равно отдалечен от водещите политически сили. По думите му съставът на кабинета трябва да бъде необременен политически.

"Знам за някои от министрите, но не искам да ги коментирам сега. По-лошо управление от това на Борисов трудно можем да потърсим. Каквото и правителство да се избере, то ще бъде по-добро от това, което сме имали. Много е важно сегашният президент да излезе добре от тази кризисна ситуация", коментира Софиянски.

Според бившия премиер Росен Плевнелиев е изкарал "един сравнително скучен мандат". Софиянски добави, че откакто сме в ЕС ще имаме седмо правителство и това вече е "безинтересна работа".

"Надявам се най-сетне България да потърси нещо по-професионално в управлението си, за да присъстваме адекватно в Европейския съюз", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
17
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Формата е ясен. Два пълнителя със тиксо, и още по един във задния джоб. Ти *** прикри мафията. Можеш само да се радваш, че България не може да роди, някой като Джулиано сицилианеца.
20
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
как ще крадат ако са в коалиция ще се изтрепят кои да вземе повече
19
7
 
10
 
! Отговори
акуд преди 7 години
хехехе спуснати опорни точки от москва за налагане на колективно мнение. герб НЕ могат да се коалират с бсп. бсп и дпс никога повече в парламента още повече във властта
18
0
 
24
 
! Отговори
dmx преди 7 години
Олигархията ни разделя успешно, насъсква ни, ограбва ни и вбива клин след клин. Ако някога прогледнем ще ги смажем. Картонени човечета. Трябва да ги пометем. Нито един от бившите политици не бива да се пуска. Всички на кладата!
17
2
 
22
 
! Отговори
Анти-лумпен преди 7 години
Ех Стефчооо, одъртя и почна да плещиш глупости...
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този защо не е в затвора заедно с останалите му авери от ОПГ СДС?
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е Васил Божков да е добре нахранен и внуците също, държавата и народа нямат значение.Защо постоянно му дават думата на този политически труп??През 97г той и Костов излъгаха хората и вместо промяна , лустрация и справедливост се договориха с комунистите за общо безнаказано крадене от държавата и народа, което продължава и до момента.
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко може, обаче да не е премиер Борисов.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя човек е за затвора. Напълно подкрепям предшестваща коментар. Престъпници излизат пред медиите и ни учат как да живееме . По уместно би било да ни научат как да храним е без да се труди ме точно като тях. Софиянски ,Костов ,Овчаров . Може да допълните другите кандидати за раирани пижами. Не разбрах защо при толкова мандати Борисов не вкара нито един бивш или настоящ депутат ,премиер или министър ? Може би и той е в играта на грабежа. А Вие граждани бачкане за три- четиристотин евро като роби.
12
1
 
28
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Аз тоя изход го видях много отдавна, ама в малко по-друг формат - коалиция СДС/БСП. Това стана още когато дъщеря му Софиянска се ожени за сина на Черепа и капиталите на двата политически клана се обединиха :)))
11
5
 
32
 
! Отговори
Паравоенен преди 7 години
Този защо не е в затвора със смъртна присъда?Като вземем властта този ще е един от първите изправени пред народният съд!
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ+БСП е повторение на тройката НДСВ+БСП и ДПС с по 8 министри и 800 дни.
9
3
 
16
 
! Отговори
два мандата преди 7 години
*** ти е ба ваш ли се с народа.С ББ и Корнелия не става.Когато си отидат и на тяхно място дойдат млади а не бивши комунисти и седесари ще се обединим.Два мандата и вън иначе всичко по старому.
8
6
 
18
 
! Отговори
dmx преди 7 години
Най-логичното нещо е малкото Черепче, което му е внуче. Това е по логично и от коалицията БСП-ГЕРБ. Мисля, че най-после започнах да разбирам този човек.
7
11
 
15
 
! Отговори
простака преди 7 години
Че те си се коалират под масата и си подават топката.А виж Бойко как на два пъти поръси с "жива вода" бсп-то - при кандидатурата за оон-то и при кандидатурата за прецедент. Ако не беше уж "развалил работата" с вкарването на сталинка, как щеще да се оправдае неизбирането на боковица ? И кой щеше да отнесе негатива, а??Ако не беше предложил неизбираемата цецка, и беше спечелил, къде щеше да е сега бсп-то ? щеше да бори 4-те процента?То затуй 50% твърдо НЕ гласуват!
6
5
 
20
 
! Отговори
дидо преди 7 години
Йезуитското човече ръси отрова, за да дискредитира БСП. Всяка такава изцепка води до отблъскване на част от електората.
5
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ се разпадат и това ще е самоубийство за БСП както стана със СДС или реформаторите които се разпаднаха след съюзи с ГЕРБ.
4
7
 
15
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Абе този Софиянски е голям картоф. Гледам Йотов го гласи за премиер. Явно професора мъж на вицето ще се изявява като сивия кардинал в тази ситуация. Май двамцата са имали успешен бизнес по времето на СОфиянски.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изход от кризата - всички крадливи политици от прехода в затвора. Този трябва да е сред първите
2
2
 
26
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Бе тоя жив ли е още?