При избори днес: 6 партии в парламента и нито една първа

Равенство ГЕРБ-БСП и РБ на ръба, прогнозират социолозите от "Галъп"
30 яну 2017 18:37,
82
При избори днес: 6 партии в парламента и нито една първа
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат шест партии и нито една от тях нямаше да има водеща роля.

Това прогнозират социолозите от "Галъп" на базата на експресен телефонен сондаж, проведен на 27 и 29 януари.

Той е финансиран от агенцията и е проведен сред 816 души в цялата страна.

Данните показват, че от днешна гледна точка 6 формации минават 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Още по темата

Дистанцията между БСП и ГЕРБ е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Резултатите все пак сочат превес, макар и с малко, за социалистите. За тях са готови да гласуват 28,7% от тези, които със сигурност ще отидат до урните. За партията на Бойко Борисов вота си ще дадат 27,6%.

Социолозите са категорични, че може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

От днешна гледна точка в НС ще бъдат още Обединените патриоти с 11,9%, ДПС – 8,2% и партията на Веселин Марешки "Воля" със 7,7%. Със сериозни изгледи за присъствие в парламента е и Реформаторският блок, който в момента разчита на 4,3% гласове.

За "Да, България" са готови да гласуват 2%, за АБВ - 1,9% и за новата формация около ДСБ - 1,6%.

1,5% подкрепа могат да очакват Български демократичен център и ДОСТ.  По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като "Движение 21", "Глас народен", "Зелените" и др., показват още данните на "Галъп".

Сондажът показва и че готовност да гласуват декларират около 63 на сто от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Думите "социолози" и "категорични" в едно изречение, предизвикват у мен само смях.По темата - явно Боце добре им е платил да сттахуват раята, че да гласува пак за него, само и само ония чучела от БСП да не помиришат власт.
44
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До смЕх 38,Аз също, но много внимавам кого ще нарека червен, защото според медиите Борисов е внук на убит от комунистите, докато в действителност е първи братовчед на зетя на Тодор Живков и бивш негов бодигард.Преди 1989 в България имаше 1 милион комунисти и още толкова доносници на ДС.Кой забогатя от ограбването на държавата ?Христо Иванов, Лозан Панов, Радан Кънев колко са богати ? Имат ли медии, банки, пристанища, заводи, концесии върху природни ресурси?
43
6
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 42: Ако всички членове на БСП са милионери, ние ще сме държавата с най-много милионери на глава от населението. Във всяка икомоника по света има мениджърска прослойка, която е високо платена и притежава значителна част от активите. Как си представяш, кой би трябвало да създаде у нас капиталистическа икономика: бивши работници, кооператори, чистачки и т.н. Може и да има такива, но повечето са си останали наемни работници или продавачи на сергия по пазарите. Може да не е справедливо, но къде е?
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда българинът отново ще настъпи мотиката, за кой ли път. Дори конете се научават че бъз не се яде след като опитат веднъж. Българина обаче е *** но упорит.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НайденовЕ ХАЙДЕ ПО-ПОЛЕКА С ТОЗИ ГЕНЕРАЛ ,ВЕЧЕ ЯДОХМЕ ПОПАРАТА НА ЕДИН ДРУГ ГЕНЕРАЛ ПАК ОТ КОТИЛОТО НА ПОЗИТАНО.....НЕ БЪРЗАЙ ДА СЕ РАДВАШ ,ЗАЩОТО Е ОЩЕ МНОГО РАНО И СТАВАШ СМЕШЕН,НАЛИ НЕ МИСЛИШ ,ЧЕ ТРЯБВА ЩОМ Е ДРУГАР ДА МУ ВЯРВАМЕ....АЗ НЕ СЕ РАДВАМ НА МАЛКО ПРАСЕНЦЕ ,ЗАЩОТО НЕ ЗНАМ ПОСЛЕ КАКВА *** ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ НЕГО.....
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демек все същите *** ще хрантутим в парламента
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак вадят социалистически проучвания. Реалността е ГЕРБ 25-27% БСП 10-11%, Руски Патриоти 10-12% Ердоган 9% Да, България 6-10%, другите под границата.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Галъп България е закупено на франчайзинг от А.Райчев! За целта Съселът му отпесна целево фивнансиране докато беше премиер. За това и "прогнозите"му са московски и повече от манипулативни!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzняма бе.....щото се преименуваха на социалисти, те с едно салто се събудиха милионери и това не им стигна ,защото от 27 години насам пак те са си на власт т.е.тяхните деца и внуци като почнем от Костов, Станишев/син на "достоен"комунист,Л.Павлова /внучка на "достоен"комунистБорисов,Цачева,Овчаров бивш "партиен комунистически секрекар на Козлодуй -да изброявам ли още ? изобщо кой освен комунистите след 89 г. е на власт -умиране има оттърване няма от тази чума !
36
7
 
10
 
! Отговори
Видими резултати преди 7 години
Тези резултати са от "успешното" управление на Герб!След 8 год. равносметката е: последни по всичко в ЕС та и в Света, първи във всичко порочно, дори Румъния е в пъти вече пред нас, мизерни доходи, дори в някои африкански държави са по-добре от нас!!!!Видими резултати с Герб! И незнам с какъв акъл отиват и пускат бюлетина за Боко Тиквата, нямат ли деца, нямат ли съвест някои хора!?
35
3
 
5
 
! Отговори
Найденов преди 7 години
Въобще, ама хич!!!!!!!!!!! не вярвам на тези стъкмени поръчкови сондажи на която и да е социологическа агенция. Не помните ли как всички се надпреварваха да четкат Цецка Цачева, че щяла на първи тур да е първа, а на втори, забележете, резултатът е неясен!!!!! Пък то какво излезе? Още на първи тур генерал Радев я задмина и то значително! А на втори, взе над 20% повече от нея! Е как пък нито една реномирана авторитетна агенция не даде горе-долу ясни проучвания още в самото начало!
34
2
 
2
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 32 и 35 Не вярвам на червени отрочета "прехода" го показа червената върхушка и техните отрочета сред СДС и гербавите *** ни унищожиха като държава умните и можещи млади са на терминал-2 ,а старците мизерстват по селата.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато Пеевски е толкова обичан и от Герб и от БСП и от ДПС какъв коментар да направя....това е толкоз *** и логично е казал поетът. БСП и ДПС го избраха да е начело на НСО а Герб не продумаха и дума против Пеевски и ограбването на КТБ. И трите партии си го харесват ,защото Пеевски е един от тях. Пуснаха вълка в кошарата да пази овцете.....какво да си говорим за тези три партии....от крадец нагоре....тия наистина ще се задавят с милионите си ,но няма да хвърлят и коматче хляб на народа си !
32
5
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До Краси: У нас комунисти на практика отдавна няма. А социалистически или социалдемократически партии има във всяка европейска държава. Вземи да прочетеш комунистическия манифест за да научиш разликата.
31
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До смЕх,Не го познавам лично, не знам кои са баба му и дядо му на Иванов, но когато пусна за проверка в гуглето, дали нещо е клевета и в първите 15 реда са все медиите на Пеевски, ми стига!Най-много помия бълват срещу Христо Иванов, Радан Кънев, Лозан Панов, защото позицията и на тримата е за независима съдебна система и борба с корупцията!
30
6
 
5
 
! Отговори
До Краси преди 7 години
И ти като вожда си Винету се борите с някакви въображаеми комунисти, които са само в неговата глава, макар че той е натурален комунист с членска карта и псевдоним Буда!Герб ми изглежда като Дон Кихот!
29
9
 
10
 
! Отговори
Краси преди 7 години
Боже, Боже-няма ли комунистите най-после да намалеят по естествен път?Затова ще бъдем винаги най-нещастна държава.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смЕхДОРИ НЕ МОЖЕШ КА КАЖЕШ ТОВА ,КОЕТО ИСКАШ КАКВО ДА СИ ГОВОРИМ......ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ЧЕТЕШ ПИК И БЛИЦ И НЯМА ДА НАПРАВИШ И КРАЧКА В ПОЛОЖИТЕЛНА ПОСОКА ! В ЕДНО БЕШЕ ПРАВ БОРИСОВ : ЧЕ МАТЕРИАЛЪТ НИ Е ЛОШ !
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Води ли БСП с толкова , умножете по десет, защото крият!
26
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом дават един процент за Бсп смятайте с колко много водят, от злоба дават само процент!На Цачева е така даваха победа а какво стана!