При избори днес: 6 партии в парламента и нито една първа

Равенство ГЕРБ-БСП и РБ на ръба, прогнозират социолозите от "Галъп"
30 яну 2017 18:37,
82
При избори днес: 6 партии в парламента и нито една първа
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат шест партии и нито една от тях нямаше да има водеща роля.

Това прогнозират социолозите от "Галъп" на базата на експресен телефонен сондаж, проведен на 27 и 29 януари.

Той е финансиран от агенцията и е проведен сред 816 души в цялата страна.

Данните показват, че от днешна гледна точка 6 формации минават 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Още по темата

Дистанцията между БСП и ГЕРБ е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Резултатите все пак сочат превес, макар и с малко, за социалистите. За тях са готови да гласуват 28,7% от тези, които със сигурност ще отидат до урните. За партията на Бойко Борисов вота си ще дадат 27,6%.

Социолозите са категорични, че може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите.

От днешна гледна точка в НС ще бъдат още Обединените патриоти с 11,9%, ДПС – 8,2% и партията на Веселин Марешки "Воля" със 7,7%. Със сериозни изгледи за присъствие в парламента е и Реформаторският блок, който в момента разчита на 4,3% гласове.

За "Да, България" са готови да гласуват 2%, за АБВ - 1,9% и за новата формация около ДСБ - 1,6%.

1,5% подкрепа могат да очакват Български демократичен център и ДОСТ.  По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като "Движение 21", "Глас народен", "Зелените" и др., показват още данните на "Галъп".

Сондажът показва и че готовност да гласуват декларират около 63 на сто от избирателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До г-н Макензенвярваш ли си ? Нинова да не е непознато лице от близкото ни минало . Тя не е по-малък милионер от Борисов . Те са лицата на прехода -всички ,които до сега сме виждали в политическото пространство се налапаха докато народа е отворил уста за залък хляб. Комунистите са в основата на далаверата ,те я започнаха през 89 г. събудиха се милионери и им се услади и не спират. Нима Нинова не беше подсъдима за далавера ?
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешои Герб е достатъчно комунистическо ! Да си видял или чул Герб да говори за доходи на българите ,да говорят за завръщане на нашите хора в страната си. Те са си навързани като черва от преди 89 г. . Фактът ,че Борисов се интересува само от поръчки от където им идват комисионни и от където се краде като за последно какво да ви говори. Как да говорят за доходи като от там няма полза...и БСП и Герб и ДПС са едни и същи видяхме ги и ги виждаме 27 години вече. На последно място в Европа по всич
63
3
 
4
 
! Отговори
Финдо преди 7 години
Дали има връзка между 2 факта:1. Галъп е твърде близка социологическа агенция до стари/настоящи съратници на БСП.2. Галъп е единствената агенция, която дава преднина на БСП пред ГЕРБ.
62
4
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Аз съм за Да, България. Иначе от изброените влизащи, Реформаторският блок е най-малкото зло, а след това Марешки (той е неизвестно зло) и ГЕРБ (зло е, но на ръба на приемливото, просто конкуренцията е слаба). Всичко друго е твърде комунистическо, крадливо и вредно.
61
6
 
6
 
! Отговори
Магарешки преди 7 години
Магарешки е поредното мюре на ГЕРБ. Който гласува за Магарешки, е кръгъл ***.
60
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв патриот е Волен. Това е един надничар. За другите да не говорим
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верват си
58
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой гласува за тия псевдо патриоти ? И какво патриотично нещо са направили , че се наричат така ?
57
12
 
13
 
! Отговори
г-н Макензен преди 7 години
БСП ще са първи защото имат много честен умен мъдър и щедър към бедните лидер - г-жа Нинова. Бойко не обича бедните защото те не плащат но Нинова ги обича защото тя плаща за тях и за цялата им рода за да успяват в живота.
56
9
 
9
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО ,БЕ.. преди 7 години
..нека и другите да се провалят ....нема само да е ГЕРБ!Сега е наред Дъртофелия Нинова!
55
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи опит-провал и оставка.Втори опит-също.Няма трети дубъл за наглеца от банкя!
54
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само ЕдЕот би гласувал за банкянският ЕдЕот!Понеже е проЗдт, но арогантен, 2 пъти не можа да си изкара целия мандат.
53
0
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
до 58: А откъде можеше да дойдат капиталисти. Естествено че дойдоха от разграбване на държавната собственост. И това нямаше един цвят и една. Да, започна по времето на Луканов, но СДС на Иван Костов краде безогледно, царските юпира също не си поплюваха. Би било добре да се разследват престъпленията на прехода, но засега само се говори за това.
52
0
 
8
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
до 50 Стига упражнения и не смесвай редовите комунисти с върхушката им много е удобно ,а това че изброените от теб лица са бедни е въпрос на власт то за това е и борбата за кокала.
51
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanzА иначе с БСП ще цъфнем и ще вържеме.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До П.ПетровДо ognyanzРазликата е, че докато в развития капитализъм трупането на капитал е станало за около 200 години, в България комунистическата върхушка и поставените им лица от ДС го направиха с безогледно крадене за 26 годни.В Анголя винаги е било капитализъм и никога не е имало социализъм, освен това Ангола е един от най-големите износители на нефт, много пред Венецуела, защо не са натрупали капитали и живеят в такава мизерия?
49
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе пичове, най-добре да дойде Марешки да си нареди правителството и да ни оправи, само той поне да ни оправи, да вдигне заплатите и да свали бензина да си взимаме яките заплати и да си точиме ефтиния бензин, еййй пичове, това е живота, само Марешки!
48
3
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До ognyanzРазликата е, че докато в развития капитализъм трупането на капитал е станало за около 200 години, в България комунистическата върхушка и поставените им лица от ДС го направиха с безогледно крадене за 26 годни. Децата на обирджиите на мандри, пак са крадци, крадците не са предприемачи, а *** - не създават, а смучат докато гостоприемника умре !
47
8
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 52: Да кажем накратко: С ГЕРБ напред към светлото бъдеще. Рязане на ленти, прегръдки с Меркел, похвали от тоя и оня (според хамериканския посланик правителството на Бойко проявило голяма смелост, но не се разбра в какво) . А си оставаме най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС. Ето това е чалгата в политиката.
46
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 8 год. равносметката е: последни по всичко в ЕС та и в Света, първи във всичко порочно, дори Румъния е в пъти вече пред нас, мизерни доходи, дори в някои африкански държави са по-добре от нас!!!!-----------Първо ГЕРБ управляват от 6, а не от 8 г., а БСП за тези 26 години са били цели 14 години на власт с Луканов, Виденов, Станишев два мандата и Орешарски на власт.Та кое ви поречи на вас комунистите да сте пред Румъния и да не сте последни по всичко в ЕС?