Как България ще балансира между Путин и Тръмп?

"Ню Йорк таймс": Страната е отдавна с един крак на Запад и другия на Изток
Обновена: 4 фев 2017 22:38 | 4 фев 2017 22:25, Веселина Йорданова
128
Как България ще балансира между Путин и Тръмп?
Снимка: БТА

С един крак на Запад и другия на Изток, България отдавна спазва деликатно равновесие. Сега обаче страната и новият й президент Румен Радев ще трябва да се научат как да балансират между Доналд Тръмп и един все по-енергичен Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Имаме ясна пътна карта. Оставане в ЕС и НАТО. В същото време обаче имаме дълбоки исторически отношения с Русия", цитира вестникът думи на Радев.

Страни като България от десетилетия балансират между Изтока и Запада, но перспективата на сближаване на Тръмп с Путин обърква тази стратегия, както и противоречивите послания от новата администрация на САЩ, отбелязва изданието.

България е ентусиазиран член на ЕС, но подобно на други страни, и тук набиращият сила национализъм понижава подкрепата за евросъюза. На пръв поглед протегнатата ръка на Тръмп към Москва, ако е искрено, би била нещо хубаво за България.

България обаче е преживяла толкова много предателства и окупации, че тази рязка промяна поражда колкото радост, толкова и безпокойство, включително опасения, че Тръмп и Путин ще се договорят помежду си в интерес на своите две държави, но това споразумение може да раздели региона на сфери на влияние, както постъпиха великите сили след Втората световна война, пише вестникът.

Не е ясно дали досегашното балансиране на България ще работи в нововъзникващия световен ред. Подобни сметки впрочем се правят из цяла Централна и Източна Европа, чиито лидери чакат да видят какви са намеренията на Тръмп.

"Проевропейците са в отстъпление. През тази година Меркел може да падне от власт", казва пред "Ню Йорк таймс" директорът на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, имайки предвид канцлерката на Германия Ангела Меркел, която наесен ще се яви на парламентарни избори за четвърти мандат.

"Холандия може да напусне ЕС. Италия. Франция. Това е един прекрасен нов свят", добавя той.

Унгарският политически анализатор Петер Креко смята, че обсъждането на по-приятелски отношения между Вашингтон и Москва вече се отразява на европейските националисти.

"Това определено се приема като зелена светлина за националистичните и популистките лидери из цяла Европа да ускорят сближаването си с Русия", заявява той.

Според него обаче тези лидери се лъжат, ако си мислят, че ще спечелят от някакво голямо споразумение между Тръмп и Путин.

Според Креко такова евентуално споразумение ще доведе до намаляване на американското присъствие в региона и засилване на руското, отбелязва "Ню Йорк таймс". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Дълбоките исторически отношения с Русия", за които говори руската пoдмeтка Радев се изразяват в колонизация продължила 45 години. С помощтта на отгледаната през тези години руска пета колона безскруполното ограбване на България продължава посредством корупционни енергийни проекти. Крупни руски фирми с благословията на петоколонниците не плащат данъци и само по тозиначин изнасят от България над 1 млрд. лева. И Радев и компания искат това да продължи. Дори Лукашенко не е такъв руски пoмияp.
68
4
 
23
 
! Отговори
123 преди 7 години
Озверели и опростели, такива сме българите, четах по надолу така е след девет годени герп на власт, радлуха отчаяние и мизерия
67
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Озверени а и опростели българи като чета коментарите! Добре, че се махнах от тази африканизирана държава. България умира и агонията ще е ...
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то за балансьори те си имаме поговорка"Който стои на два стола ,пада на земята"Големи умници,няма що.Лицемери до мозъка на костите.
65
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е само се споменава как България е преживяла много предателства и окупации, но се избягва да се говори и пише за настоящата САЩ / НАТО окупация. Защо ли ?
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С добре темперирано пиано.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да ви зАбия един въпрос : какво искат Тръмп и Путин от България съвсем строго конкретно някой най-накрая да го обЯсни ? Защото без посочване на конкретните искания или защо непременно и по каква конкретна причина трябва да сме с вдните или другите а не с нас си излизат големи глупости тия непрекъснати писания за баланси. Ама огромни глупости водещи до абсолютно погрешни решения. Айде някой набеден политолог да го обясни пустите му желания на великите.
62
23
 
13
 
! Отговори
Консервативен преди 7 години
Ню Йорк Таймс е либерален вестник, който плюе Тръмп, че щял да сближи САЩ с Русия. А всъщност изявлението на американската делегатка в ООН, че санкциите ще продължат, докато руснаците не върнат Домбас и Крим на Украйна, показва точно обратното. А за Радев какво да кажа? Разума го тегли към ЕС и НАТО, но сърцето - към Русия. Това е казармен руски възпитаник, откърмен със страхопочитание, любов и вярност към Русия. Такива *** едно време в службите ги промиваха от-до.
61
14
 
8
 
! Отговори
Охооо преди 7 години
Женерал Жимби Радев се прави на голямата работа.
60
5
 
1
 
! Отговори
Бацо Гацов преди 7 години
И аз страдам от липса на ceкс, ама какво да се прави такъв ми бил късмета.
59
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма толкова купен човек като тоя. Руснаците са си го отгледали като малък тоя.
58
8
 
4
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
Ако знаеше къв е Copoc и кво всъщност прави, и ти щеше да пожелаваш същото. Ама ти си неyка и нещacтна отpeпка, която и зaдника си не е способна да си избърше сама. За кое може да си права ти, като до сега не каза нищо, а само глyпости и небивалици, на които само пълен *** би ти повярвал. Кажи кое от фактите, които изредих не е вярно. А е пределно ясно кой страда от липса на cекс и кой го повтаря няколка пъти, без да е ставало дума за него.
57
0
 
8
 
! Отговори
А чу ха! преди 7 години
Не е ли време Тръмп да се пробва да балансира между Радев и Путин? Хахаха
56
3
 
5
 
! Отговори
Бацо Гацов преди 7 години
Надя и Моничка, много сте сладки и двете. Поне във виртуалното пространство.
55
11
 
4
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
Всеки, който подкрепя Copoc, да му измpe цялото семейcтво. Надя, толкова си залупена, че даже и малоумната антиспам система не си способна да излъжеш... Наистина си красиво олигофpeнче.
54
0
 
13
 
! Отговори
Бжежински преди 7 години
Досега по нищо не личи да има някакво сближаване между Тръмп и Путин.Даже напротив. Особено след декларацията на САЩ в ООН.
53
4
 
2
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
*ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ.
52
6
 
6
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
Хохохо, не ми отговори, щото толкова са ти знанията, неyка нeщастницо. Още откакто Боко си подаде оставката знам, че ще иска да се върне, ама за разлика от мен знам и причината за това. Китай щрака с пръст и праща любимата ти Кравария в периода Юра, само динозаври няма да има, но технологично ще са там. За всяка БАСНЯ, която ми даваш за довод, че западняците представляват нещо, ще ти давам по 2 ФАКТА, че са пълна скръб.
51
6
 
6
 
! Отговори
Roro преди 7 години
*** за ушатия!
50
4
 
8
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
Не ми обясни за определението на думата "Пирамида" (в контескта, в който намеквам). Надя, приматче, на теб ясно ли ти е, че ако Китай спре доставките за Кравария, с нея е свършено, и камъни да ядат, няма да се спасят? Гербаджийcките тролчета сте най - галемите маймуни, защото на всичко отгоре не можете и името си да напишете правилно, иначе няма друга причина да служите на западни ***, които си бръснат зaдниците и пpиемат тpаверси в армията си.