Как България ще балансира между Путин и Тръмп?

"Ню Йорк таймс": Страната е отдавна с един крак на Запад и другия на Изток
Обновена: 4 фев 2017 22:38 | 4 фев 2017 22:25, Веселина Йорданова
128
Как България ще балансира между Путин и Тръмп?
Снимка: БТА

С един крак на Запад и другия на Изток, България отдавна спазва деликатно равновесие. Сега обаче страната и новият й президент Румен Радев ще трябва да се научат как да балансират между Доналд Тръмп и един все по-енергичен Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс".

"Имаме ясна пътна карта. Оставане в ЕС и НАТО. В същото време обаче имаме дълбоки исторически отношения с Русия", цитира вестникът думи на Радев.

Страни като България от десетилетия балансират между Изтока и Запада, но перспективата на сближаване на Тръмп с Путин обърква тази стратегия, както и противоречивите послания от новата администрация на САЩ, отбелязва изданието.

България е ентусиазиран член на ЕС, но подобно на други страни, и тук набиращият сила национализъм понижава подкрепата за евросъюза. На пръв поглед протегнатата ръка на Тръмп към Москва, ако е искрено, би била нещо хубаво за България.

България обаче е преживяла толкова много предателства и окупации, че тази рязка промяна поражда колкото радост, толкова и безпокойство, включително опасения, че Тръмп и Путин ще се договорят помежду си в интерес на своите две държави, но това споразумение може да раздели региона на сфери на влияние, както постъпиха великите сили след Втората световна война, пише вестникът.

Не е ясно дали досегашното балансиране на България ще работи в нововъзникващия световен ред. Подобни сметки впрочем се правят из цяла Централна и Източна Европа, чиито лидери чакат да видят какви са намеренията на Тръмп.

"Проевропейците са в отстъпление. През тази година Меркел може да падне от власт", казва пред "Ню Йорк таймс" директорът на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, имайки предвид канцлерката на Германия Ангела Меркел, която наесен ще се яви на парламентарни избори за четвърти мандат.

"Холандия може да напусне ЕС. Италия. Франция. Това е един прекрасен нов свят", добавя той.

Унгарският политически анализатор Петер Креко смята, че обсъждането на по-приятелски отношения между Вашингтон и Москва вече се отразява на европейските националисти.

"Това определено се приема като зелена светлина за националистичните и популистките лидери из цяла Европа да ускорят сближаването си с Русия", заявява той.

Според него обаче тези лидери се лъжат, ако си мислят, че ще спечелят от някакво голямо споразумение между Тръмп и Путин.

Според Креко такова евентуално споразумение ще доведе до намаляване на американското присъствие в региона и засилване на руското, отбелязва "Ню Йорк таймс". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
7
 
! Отговори
8п7тгг7г7у8т преди 7 години
Според "западната пропаганда" , Путин назначава президенти я на САЩ , а на Молдова , България , скоро и във Франция , отделно разбива отвътре !!!!!!!! ЕС , всъщност той е назначил и Меркел и тя затова сътвори всички безумия с мигрантите .Та - колко му е да каже на Тръмп правилните неща / все пак му се явява нещо като губернатор на США / , и ще имаме едни прекрасни отношения и с Русия и САЩ
48
9
 
5
 
! Отговори
Аз да попитам преди 7 години
Другаря президент на руска кола и руски самолет ли се вози в момента?
47
5
 
8
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
Любимия ти пожарникар може и да дойде, ама коня няма да го издържи и ще трябва да идва на слон, ама освен бесило, друго не заслужават националните предатели, а той води тая класация.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таз Моничка Найденова е един мек хомо който дразни и се кефи на хората които му натискат ***.
45
5
 
3
 
! Отговори
миста Шерлок Холмез преди 7 години
Толкова е глупава тая Моничка, че само един неин коментар съдържа повече истини, отколкото всички останали взети заедно.
44
1
 
1
 
! Отговори
Borislav преди 7 години
Mania za velichie. Nessuno vi caga
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия много нагли как не се намери една медия да пусне една статия да опишат на краварите как Тръмп ще подскача като топка за тенис между Путин, Радев и Меркел.
42
6
 
5
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
Зад моите изказвания стоят факти, а зад вашите изрезки от жълти вестници и клетви за вярност към Кравария.
41
1
 
4
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Троличке, що ли ми се струва че герп са те изритали от сладката ти скатана службица и затова си им токова ядосана.
40
5
 
8
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
До 50, сигурно преди соpoсоидите да ти го вкарват, са ти направили лоботомия. Нeщаcтник, виждал си Русия само в западните помиярски филми и от там си вадиш тия залупени изводи. Зад рублата винаги ще стои по - голяма тегло злато, отколкото зад долара или еврото, руснаците живеят по - добре от повечето държави в западна Европа, ама тва няма как да га схване кpeтен като теб. Руския и китайския са езиците на бъдещето, още нещо, което не можеш да прочетеш в жълтите вестници, които четеш.
39
6
 
4
 
! Отговори
смях в залата преди 7 години
Таз Моничка Найденова да не е взела име от Моника Леуински?Може да иска да пробва тапичката на Жълтия Молец от Кремъл.
38
4
 
2
 
! Отговори
Внимавай! преди 7 години
Внимавай П да не те напръска. Не мой си измиеш името! Ще останеш в историята като Иванко, Жан и подобни.Преди да направиш нещо се срещни с Жан и го попитай!
37
7
 
5
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
Бай Ристо, дано да умреш по - скоро, щото единствено тва заслужават боклyци като теб. Когато науката стигне до там и вие обратните да имате деца, ще разбереш кво е да се връщат милиарди.
36
6
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
България е ентусиазиран член на ЕС?!Само в *** *** на западни журналисти,и родни евро.ейци.
35
10
 
13
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
Толкова не е богата, че Москва е града с най - много милионери, а Ню Йорк е града с най - много клошари, а тия милионери са с акции природни ресурси, за разлика от краварските, които притежават единствено някви залупени долари.
34
9
 
7
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
До Троличка Найденова И с какво точно герп са продали нациналния унтерес? Боко не е цвете, но не е направил нищо което да е по-зле от бесепето.Даже свали цената на газта която другарите бяха договрили, сигурно шефа ти е пострадал от това и затова тролиш тук.
33
6
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Такъв баланс е невъзможен. България винаги е била само от едната страна на бариерата и никога не е била в балансирано положение като една Югославия на Тито например.Вече 28 години виждаме какво носи отдалечеността ни от Русия.България изчезва ! Изчезва БЪЛГАРСКАТА България !Това, което остава е всичко друго, но НЕ и България.Този кре.тен под мен е написал, че Русия не била богата ...А, каква е ползата на България от сегашните и богати евроатлантически "съюзници" ?Това, че я ограбват ли ?
32
9
 
15
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
До 42, кpeтен, Русия е един от най - големите световни фактори и тва го отричат само соpoсоидни бълхаpи като теб. След няколко години в цяла Европа ще се говори руски, тогава да видим с кви лъжи ще започнете да измисляте вие западните пeдали.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разправят, че няма да е трудно да се балансира между Тръмп и Путин.
30
6
 
11
 
! Отговори
Моничка Найденова преди 7 години
В БСП и в ДПС взети заедно няма толкова национални предатели, колкото в гроб, а щом гласуваш за гроб, значи не заслужаваш нищо повече от тва да бъдеш погребан в помийнa яма.