Хаповете ни с 200% скок! Бъркат ни дълбоко в джоба

НЗОК иска да ги плаща на пациентско тегло, средното - 120 кг
53
Хаповете ни с 200% скок! Бъркат ни дълбоко в джоба
Снимка: Булфото, архив

През последните години има 200 процента ръст на разходите за лекарства, а нарастването на Брутния вътрешен продукт е с малко над 3%, обяви служеният здравен министър Илко Семерджиев.

Още по темата

"Затова се налага да отговорим на въпроса как се разходват публичните средства и отговорът не би трябвало да бъде чрез лобизъм, лоши решения, механизми за придърпване на ползите, а чрез основния въпрос как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци", каза още Семерджиев по време на форум, организиран от "24 часа".

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров допълни, че се предвижда да се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията. Обмисля се НЗОК да ги плаща директно на търговец, а не на болницата.

"Освен това в Касата мислят да въведат и нов начин за заплащане на лекарствата – на килограм тегло на пациента", обяви д-р Димитър Петров. Според него това ще засили контролът по изписване на лекарствата, както и разходите на болниците. В момента средното тегло на българския пациент е 120 кг, показвали данни на НЗОК.

"Цените на лекарствата в България са най-ниски в целия Европейски съюз, но пациентите доплащат между 50 и 55% за тях", което е най-много, обясни Владимир Афенлиев, представител на "Софарма" и на Изпълнителния комитет на Европейската генерична асоциация.

Според него така се появява една илюзия, че цените са най-високи, а те са на санитарния минимум.

"Заради това доста генерични продукти се изтеглиха от пазара. Цените са такива, че чужди търговци могат да си позволят да ги купят евтино и да продават с доста добра печалба в други страни от ЕС", посочи Афенлиев.

Той подчерта, че никъде в света не се регулират цените на лекарствата, които се продават без рецепта, а у нас те са замразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: НЗОКболницилекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
13
 
30
 
! Отговори
На белия кон преди 7 години
Ако пак гласувате за ГРОБ, следващата година ще са с 500% по-високи разходите.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без бг производство зависим от вноса и прекупвачите на Марешки.
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма такава държава...тука всичко е мафия
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
средното тегло на българския пациент е 120 кг...................което означава,че на всеки един 60 кг. човек отговаря един от 180 кг............стига,бе ! да не би 1/3 от българите да са от фамилия пеевски ?
14
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойде Радев комуниста и всичко хвръкна нагоре.
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NAI VAJNOTO CHE SA S GOLIAMO KACHESTVO AKO ISKAT I 2000% DA GI NAPRAVIAT NAPRAVO SA MNOGO KACHSTVENI SEST BEZ DESET SA
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гласивайте за воля!!!и ще стана 129038123098 % по-скъпи.овчеглавци
11
49
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес при капитализма умните и кадърните имаме пари и сме добре, можем да си позволим качествено медицинско обслужване и да поддържаме добро здраве. Само смотаняците и мързеливците нямат пари за здравеопазване и затова са болни и си мечаят за комунизма.
10
0
 
20
 
! Отговори
Пак ли бе преди 7 години
Има голяма разлика между разходите за лекарства са се увеличили двойно и цената на лекарствата с 200% скок !!! Е, няма такава *** манипулация!Между другото, очаквам да спретнат нещо на Марешки - много говорят за препродажба на инсулин, липса на лекарства и т.н.
9
1
 
21
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВОСТ НЯМА преди 7 години
Европейско развитие...Социална държава...ШИТНИ
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На килограм тегло ? Туй да не е магазин за риба бе ей. Ако някой се нуждае от хапче, ама няма нужните килограми няма да му дадете тъй ли, нищо че си е платил осигуровките
7
3
 
28
 
! Отговори
Anons преди 7 години
Чудесно! Време е вече хората да се обърнат отново към лековитите билки на природата, които хем лекуват, хем са и ефтини. Както се казва в древни писания "Природата, както е дала болести, така е дала и билки за лекуването им...".
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
то средното тегло като средната заплата
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе да бъркаха само в джоба.
4
1
 
24
 
! Отговори
Човек от народа преди 7 години
Малко е!!! Искаме 500%!!! Ние имаме пари !!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМИ ЩЕ МРЪТ БЕ КВО ТОЛКОВА? ТО И СЕГА СИ МРЪТ ЩОТО НЕМОГАТ ДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА ТА КАКВО ОСТАВА С 200% УВЕЛИЧЕНИЕ! ЩЕ ЖИВЕЯТ САМО МУТРИТЕ И СЕЛЯНЖЪРИТЕ У ПАРЛАМАТА. ОСТАНАЛИТЕ ДИС ТАРИКАТИ ДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА МУТРИ ЗА ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ И СЕЛЯНЖЪРИТЕ ЩЕ ГО ДУ АТ ПОД ВОДА ДА НЕ ВДИГАТ ПРАХ.КВО ТОЛКОВА? ВСЯКО СТАДО СИ ЗАСЛУЖАВА ОВЧАРО. 27 ГОДИНИ ИМ ВИКАМ ДА НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ ЗА МУТРИТЕ И ЗА СЕЛЯНЖЪРИТЕ А ТЕ РУПАТ ЛИ РУПАТ.
2
1
 
20
 
! Отговори
отдавна казано преди 7 години
Живите ще завиждат на мъртвите !
1
0
 
26
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Да не става дума за тези хапове, дето в дискотеката ги продават?