74 млн. лева от резерва на НЗОК отиват за болниците

Наливат и 8 млн. в специализираната извънболнична помощ
6
74 млн. лева от резерва на НЗОК отиват за болниците
Снимка: Булфото, архив

74 милиона лева от резерва на НЗОК отиват за нуждите на болничната помощ, още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ, а с остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити.  Съгласие за това е постигнато по време на преговорния процес между Надзорния съвет на НЗОК и ръководството на БЛС, който трябва да доведе до подписването на Национален рамков договор за медицинските дейности през 2017 година.

Още по темата

Според инициатора на преговорите, служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев, системата на здравеопазването се нуждае от редизайн, за да бъде подкрепена от българското общество.

Първите стъпки в тази насока могат да бъдат направени още в НРД 2017 г, каза той, цитиран от пресцентъра на МЗ.

Като гарант на преговорния процес Семерджиев постави рамката на споразумението.

Необходимо е да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на НЗОК за 2017 година при заварен дефицит от 124 милиона лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 милиона лева.

Договорена бе и нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента-персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев настоява да не се прехвърлят средства между отделните пера в бюджета на НЗОК и за своевременни справки за касовото изпълнение.

Страните бяха единни за недопускане на пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ, както и за изчакване на съдебното решение относно приложението на автентификатора в болниците.

"Скоро не е имало такъв шанс за договаряне в здравната система и добронамереност от страна на преговарящите", констатира новият председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов.

Здравният министър остави партньорите да преговарят насаме с пожеланието да сложат подписите си под нов Национален рамков договор в края на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Кви са тея заплати преди 7 години
Кви са тези заплати по 30 000 лв. В бедна БГ, макс. не трябва да е над 4000 лв. и данък върху нея 800 лв. Това важи за банкери, лекари, програмисти, частни фирми, депутати. В същото време не носят отговорност. Ще фалират банка - няма санкции. Ще убият човек - няма санкции. Вчера един лекар ми вика, здравето било стока, като е стока, народа не е длъжен да ти плаща образованието, плати си 200 - 300 000 долара. Няма да те наричам лекар, а уважаеми продавачо.
3
0
 
5
 
! Отговори
Бездънна каса! преди 7 години
Махнете лимитите и клиничните пътеки - в момента болниците имат имат интерес да сме болни. Премахнете Законът, че лекарите са еднолични търговци. Премахнете клиничните пътеки. Премахнете всички частни лечебници, клиники, центрове - нямат апаратура и условия, в София държавните болници са достатъчно. Забрана лекар на държавна работа да работи частно. Премахнете фирмите посредници за купуване на лекарства. Фиксирано минимално заплащане на сестри и лекари. Премахнете доплащането в болниците.
2
0
 
4
 
! Отговори
ЛОШО преди 7 години
Всеки ден има призиви за дарения за хора и деца . Тези души събират пари за да се лекуват в Чужбана . Защо дават пари на БГ Болници - там не лекуват , ТАМ КРАДЪТ и ИЗБИВАТ хора .
1
6
 
4
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Москов-премиер!