Тръмписти сме, пък нека и умерени: За мигрантите, ромите...

73% от българите подкрепят затварянето на границите за някои мюсюлмани
Обновена: 23 фев 2017 19:42 | 23 фев 2017 19:40, Вера К. Александрова
44
Тръмписти сме, пък нека и умерени: За мигрантите, ромите...
Снимка: БТА

Българите са умерени Тръмписти, те подкрепят някои от най-спорните решения на американския президент.

Това е изводът на социолозите от "Галъп", които са проверили нагласите на българите към мигрантите след последните събития в Елин Пелин и проявите на Доналд Тръмп.

Данните са на базата на национално представително проучване, проведено сред 822 души между 3 и 10 февруари.

Още по темата

73% от пълнолетните българи одобряват да се забрани на граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас – по подобие на политиката на Тръмп, показват резултатите.

14% са "против", а останалите се колебаят. Така на практика българите одобряват идеята на президента на САЩ Доналд Тръмп.

68% пък споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите. 19% са против такава идея, а останалите се затрудняват да отговорят.

"Очевидно, обществото не би имало много против и радикална социална и здравна реформа в духа на Тръмп", смятат социолозите от "Галъп".

Друга идея от политическия дебат в САЩ обаче по-скоро стъписва българите – всеки да може да носи оръжие. Това се подкрепя от едва 11% , а цели 76% са против. Останалите се колебаят.

Проучването показва, че сред по-младите носенето на оръжие са радва и на малко по-радушен прием.

Сходна е картината и по отношение на евентуална забрана на абортите – друга знакова идея, позната от американския дневен ред. Тя предизвика наскоро дискусия и в Полша.

Само 12% у нас са "за". 69% са "против", а останалите се затрудняват да отговорят. Сред отговорилите "за" личат по-скоро възрастни хора.

Очевидно, някои консервативни идеи изглеждат по-скоро чужди за обществото ни, но когато се отнася за мигрантите, малцинствата и т.н., българите са привърженици на послания, подобни на тази на Тръмп, анализират социолозите.

Те напомнят, че преди изборите в САЩ "Галъп интернешънъл" е тествал отношението към Тръмп и Клинтън в 45 страни по света. Клинтън бе изключително популярна в Западна Европа, Латинска Америка и Африка. Доналд Тръмп пък - в Русия и Китай.

България тогава се нареди сред страните, в които подкрепата за Клинтън преобладава, но тук тази подкрепа беше сравнително ниска в сравнение с другите страни. България се подреди едва на 38-мо място по този показател – сред 45 изследвани страни.

"Още тогава беше ясно, че немалка част от обществото ни гледа благосклонно на Тръмп и на послания като неговите", пишат от "Галъп".

1,7 милиона от българите се страхуват от терористични атаки, показва още проучването.

30% казват, че опасността от тероризъм влияе на плановете им за бъдещето. 53% отричат да усещат такова влияние, а останалите се затрудняват да отговорят. Това означава, че около 1,7 млн пълнолетни българи смятат, че непосредственото или по-далечното им бъдеще се влияе от терористичната опасност.

Данните показват, че растат притесненията от миграцията.

Резултатите от проучване от края на 2016 г. рязко се различават спрямо тези от 2013 и 2015 г. Фигурите по-надолу показват, че в навечерието на 2017 г. страховете изглежда чувствително по-високи.

Например, ако през 2013 и 2015 година между една четвърт и една трета от пълнолетните българи все още не са смятали, че бежанците са заплаха за националната ни сигурност, сега само 6% смятат така, а 77% смятат, че бежанците са очевидна заплаха. Останалите се колебаят.

Проверено беше и по-състрадателното отношение – с твърдението: "Бежанците са изпаднали в беда хора – човешко е да им помагаме". През 2013 и 2015 г. мнозинство от близо две трети се съгласяваше. В навечерието на 2017 г. обаче само 28% бяха на това мнение, 33% бяха на противоположното, а цели 39% се колебаеха.

Очевидно последната една година рязко е променила нагласите по темата. В това отношение 2016 г. беше ключова, а 2017 г. обещава дори да бъде по-тревожна.    

"Обществото вече трудно прави разлика между бежанци и икономически мигранти. Понятията се сливат. Нещо повече, в редица изследвания вече проличава сливане и на понятията "миграция" и "тероризъм", правят извода от "Галъп".


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Димитров преди 3 години
Нашествието на мигрантите в Европа е истинска заплаха за християнския свят. Приемайки хуманитарен статут те имат право да доведат цялата си многобройна рода. Всеизвестно е също така, че се развъждат като ***. Установявайки се в Европа те ще ни погълнат.

Питам се също журналистите така яростно ги защитават?!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези соцманипулатори от т. нар. "Галъп интернешънъл" - Кънчо и Пънчо нямат нищо общо със социологическата агенция Галъп, само неправомерно ползват името за тежест.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До xaxaxaxaxaxaaxxaaxxa

В София куките биха дошли след 10 часа.Поне оня по телефона е признал,че цялата им органозация е такава.Нали Бъчварова искаше в полицията да има яко роми?
20
11
 
5
 
! Отговори
Толерантен с резачка преди 3 години
От одеколона ще да е……..Американците правят същото което и руснаците преди тях, с тази разлика, че си плащат сметката и възпитано казват Благодаря. Ужасът на руснаците е че Българинът (който им е дал писменост, религия и култура)избра цивилизованото LIFE вместо скапаното робовладелско ЖИЗНЬ. Аз съм обяснил на децата си защото трябва да мразят руският окупатор и защо трябва да хвърлят камък по всеки руснак който видят. А те ще научат на същото и техните деца….П.С. Който не е бил в армията не знае, че такива неща са предвидени и не е сензация случилото се. Сензация е как руските слуги в България
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Обществото вече трудно прави разлика между бежанци и икономически мигранти"

Напротив, обществото много добре прави разлика. За това и не одобрява потока от близкия изток и Африка. За сметка на това медиите не правят никаква разлика и за това на всички им казват бежанци.
18
0
 
27
 
! Отговори
Бай Хо преди 3 години
Като не можеш да провериш мигранта какъв е - връщай го. За помщите на братята . Лично съм виждал как вземат помощи такива със златни ланци и пръстени по ръцете. Много злато. И BMW отвън. Кражбите на ток, желязо, цветни метали отделно. Сега започнаха и грабежи. Никакви сериозни присъди. Саморазправа ли искате? Стигне ли се до това никоя " ромска" организация няма да помогне. На хората им писна от безчинства. На тия платени от Сорос политици им се вижда края.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВИЖДАМЕ
ами кои даде на ромите не закони пенсии --- българите пенсионното правителството.не е виновен кои яде баницата виновен е този които е дал баницата
16
3
 
31
 
! Отговори
ВИЖДАМЕ преди 3 години
Българите сме практични хора , трябва да си признаем . Трудолюбиви сме и си пазим изграденото с труда на близо 66 поколения .Дразним се от нечестни хора . Мюсюлманите са грозната страна на хората . Ромите също са хора но те са още по надолу . Днес видяхме Прокуратурата в Разград как осъди близо 350 човека с фалшиви инвалидни пенсии , роми и мюсюлмани . За какво става въпрос ? Та тези хора ограбват други хора Директно , вместо да произвеждат някакъв продукт .И това се прави със Закон приет в НС .
15
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме толкова почитатели на Тръмп,колкото противници на човеконенавистния неолиберален фашистки модел.И точно затова подкрепяме новия американски президент.И дано се споразумеят с най-великия-Владимир Путин.От това светът само ще спечели.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички сме русофили и тромпетисти!
13
2
 
40
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
И мен ме кефи чичко Тръмп. За предпочитане е здравата рижава мъжка ръка пред меката толерастка хилъристка китка.
12
1
 
27
 
! Отговори
Оранжевия котарак преди 3 години
в бялата къща.
Велик !
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малка поправка: Това изследване е на WIN Gallup International, което няма нищо общо със световноизвестната Gallup, освен че й представя името като свое. За което е съдена в момента. Но на кой ли чу пукат такива подробности - хората чуват това, което искат да чуват, за другото сме "Ни чул, ни видял, ни разбрал"
10
4
 
17
 
! Отговори
Ум да ти зайде преди 3 години
Абе как от представителна извадка от 822 чиляка автоматично прехвърлят резултатите си върху всичкото дето е в тази държава? Какъв изсмукан от пръстите математически апарат позволи на базата на отговорите на по-малко от хиляда човека да се казва милион и седем хиляди мислят така. Ум да ти зайде!
9
1
 
16
 
! Отговори
E преди 3 години
До 1ви:

Може да се създадат трудови лагери за тези групи, които си изброил, разбира се и ти в това число, ибрико!

Иначе би имало полза и за нашата национална сигурност, ако въведем някои от тези ограничения и ние!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази извадка да е не е Мара, Гана, Пена и други роднини на социолозите. Как си изкарват ляба тези ора и кой плаща за това проучване?
7
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тремп е пич.
6
1
 
38
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
Негативния ни имидж по отношение на бежанците всъщност ни е в огромна помощ...щото с меркелското слагачество на нашите политици ако бяхме гостоприемни - направо сме си отекли
5
38
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 години
Няма Путин, няма Тръмп!

Да живее Майка Турция и Ердоган Султан.

Един е Ердоган и Болен е неговият Пророк.
4
1
 
21
 
! Отговори
Някакъв пакет от здр преди 3 години
здравни услуги трябва да се предвиди за всекиго, хора сме. Макар че някои не заслужават - здрави са, имат пари от незаконна дейност, но здравни вноски не плащат, нито пък данъци.
Същото важи и за помощите. Ако е работил, но е съкратен, ще получава помощи известно време, като останалите хора. Но нищо друго! Айшето да взима майчински, ако е пълнолетна.Ако е трайно безработна и без образование - само за първото си дете. Детски надбавки - за всички бълг. деца и никакви допълнителни бонуси за никого!