Стив Ханке: Премахването на валутния борд ще е грешка!

Това ще е отказ от суверенитет, заяви той пред Bloomberg TV Bulgaria
6 мар 2017 13:52, Екип на Bloomberg
83

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена. Това коментира проф. Стив Ханке в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Още по темата

Суверенитетът на България бива поддържан от валутния борд. Ако той бъде премахнат, това означава, че България се отказва от суверенитета си, което е погрешният път, по който можете поемете страната, на фона на настоящата политическа обстановка, смята икономистът.

По думите му никой не знае какво ще се случи с еврозоната особено предвид задаващите се избори във Франция. "Възможно е да станем свидетели на още вълнения подобно на Brexit за излизане от еврозоната", предупреди проф. Ханке. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забелязвам очевадна пандемия на олигофрения
26
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да е грешка, но дрогаря Хайнке никой не го спира като излезем от валутния борд да се закачи за лева, за да си запази суверенитета. Падането на валутния борд е най-доброто което може да се случи И българска банка да урегулира нещата. Те такива икономисти като тоя докараха световната криз,а а сега не смеят да мръднат, че ай са мръднали ай са фалирали.
25
0
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
До до 21 да олеснява износа си.
24
1
 
25
 
! Отговори
Т преди 7 години
До до 21Нямам купчина кредити, защото съм финансово грамотен. От твоите изказвания разбирам, че пропагандираш финансовата безотговорност и въобще тарикатлъщината да се облажат за сметка на коректните хора, които с честен труд и интелект са си изкарали парите. Типично ганьовско мислене - дайте да вземем от балъците. Пак ти казвам - при срив на борда и инфлация, първи ще се изнесат квалифицираните хора и България ще потъне безвъзвратно. Никой не иска труда му да бъде ограбван от тарикати.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно съм съгласен. Нямате идея какво е бедност ако влезе еврото. Това ми напомня един познат който бе убеден че когато влезем в ЕС заплатата му веднага от 350лв. веднага ще стане 3000евро
22
8
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Ако имаш купчина кредити каквито повечето хора имат една инфлация само може да им помогнер а човека който може да пие кафе в Париж пак ще си пие. Hо ти като си такъв икономист кажи защо японците непрекъснато си снижават валутата на международните пазари и дори търпят критики от външни банки.
21
1
 
11
 
! Отговори
Т преди 7 години
До до 13Толкова са ти ниски познанията за живота, че думи нямам. Подобни "изравнявания" ликвидират средната класа, т.е. стоварват я директно на нивото на панелните таласъми като теб, които си мислят, че всеки, който може да си позволия да пие кафе в Париж е богат. Богатите имат такива възможности, каквито дори не си чувал. Тях нищо не може да ги пипне, дори и при войни остават живи и още по-богати. Само ти си въобразяваш, че може нещо да им навредиш. Средната и нисшата класа се борят постоянно
20
0
 
12
 
! Отговори
Циник до 15 преди 7 години
Аааааа...не си прав!Милен Велчев - биволското око - е "експерт"!Точи лиги ...и чака! Що да не врътне още някой милион с външния дълг?!
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го търсите българския Златен Лев от царско време.
18
3
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Кои са богатите бе, ти за богат ли се имаш ако не се уравновесява системата от време на време ще останете все богати в територията, ако преди туй ромите не си направят едно Косово тука и ти приватизират хотелите.
17
2
 
17
 
! Отговори
Спомените са тъжни преди 7 години
До до 5Вярвам ти, ако си имал долари.Имаше тогава един съвсем кратък период, през който гарсониера можеше да се вземе за 500 долара. Някои наивни и простовати хорица продаваха недвижими имоти за тогавашните левове, с многото нули, без да се замислят на каква валута се ранява този "един сак пари", който ще вземат.Така че, дори някоя женица, която гледа старци в Гърция или в Италия, можеше да си купи жилище само за една своя тамошна заплата.Но това беше болно и жестоко време за България.
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас се краде много и навсякъде, докато не се справим с кражбите борда трябва да остане
15
1
 
18
 
! Отговори
Икономисти преди 7 години
Бякой сеща ли се как българските експерти ще управляват паричната политика на държавата?С диплома от УНСС, резултата ще е повече от трагичен. Все едно да пилотираш самолет с книжка за автомобил.Ние пилоти нямаме подготвени и е добре да не се опитваме да управляваме самолета на монетарната политика. Иначе катастрофата е неизбежна.
14
3
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Падне ли валутния борд...ще настане анархия...прав е човека - това е едно от малкото неща , които не са под контрола на ПРОЗРАЧНИТЕ, И ПРИНЦИПНИ БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА! Така ще ви забият, че и господ няма да ви помогне!
13
1
 
13
 
! Отговори
T преди 7 години
До до 2Прав си, т.е. искаш всички да станат еднакво бедни, но пропускаш една малка подробност, че тези "богатите" според теб, няма да станат бедни. Просто ще изпитат малко неудобство за месец-два, докато си оберат крушите оттук и ви зарежат да си сърбате кашата, която сте надробили, и да изживявате поредния рестарт на България. Какво, телени мрежи по границата ли ще сложите, за да не бягат квалифицираните и несъгласните, а да стоят тук и да ви носят на гръб?!
12
1
 
16
 
! Отговори
извън кошарата преди 7 години
До до 2Гледай си работата само падането на валутния борд може да уравновеси разликата богати бедни.--дали няма да я задълбочи още повече ?! :))реалната истина е, че се търси всячески ИНФЛАЦИЯ, за девалвират и кредитите и спестяванията и да почне да се надува отново балончето , наречено "живот назаем".Само, че ... има вече прекалено много "гърмяни зайци" и банкстерите пак ше ударят греда - няма да има кредитен бум. Това, което ще има е - СТОПЯВАНЕ НА СПЕСТЯВАНИЯТА и ИНФЛАЦИЯ!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стив, що се хабиш да обясняваш, у нас всички разбират от валутни бордове, икономика, политика, футбол, волейбол, худ. гимнастика и т.н.
10
1
 
10
 
! Отговори
До "до 2" преди 7 години
Ти от назначените капиталисти ли си ?!Ако сме събрали някой лев от 1997 год. до сега,съборете борда ,та да ни ги вземете и тях !
9
2
 
14
 
! Отговори
Jony преди 7 години
Толкова сме зле вече, че нищо не е от значение. Със или без борд... все тая.
8
6
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
А купувал ли си си апартамент с една заплата ? Зашото аз при лошия Виденов си купих.