Армията – все по-важна. Светът – все по-несигурен

Радев зове за развитие на войската, за да гарантира суверенитета ни
105

В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на въоръжените сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече. За това предупреди президентът Румен Радев по време на удостояването на Андрей Боцев с висше офицерско звание генерал-лейтенант.

Още по темата

Преди 6 дни Радев подписа указ за назначаването на досегашния командир на Сухопътните войски ген.-майор Андрей Боцев за началник на отбраната, а днес на церемония го повиши в "генерал-лейтенант". Той заменя на поста вицеадмирал Емил Ефтимов.

Според държавния глава новите рискови заплахи налагат да се развиват ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само ролята ни на надежден участник в Алианса, но и нашата собствена сигурност.

"Времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативната ни съвместимост със съюзниците от Алианса", отсече Румен Радев.

Поради тези причини той смята, че се налага началникът на отбраната да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване, да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие.

Президентът се обърна към ген.-лейтенант Андрей Боцев с думите: "Убеден съм, че вашият опит, трупан в годините пътя ви от командир на взвод до командир на Сухопътни войски ще бъде залог за справянето с важните отговорни задачи като началник на отбраната. Благодарение на вашия професионализъм и безспорно лидерство личният състав от Сухопътни войски решаваше успешно всички предизвикателства в международен и национален план".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верно е че Гърция има една от най силните армии в Европа, но това е една от причините да фалират! И да имат 400милиарда ДЪЛГ.Защото армията не вади пари само гълта.Не ги разбирате финансите..По-добре спрете до тук темата. Оправете си вътрешните проблеми и после другото. Парите са нужни в момента за бизнеса и инфраструктура ние сме туристическа държава,не военна.
68
0
 
0
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 7 години
Това че недостигат хора на армията пак е резултат от некадърността на военните(имам се за част от тях). У нас не е престижно да си военен. А не е престижно защото се правят само глупости - като поддържане на чисти райони, наряди, глупави занятия които не ти дават нищо, само ти губят времето. Виждаш как се правят нещата в НАТО и от това ти става само по-зле. И това е свързано не с финансите, а с манталитета на командирите и тяхната подготовка, по-точно липсата на такава.
67
1
 
1
 
! Отговори
Войник преди 7 години
Колега, баща на 3 деца съм. Освен работата ми гледам овощни дръвчета, та с тях връзвам "гърлата". Разбирам принципите на пазарната икономика. Съгласен съм, че плащаш данъци, но плащаш малко данъци ;).... 10 % ти е корпоративния данък. Така че е въпрос на държавна политика. В момента има 6 милиарда за МВР (БЮДЖЕТ) и под 1 милиард за Армията. Това справедливо ли е?
66
0
 
3
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 7 години
Не е проблема с парите - пари има достатъчно. Проблема е, че военните си нямат идея какво да правят с тях. Пример - караулната служба, която "изяжда" огромна част от времето на личния състав е нереформирана. От времето когато напуснах армията(2007) досега съвсем малко се е променило. Постоянно се правят "проверки" които не са ефективни, но никой не мисли как да се променят към по-добро и ефективно "опазване" на техника и въоръжения.
65
2
 
2
 
! Отговори
Войник преди 7 години
Колега на Балканите само ние сме с професионална армия. Гръцката Армия е изключително добре снабдена и са 70 000 души наборна. Имат над 150 самолета. Подлежиш на мобилизация между 18 и 45 години. Ние не сме толкова бедни. Имаме близо 90 милиарда БВП. Е от тях за Армията няма и милиард... това какво е. Вземи всяка една Балканска страна и виж показателите и. Ще се убедиш, че става с държавна политика. В момента на армията не и достигат близо 14 000 войника, не 5600 както се тръби по медиите.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е човек,който не е бил в частни бизнес да не схваща. Незнам как да ти го обясня. Аз бачкам по 10 часа на ден, моите данъци и на колегите отиват за твоята заплата. Ти като продукт, не вадиш пари. Вие сте консуматор. По твоята логика - и аз искам в моята фирма младежи да бачкат без пари и да градят.??? Защо трябва да са при тебе? Ти не вадиш продукт и не печелиш пари?
63
1
 
2
 
! Отговори
Офицер от резерва преди 7 години
Връщането на казармата в предишния вид е безумие. Уви и увеличени разходи за нереформирана армия е пълно безумие. В момента армията трябва да се върне към възстановяване на най-основните възможности. Определено трябва ново въоръжение, но са по-важни хората, които ще го иползват и фокуса трябва да е върху тяхната мотивация. Смея да твърдя, че в момента няма хора с визия какво и как да направят за да възстановят Българската армия. А че ще ни трябва - нямам никакво съмнение. Уви.
62
0
 
2
 
! Отговори
До Войник преди 7 години
Прав си, за да има боеспособна и модерна армия се искат много пари. Представи си щом държава като Швеция може да си позволи да издържа 4000 наборника на година, то колко са по реалните сили на България? Предложение за 20 хиляди наборника е абсурдно, та дори Дания, Норвегия, Швейцария и Австрия не изхранват толкова гърла а някъде между 3 и 8 хиляди на година. Сам си направи сметката. По добре е да се инвестират в 2000 мотивирани кадри, които да бъдат екипирани и хранени, отколкото в ***.
61
0
 
2
 
! Отговори
Войник преди 7 години
И демографския потенциал не е толкова зле, колкото се описа. 60 000 средно млади набори излизат всяка година. Това е огромен трудов човешки ресурс и не трябва да бъде похабен. Тия които не им се бачка и умуват да влизат по 9 месеца в трудови войски като едно време. Имали сме държавници. Дори един земеделец Стамболийски е мислил как да даде подготовка на младите, когато е нямало армия. Много къса историческа памет имаме
60
1
 
2
 
! Отговори
Войник преди 7 години
Точно младежда малко и трябва казарма,колега за да почнат да бачкат. Всичко каквото е построено е в България е строено от Строителни войски. Това язовири, пътища, блокове за живеене. Всичко в България е построено от армията в другия строй. Въобще не казвам, че е бил толкова добър строй, но през този строй се строеше, а сега какво се строи. И точно да младите трябва да дадат основен принос в БВП..... но те нямат в голямата си част трудови навици, не говоря за изключенията и компютържиите.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Армията не е първостепенна важност! Първостепенна важност е БИЗНЕСА и образованието на младите и внедряването им в бизнеса. Чак когато имаш бизнес среда може да купуваш играчки на армията. Обратното не става!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласен съм,че системата ви натиска,но начини винаги има! Ето сега ваш човек сложихме за президент?!? Давайте договаряйте по високи заплати подобри условия, танкове , самолети. Напротив армията от римско време е ФИРМА и се е плащало. Без пари няма война, няма кралство! Всичко е пари в тоя свят. Само че за да ти купим 100 танка трябва да бачкаме 24 часа и младежта да гради бизнеса?? Иначе как да ти ги купим тази танкове?
57
2
 
2
 
! Отговори
BG преди 7 години
До войник - а бе, казахти - като ти е толкоз зле заплатата - напусни ! Що не дойдеш да станеш инженер при мен - заплатата ще ти е най - малко тройна ! Ами хайде - нали сте много кадърни и умни - да те видя! Гарантирам ти че каквито сте мързеливи и един ден няма да стоиш ! Колкото до казармата - иска се от два вида хора - първите са фуражките които все знае как навремето се нагушваха с рушвети и ходатайства, и вторите - некадърните родители, дето не могат да си възпитават децата !
56
1
 
1
 
! Отговори
Войник преди 7 години
Колега армията не е ФИРМА, а нацията, ако нацията не се бори за това, няма как да стане. НИЕ НЯМАМЕ ПРАВО НА СТАЧКИ И ПРОТЕСТИ, ЗАЩОТО ОТИВАМЕ НА ВОЕНЕН СЪД, като не ни изнася нещо просто напускат младите хора ( макар че се опитват да ви вържат с 3 годишен договор). Ако нацията не приеме, че Армията е от първостепенна важност и не излезне с нас, няма как да стане. Гърците на цялата им криза и дългове купуват 400 танка, за да се пазят от КОЙ? Все при бедствия и аварии ни търсят хората обаче....
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С полицаи и военен не може да спориш:)) Значи първо казваш няма пари за заплати после казваш ЗАДЪЛЖИТЛНО.Е кой е го плати това задължение на 20-40 000 младежи всяка година???? Аз ли? Защо? Да се чувстваш ти по-добре? 3 пъти питах за какво ти е толкова армия?Второ не слагай всички младежи в знаменател- спортните зали са пълни догоре и може много да ви изложат част от армията?
54
0
 
2
 
! Отговори
ВОЙНИК преди 7 години
до bg. Казах ти имам по 70 бойни скока на година. 4 пъти в годината има лагери и учения с други членки на НАТО. В момента постоянно сме на стрелби. Не можем да си ползваме заслужените отпуски, защото няма и кой да ни кара нарядите. В момента търсят пенсионирани военни, които да го правят това, за да не спада подготовката. Много е зле положението, но благодарение на Нас, се гарантира националната сигурност.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев беше генерал на ВВС...И нямаше 10 самолета. ..Така 25 година?!? Вие просто не се борите да се развивате седите и чакате нещо да се случи. В една фирма всеки човек се бори всеки ден за по-добро развитие, по-добри условия, по-добра тактика. Борете се и вие да си развивате армията.?!? Направете я по компактна с по-добра комуникация, по-добра подготовка, по-малко на началници?!?
52
2
 
2
 
! Отговори
Войник преди 7 години
Колега, професионалната армия не е глупост, но изцяло професионалната армия е глупост пълна. Аз съм на близо 40 години. Но няма как да накараш някой в днешно време да ти дойде да работи за 690 лева заплата, ако не го вкараш задължително. И на всеки млад мъж му трябва бойна подготовка. Не говоря да си на 27-8 години и тепърва да влизаш в казарма на но 18-20 задължително. Ние сме член на НАТО, но не живеем в сигурно време както много хора си мислят, че щом сме в НАТО значи гаранцията е пълна.
51
1
 
1
 
! Отговори
BG преди 7 години
Слушай г-н Лейтенат :)))) знаеш ли какво са правили легионерите в Римската Империя когато е нямало война - стоели са пътища. В един учебник по история пишеше че на тях не им е било необходимо да ходят на фитнес щото целия им живот е бил непрекъснат фитнес. А вие, шкембелаци - такава като теб презират до смърт работата, "щото вие сте войни" :)) Хайде теб да попитам, белким ми отговориш - какво правиш ти на работа ?! Просто питам, щото колкото фуражки съм питал до сега, все без отговор оставам
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм съгласен с тебе. Професионалната армия, не е глупост. Това че не можете да е вкарате в ред, като началници е вътрешен проблем. Не сте свикнали да се борите за успеха и подобряването. Просто вървите по течението. Това може би има предвид колегата. Не може да плащаме задължителна казарма , за какво ти е? Какво ще правиш толкова млади хора? Гледате само от вашето легло, но то не е нашето.