Референдум и повече права за Ердоган? "Не!" изкрещя ДПС

Движението се обяви против предстоящия референдум в Турция
5 апр 2017 19:52,
193
Референдум и повече права за Ердоган? "Не!" изкрещя ДПС
Снимка: архив Reuters

Движението за права и свободи разпространи позиция на партията по повод предстоящия на 16 април референдум в съседна Турция.

Движението се обяви против предложените промени, които според тях ще дадат прекомерна власт на президента Реджеп Тайип Ердоган. Те подчертават, че промените ще променят не само Турция, но ще засегнат и Балканите, Европа и света.

"Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси", посочват от ДПС.
"
Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона. Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!", зоват от ДПС.

"Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос", подчертава се още в позицията на ДПС.

Целият текст на декларацията:

На 16 април Турция ще гласува на референдум конституционни промени, които ще я променят завинаги. И не само Турция. Но и Балканите, Европа и света.

Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт в държавата. Ердоган иска да бъде едновременно президент, премиер и партиен лидер. Без механизми за контрол и баланси.

Референдумът застрашава демокрацията, спазването на основни права и свободи, както и върховенството на закона.

Затова всички демократични сили и държави трябва да заемат категорична позиция още днес. За да не бъде късно утре!

Ние, като представители на ДПС, с над 30-годишна история, с основна кауза защита на правата и свободите на човека, върховенството на закона и демокрацията, казваме категорично НЕ:
-       НЕ! на грубото потъпкване на правата и свободите на човека;
-       НЕ! на липсата на свобода на словото в публичното пространство и на практиката да се арестуват и "въдворяват" свободомислещи интелектуалци и журналисти;
-       НЕ! на фасадната и лъжлива демокрация;
-       НЕ! на насилието и диктатурата във всичките им форми;
-       НЕ! на режисирани и контролирани "опити за преврати" срещу утвърдени ценности и норми на Демокрацията;
-       НЕ! на унизяването на армията, прокуратурата, съдебната система и държавната администрация;
-       НЕ! на трансформацията на външната политика от "нулеви проблеми със всички съседи" във заплашителни и агресивни действия към всички съседи;
-       НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат, защото тя става вредна не само за съседите си, за региона и за света, но най-вече за себе си!

Кемалисткото държавно устройство превърна Турция от "болния човек на Европа" в световен икономически, военен и политически колос. За да остане Турция такава: НЕ! на референдума!

Бог да ни е на помощ! Амин!
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
0
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
СРЕД 3О ТЕРОРИСТИ ИМА ПРОФЕСОРИ, ЛЕКАРИ, ВОЕННИ. ИСКАМ ДА НАДМИНА БЕРИЯ
95
3
 
2
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
И АЗ КАТО СТАЛИН СЪМ ГРУЗИНЕЦ
94
3
 
4
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До 127Че то цяла европа не е спирала да се меси на референдума в Турция, Билд дори имаше издание на турски език - със заглавие хайър
93
1
 
3
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 7 години
Тоя Тръмп забатачи здраво цяла Европа и Близкия изток....След като се махна Англия ЕС остана само с една ядрена сила-Франция там поппатриотизма е също добре вкаран в погледа на работническата класа. .ЕС не може да рискува да остане без Турция ако иска да има думата в глобален мащаб.След референдума ЕС ще отидат в Анкара на визита независимо от резултата.Такаче споко мишлета не се вълнувайте излишно .Газта на горе с 30 % ,а те с ПР на ДПС ни занимават.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болния човек на европа - ЕС
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, Ердоган като се меси в чужди избори нека приеме, че реципрочно и в неговите избори могат да бъркат. Браво на Доган, че му връща жеста на намеса.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай ИванКомар се перчи на слон
89
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Доган се репчи на Ердоган. Все по-забавно ще става.
88
1
 
2
 
! Отговори
EVET преди 7 години
До Анонимен 122Англичаните ходеха при арабите и ги убеждаваха да въстанат срещу Турците, и в същото време ходеха в Анадола и настройваха националистите срещу арабите така успяха да ги скарат. ТИ ЧЕТИ ИСТОРИЯ: ЗА ШЕРИФ ХЮСЕИН, ШПИОНИНА АФГАНИ И ЛОРАНС ОТ АРАБИЯ!Да шериф хюсеин предаде османците но това не прави от арабите предатели!
87
0
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Карадайъ да внимава да не замине на среднощна екскурзия в Анкара с торба на главата, сега когато Тиквата пак стане премиер.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Османската империя и халифата го унищожиха ционистите и англичаните, заради влиянието му върху мюсюлманите.--------- ste ti kaja ceti malko istoria ste kajes tova kakvo e v perioda na razpad na oi kakvo viliyanie imase halifeto arabite ne voyuvaha li stestu nas zaedno s anglicanite vipreki prizivite za djihad na halifeto no s yobaz ne se spori
85
0
 
2
 
! Отговори
Дарвин философ преди 7 години
До АнонименНЕ ! на фълшиви опити за покушение с газови оръжия от Слънчевбрягска сергия;
84
0
 
0
 
! Отговори
турчина преди 7 години
"Движението се обяви против предстоящия референдум в Турция"Явно киряк стефчовци има и на отсрещния бряг
83
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 110Ама как бе? Та нали нашите родни националисти (не патриоти, а националисти - те сами се определят така) са ду-е и га-и с Ердоган? Как беше поговорката? Приятелите на моите приятели са също мои приятели? Виж ся: Ердоган е приятел с Путин нали?Оня ден чета за турски военни кораби (на страшното иначе НАТО!) на приятелско посещение в руска военноморска база! Путин построи огромна джамия на пъпа на Москва! И като добавим множество топоними като Геленджик, Джанхот, Шабановское...
82
0
 
0
 
! Отговори
Ататюрк преди 7 години
И на седмия ден Ататюрк създаде турчина, от пръст и вода, а айшето го направи от неговото ребро! И рече Ататюрк ето ви моята книга - ТОРА (Теврат) да следвате тази книга, и да избиете палестинците, от Йеросалим, за да може мноите хора - ционистите да се заселим там, вие турците трябва да служите на Ататюрк и на евреите защото евреите са вашите господари
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Доган. Той отново доказа,че има по-вече мозък в главата си от доста наши политици и,че мисли в перспектива.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дарвин философДа не забравяме че именно Карадайъ се хвърли върху Йенимехмедов....
79
0
 
3
 
! Отговори
Содом преди 7 години
Имам чуството ,че народа опростява с всяка изминала минута.Цял Свят си избира само нарцистични шоумени от селата за ръководители....
78
3
 
3
 
! Отговори
Евет Евет Евет преди 7 години
"НЕ! на преобразуването на Кемалистка Република Турция в Султанат"Ало депесарАите, Карадайъ, това дали репуликата ще е Кемалиска Ердоганиска, МесутЙълмаска, Демирелска или Озалска го решават гражданите (и селя.ните) на република Турция, КЪФ СИ ТЕ ВЕ научи се да говориш на български преди да развиваш сложни мисли, ***. Това е демокрацията, ако не ти харесва или изнася се вдигай дисагите и към Масква!
77
0
 
4
 
! Отговори
Дарвин философ преди 7 години
Карадайъто успял ли е поне да прочете текста преди да го подпише .Не, че се подигравам с провинциалните момченца с високо самочуствие (и президента ни е от прованса ) ама тоя ако не е в Бг политиката най-много тракторист да стане.Доган след Местан само хора ,които и Винету не са чели лансира.....