Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света

Народът обича армията си, категоричен е Плевнелиев
6 май 2017 14:32,
599
Да купим изтребител? Да, но спрямо геополитиката в света
Снимка: Reuters, архив

Купуването на изтребител за българските Военновъздушни сили не трябва да бъде само на базата на технически критерии, тъй като тези машини ще трябва да защитят българския национален интерес. Това каза президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

По думите му изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. "Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес", подчерта Плевнелиев пред BTV

Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн "Сааб" със самолет "Грипен".

Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.

"Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не "Грипен", отбеляза Плевнелиев.

"Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес", допълни той.

Българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна, каза на празника на армията Плевнелиев.

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет.

Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


599
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роско само да ти напомня че хипотетичните ти битки с ефшеснайски по източния и южен фланг на нато ще траят долу горе 20 мин докато термоядрените ракети достигнат целите си. Така че слез малко на земята и си размърдай мозъчето как да се защитим срещу далеч по реалната заплаха от неоосманиста ердоган
47
13
 
3
 
! Отговори
Професор преди 7 години
ШУМИ МАРИЦА ОКЪРВАВЕНА ПЛАЧЕ КОМУНИСТКА ЛЮТО РАНЕНА! МАРШ МАРШ С ГЕНЕРАЛА НАШ НА ИЗБОРИТЕ KУPНЕЛИЯ ДА ПОБЕДИМ!
46
4
 
14
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Важното е да са НОВИ, С ДОБРИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И ЕВТИНИ! Дали на някой ще му хареса или не, няма значение. Купуваме самолети, които да вършат работа, а не просто нечие благоволение. Вероятно е добре да купим по 5-6 от различни производители и държави, за да сме по-независими. Грипен изглежда са най-добрият избор за момента. Ако руските самолети вършат работа и са по-евтини, да вземем и такива. Не е лошо да вземем и американски, ако са по-нови, не скъпи 3-та употреба, които имаше натиск да купим.
45
0
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
И преди сме писали по темата, аз мнение за конкретна машина нямам: казвах го преди,казвам го и сега - най- важното е добре да се прецени какво точно ни трябва. Тък хоризонтът е десетилетия.Не го ли измислиха вече,20 г.мислят.
44
5
 
17
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 години
Аман от тоя ***! Американската *** пак вряка. Изчезни ни от живота бе женчо, ти семейството си не оправи, та за държавата се загрижи!
43
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най лошия президент в цялата история на България се изказва отново не подготвен , честно да ви кажа ако го срещна на живо някъде ще го заплюя и ще му ударя два шамара пък нека ме съди после
42
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тоя освен да дразни, друго умее ли?Хайде скрийте го някъде вече, аман!
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя що не го изтритете изобщо от новините и да не го показвате че направо ме дразни , колко самолета ще купиш бе со.по.л такъв , и 10 да вземеш първо няма кой да ги управлява а ако искат да те нападат с 10 ли ще ги спреш , или ще купите 1-2 да има за цяр и да откраднете някой милион
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдаааа, от ул. "Козяк" пак изкараха платеното си недоразумение, за да си заработи центовете. Явно вече се оферират комисионните. И едно е ясно - ще бъде избрана най-куцата оферта за България и народа й, но с най-доходен комисион за продажните ни политици!
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно но Унгария и Чехия не са се ръководили от това на кой фланг на НАТО се намират когато са си купували "Грипен". А да ние сме по умни и най вече нашия екс президент
38
7
 
0
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 7 години
ГЪРЦИЯ КУПУВАМЕ 30 БРОЯ ТОРНАДО ОТ ГЕРМАНИЯ ЗА БЕЗ ПАРИ,-- НА МЯСТОТО НА Ф4 ФАНТОМ, И В СКОРО ВРЕМЕ В КРАТКО БЪДЕЩЕ -- ЕВРОФАИТЕРИ ОТ АНГЛИЯ, ИЛИ Ф-18 СУПЕРХОРНЕТС ОТ САЩ. ПАК ЗА БЕЗ ПАРИ.Ф-35 Е ЛЕТЯЩ КОВЧЕГ, ЗА ТУРЦИТЕ И ХОЛАНДЦИТЕ.А ЗА ГРИППЕН---ПРОСТО НЕ МИ СЕ ГОВОРИ ! :))
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Причината Расим толкова силно да мрази Русия е, че навремето руснаците са сваляли със сабите си фесовете на дедите му, заедно с главите им.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо пак извадихте смешното сламено човече ?
35
1
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Това изказване е напълно лобистки. Защо му дават въобще думата? Росенчо и пълен профан по отношение на авиационната техника, но продължава да обслужва американските интереси и то по много глупав начин. Как пилот на F-16 щял да си взаимодейства с пилот на Грипен, било трудно??? Може ли човек, който няма понятие от авиация да дава акъл??? Пълен ***!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страхотна вечер според Роската - да си облече пилотското яке, туба лубрикант и Топ Гън на двд!
33
3
 
25
 
! Отговори
E преди 7 години
Отвратителна амеба е този човек. И като президент се държеше, като чиновник от Вашингтон, а на не като български политик, а и явно ще продължава да вреди с новата си фондация. Дано изберем нови изтребители, а не пак да обираме старата техника от бунищата на трети страни на безумни цени!
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЛичен президент...хобито на нашия премиер :)
31
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали Грипен или Ф-16 няма значение, важното да не са съветски машини.
30
2
 
8
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
до Mr STARBUCKS: Спешно си смени дилъра брат!
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този беше президент само на Бойко Борисов.....той го избра!!!