Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!

"Обединени патриоти" няма да подкрепят мажоритарна система
Обновена: 7 май 2017 13:43 | 7 май 2017 13:26, Елка Василева
335
Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, Булфото

Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

"Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно", каза Каракачанов.

Още по темата

Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. "Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт - как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си", коментира Каракачанов.

"Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година", допълни той.

По думите му са необходими онези преподаватели, които да извършват това обучение, което не е лесен процес. Той подчерта, че в сегашната им програма за управление е записано военното обучение в училищата и доброволната служба.

"Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба", добави военният министър.

За закупуването на нов изтребител, Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. "Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение", уточни той.

България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата, заяви още Каракачанов. „Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета“, каза министърът.

Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от "Обединени патриоти", каза още Каракачанов.

Той заяви, че въпросът за мажоритарния вот няма да разклати коалицията.
Според него въпреки че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът.

Ако бяха гласували над 50% от тези "за", този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен. "Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен", добави той.

Според него първите внесени закони за обсъждане в Народното събрание трябва да касаят сигурността на страната. "Промените, които трябва да се направят и в Закона за МВР, и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешните стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика", допълни военният министър.

За президентските избори във Франция, Каракачанов каза, че харесва Марин льо Пен, но има един основен въпрос, по който не е на нейното мнение - това, че ЕС трябва да бъде разпуснат. "Смятам, че това са си нейни разбирания. По голяма част от другите проблеми, свързани със социална политика, нелегалната миграция, ислямския тероризъм, смятам, че тя има правилни позиции. Между другото и Макрон има подобни позиции. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, но в никакъв случай не унищожаван", каза още Красимир Каракачанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
3
 
13
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 6 години
Доносника агент Иван доста се е угоил.Аз на угоени патрЕоте не вярвам нито дума.А двамата ямболски съученици Волен и Валерко ,ходили ли са в казарма? Защото "Тримата/патриоти/ от запаса" са си просто обикновени келепирджии и авантаджии и много приличат на тримата герои на Доньо Донев.
214
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
kloun
213
4
 
10
 
! Отговори
USA преди 6 години
Забрави ли, че това беше едно от най-важните условия за приемането ни в НАТО ? Къде си тръгнал. А с военните убочения търсиш работа за тези бездарници - В. пенсионерите. *** !!!
212
11
 
11
 
! Отговори
ПОМНЕТЕ! преди 6 години
Българи, братя мои, не забравяйте че РУСИЯ ни освободи от турско робство!
211
4
 
13
 
! Отговори
fhfjhfh преди 6 години
Красьо, замези си с едно кИфте и не мисли глупости, bro
210
3
 
11
 
! Отговори
fhfjhfh преди 6 години
Красьо, *** едно кИфте и не мисли глупости, bro
209
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е България да има своя армия.Българската Армия трябва да защитава националните интереси на България.Не искам българи да бъдат пушечно месо в името на чужди интереси!Ако армията ни ще служи на България, нека се нарича Българска Народна Армия!
208
6
 
16
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
нито аз нито децата ми ще се бият за държава управлявана от Американски и юдо-масонски марионетки !!!а тази продажна македонска отреп_ка като иска да изпрати децата си в казармата
207
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има патриотизъм - то той се възпитава в училище / в къщи ..Ако има армия - трявба да е професионална ... да бъде уважавана - не детска градина
206
8
 
9
 
! Отговори
Аз съм за 6 мес. преди 6 години
Шест месеца интензивно казармено обучение са напълно достатъчни. По мое време 2 години бяха много, каквото научихме беше в школата, след това наряди, работа по обекти и губене на време. Добре ще е и двуседмичен опреснителен курс на всеки две години, т.е. запас. В Полша вече много младежи и девойки доброволно се записват за военно обучение. Патриотичното възпитание трябва да част от службата в казармата.
205
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно доста е филмиран воеводата...Това съседни държави, това Турция - много го плаши...И требат хапчета за да се успокои
204
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 238 Симеонов е служил Волен не за Карака4анов не знам
203
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов е служил в Ракетни Войски.Ти ***, на кого служиш?
202
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от наборна до наборна има-- Огромна разлика -- ако е нещо стил ссср не ни трябва този *** дори русИЯ МИНА ИЗЦЯЛО НА ПРОФЕСИОНАЛНА ---- ако е нещо стил Швейцария или Израел защо пък не
201
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли кой от лидерите на обеднелите падридиоти е служил войник?
200
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мажоритарна систем и в България.Иначе мижитурките като ОП ще я отнесат.
199
1
 
6
 
! Отговори
Реалофил преди 6 години
Да след махането на "Казармата" има много по- малко за крадене ,но все пак има.Кадроваците едва свързват двата края със смешни заплати.Може лятото да се въведе доброволен курс на палатки край морето смесен за младежи.А другото си остава в предизборните приказки от 1001 нощ на Каракачана.
198
2
 
12
 
! Отговори
Калорекс глътникорем преди 6 години
Изключителна грешка е отмяната на наборната военна служба, както и отмяната на ДС структурите и т.н. Защо да ги няма и сега официално. Пример- Доган създаден от службите на ДС да застане на лидерска позиция сред българските турци, Красимир създаден от службите, първо да доносничи за тези с македонско самосъзнание, после да заеме лидерска позиция. Къде е разликата? Доган е от бедно семейство, Красимир наследствен доносник на ДС с препоръки. Това може да се случва само в България!
197
0
 
8
 
! Отговори
Само казвам преди 6 години
Само казвам: Австрия, Швеция, Швейцария не са в НАТО.
196
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
"Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно", каза Каракачанов."Другарят комсомолец явно не може сам да формулира това,което е нужно на България,та е нужно да се позове на западните "партньори".И този е министър на отбраната!?Пфу.