Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!

"Обединени патриоти" няма да подкрепят мажоритарна система
Обновена: 7 май 2017 13:43 | 7 май 2017 13:26, Елка Василева
335
Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, Булфото

Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

"Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно", каза Каракачанов.

Още по темата

Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. "Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт - как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си", коментира Каракачанов.

"Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година", допълни той.

По думите му са необходими онези преподаватели, които да извършват това обучение, което не е лесен процес. Той подчерта, че в сегашната им програма за управление е записано военното обучение в училищата и доброволната служба.

"Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба", добави военният министър.

За закупуването на нов изтребител, Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. "Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение", уточни той.

България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата, заяви още Каракачанов. „Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета“, каза министърът.

Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от "Обединени патриоти", каза още Каракачанов.

Той заяви, че въпросът за мажоритарния вот няма да разклати коалицията.
Според него въпреки че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът.

Ако бяха гласували над 50% от тези "за", този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен. "Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен", добави той.

Според него първите внесени закони за обсъждане в Народното събрание трябва да касаят сигурността на страната. "Промените, които трябва да се направят и в Закона за МВР, и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешните стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика", допълни военният министър.

За президентските избори във Франция, Каракачанов каза, че харесва Марин льо Пен, но има един основен въпрос, по който не е на нейното мнение - това, че ЕС трябва да бъде разпуснат. "Смятам, че това са си нейни разбирания. По голяма част от другите проблеми, свързани със социална политика, нелегалната миграция, ислямския тероризъм, смятам, че тя има правилни позиции. Между другото и Макрон има подобни позиции. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, но в никакъв случай не унищожаван", каза още Красимир Каракачанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе кой ти каза че няма разрушени казарми само в шумен са две тежкия полк сега на негово място кауфланд пети полк сега ще става спортна зала? ами твоя човек симеонов в малко търново на мястото на гр.отряд си направи "скромно хотелче"козия рог ей не си в час ние доматите не ги ядем с колците
74
16
 
20
 
! Отговори
Марин преди 7 години
Баща ми е бивш офицер и каза, че се е ужасил от сегашните ни военни когато се разминал с тях, разпасани,изплезили езици, застаряващи и бременни. Тези ли ще ни пазят? Горко ни ако утре избухне война. Задаължителна служба за всички трябва и най-вече за мамините синчета, които си мислят че фитнеса е спорт.
73
2
 
2
 
! Отговори
hair be преди 7 години
koi sha doide da sluji asker ve shkembe ministar?! ;)na kornelia ninova, dessislava radeva, cicka cacheva, ekaterina zaharieva, liliana pavlova, iliana iotiva, elena ioncheva, sergei stanishev, nedjmj ali, filiz husmeniva, hasan asis, karad. musfafa, temenujkata, nikolinka angelkova, moskovski, tomislav donchev, kalina koburgotska, husein hafuz, lutvi mestan, volen siderov, nadka neinska, marin raikov, feisi myrad, gloria, milena, kamelia, andrea, toni dimitrova, georgi hristov...dosta asker
72
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре го е измислил-ромите и всички останали мързеланковци-трудоваци-и там да научат малко дисциплина и на някой занаят.Останалите-от 3 до 6 месеца-за да научат от къде се хваща пушката и как да си оправят леглата.
71
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение! ""..................Бил сам 2 години в казармата ... хубаво беше.Не се правя на патриот, но имам само хубави спомени.Добре е да въведат поне 6 месеца казарма ... но нормална служба като в бяла държава, не с извращения като в Русия.
70
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шкембак, ако имахме ракети СС 23 сега нямаше да има нужда от армия. С 2 ракети СС 23 изтривахме Истанбул от лицето на Земята. Войните вече се решават от техниката - ядрено оръжие, ракети, самолети, танкове, а не от някакви шкембаци като тебе, които тичат с пушка на рамо.
69
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шкембо, идеята ти можеше да се осъществи ако границите бяха затворени, както при комунизма. Ако сега се въведе в България ще останат само пенсионерите които ви повярваха за 300те лева и гласуваха за вас.
68
17
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Наборната казарма ще се...възстанови,за да могат...мамините синчета да се научат да стават...рано,да правят физзарядка голи до кръста зиме и...лете за...закаляване и да бягат марш на...скок 10 километра по всяко...време.Освен това,кой ще дава караул и стои...часови на пост;пак те...синчетата.Ще стане,ще стане;живота е...спирала и витката върви на там.
67
2
 
12
 
! Отговори
Чекспир преди 7 години
Имате интернет погледнете какви армии имат нашите съседи и тогава си правете заключения....
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** e toqДаваш много добро предложение.Чудесно ще бъде, ако всеки мъж има оръжие, носи отговорност за него и знае как да го използва и бързо да се отзовава, когато се наложи по места да се действа в помощ на полицията и армията.Това, разбира се, няма да важи за криминално проявените, а също и за онези, които са годни единствено за предложените по-долу Строителни войски. Ако до 18 г. не е устискал да стои в училище поне до седми клас, той няма акъл да му се повери лично оръжие.
65
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква наборна служба, бе, Каракачанка ? То в България не останаха млади хора, вие искате съвсем да ги прогоните! Аз съм в бяла държава в момента и изкарвам 4000 евро на месец. Мислите ли, че ще се върна да ви марширувам и някакъв *** да ми губи времето ?! И как ще стане това ? Как ще ме мотивирате ?
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя плондер 120 кг ....Доста си го подценил. Тоя шeбeк е +160 минимум.
63
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ако си представим един конфликт...". Конфликтите на днешно време се решават от технологиите, а не от сюрия търчащи през полето новобранци с пушки под мишниците.
62
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение защита на отечеството."Aз Отечеството го пазя, като съм се образовал и работя и допринасям за него и внасям данъци, от които живеят пapазитите! Да ходят в казарма "батките", които бият и дерибействат и взимат всичко наготово с рушвети и далавери!
61
3
 
24
 
! Отговори
Попов преди 7 години
Поредната грозна гледка в българският парламент!!! Вместо да се наблегне за борба с корупцията и качествено образование тия дрънкат за донаборна служба!?!Qvo vadis Domine !?!?
60
17
 
11
 
! Отговори
Необходими са: преди 7 години
- Строителни войски (3 години служба) за всеки здрав пълнолетен младеж, който не е завършил основно образование;- Разкриване на работни места - производство на военна техника, възстановяване на военни обекти и т.н.;- 3 или 6 месеца военно обучение за абсолютно всички младежи (защо не и за момичетата), за да имаме стабилна Гражданска гвардия, която бързо да се организира и да действа адекватно при всякакъв вид извънредни обстоятелства.
59
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пича иска да му отпуснат пари за да ги крадне,тва е цялата игра,дадоха му министерство без армия,няма какво да краде освен духовите инструменти и парадни униформи,леко е прецакан,а Волен от кое министерство ще краде ?
58
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шкембе войвода а ти защо не си ходил войник?
57
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дебългаризацията продължава с пълни сили. След опита за лишаване на конституционни права на хиляди българи зад граница от фатмакопитека президентоид, сега това посмешище играещо си на военен министър с безумната си идея е на път да прогони от родината и малкото останали младежи в тази изтерзан страна.
56
2
 
23
 
! Отговори
maloumnik e toq преди 7 години
Тоя *** ще издумка една камара пари за нещо което няма да има почти никаква добавена стоиност и умножаваща сила. 10-20 изтребитела са еквивалентни на сигорно 50 000 смешници с калашници. Ако има военна служба, знам поне да ти дадат разрешително за оръжие и след това да си въоръжен гражданин клел се да служи на България. Иначе е просто смешно.