Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!

"Обединени патриоти" няма да подкрепят мажоритарна система
Обновена: 7 май 2017 13:43 | 7 май 2017 13:26, Елка Василева
335
Каракачанов: Отмяната на наборната служба беше грешно политическо решение!
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, Булфото

Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на Тройната коалиция. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по БНР.

"Както виждате дебатът в Европа, в НАТО-вските държави за връщането на наборните служби тече отдавна. Нека да има дебат в българското общество и това е полезно", каза Каракачанов.

Още по темата

Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение – защита на отечеството. "Това е въпрос на дълг на всеки български гражданин. Ако си представим един конфликт - как необучените български младежи ще могат да изпълнят своето задължение да защитават страната си", коментира Каракачанов.

"Кой е казал, че ще имаме армия, която няма да е добре финансирана, оборудвана и обучена? Ако службата бъде въведена, ще влизат наборите, които са навършили пълнолетие. Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година", допълни той.

По думите му са необходими онези преподаватели, които да извършват това обучение, което не е лесен процес. Той подчерта, че в сегашната им програма за управление е записано военното обучение в училищата и доброволната служба.

"Мисля, че общественото мнение в страната е да бъде възстановена наборната военна служба", добави военният министър.

За закупуването на нов изтребител, Каракачанов коментира, че България не може да си позволи скъпи самолети. "Въпросът е първо експертно и технически, второ финансово и чак тогава политиците трябва да вземат решение", уточни той.

България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата, заяви още Каракачанов. „Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да се създават работни места тук, в България, да се плащат заплати на български граждани и парите да се връщат обратно в бюджета“, каза министърът.

Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от "Обединени патриоти", каза още Каракачанов.

Той заяви, че въпросът за мажоритарния вот няма да разклати коалицията.
Според него въпреки че са гласували 2,5 млн. българи на референдума, това решение не може да се счита за задължително. Трябва да се вкара за обсъждане в парламента, но Народното събрание решава. Такъв е законът.

Ако бяха гласували над 50% от тези "за", този референдум щеше да бъде абсолютно задължителен. "Въпреки че са гласували толкова много хора, това решение не е задължително. Законът е ясен", добави той.

Според него първите внесени закони за обсъждане в Народното събрание трябва да касаят сигурността на страната. "Промените, които трябва да се направят и в Закона за МВР, и в Наказателния кодекс, с които да се предприемат успешните стъпки и мерки за борба с битовата престъпност, както и ограничаването през религиозните общности да се прави екстремистка или чужда държавна политика", допълни военният министър.

За президентските избори във Франция, Каракачанов каза, че харесва Марин льо Пен, но има един основен въпрос, по който не е на нейното мнение - това, че ЕС трябва да бъде разпуснат. "Смятам, че това са си нейни разбирания. По голяма част от другите проблеми, свързани със социална политика, нелегалната миграция, ислямския тероризъм, смятам, че тя има правилни позиции. Между другото и Макрон има подобни позиции. Смятам, че ЕС трябва да бъде реформиран, но в никакъв случай не унищожаван", каза още Красимир Каракачанов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще връщате нещо, върнете само Строителни войски. Всички безстопанствени роми, неучещи и неработещи да отиват там - да се научат на занаят, ред и дисциплина, вместо да вилнеят по селата. Така и битовата престъпност, за която уж толкова сте загрижени ще спадне рязко.
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя плондер 120 кг с огромно шкембе ли ще връща казармата ? Тоя не може да избяга и 50 метра.
53
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сидеров и Джамбазки имат да отслужват щот предният път скатаха,айде те да са първите наборници,разбрахме че казарми няма и за това войската ще е толкова колкото е леговата база на Козият рог на Валери Симеонов
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм готов да последвам Волен и джамбазко дори и в ада. Ако трябва след тях влизам и в казармата!!! Водете ни смело патридиоти наши!!...Акцентът тука е на "СЛЕД ТЯХ"!!!!!
51
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво отечество бе,банда *** го разсипаха,направиха от народа бежанци,кой ще ви служи в казармите,моето дете расте в чужбина даже и езика български не познава,мислите ,че ще ви служи ли ве ***,стотици хиляди БГ деца растат в чужбина,кой ще си пусне детето да служи на вас безродниците които превърнахте и нас в ***?Какво ми даде родината освен корупция и мизерия,какво даде на тези които я построиха освен унижения и нелепа смърт,айде играйте си на отечество ама без имигрантите
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49Аз съм готов да последвам Волен и джамбазко дори и в ада. Ако трябва след тях влизам и в казармата!!! Водете ни смело патридиоти наши!!.не се напъвай бе, излишно е - няма вече балами за каквото и да било.....Оооо, пълно е с куxи атакистки ***.
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според него наборната военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение защита на отечеството.тази формула работеше при социализма, когато отечеството осигуряваше на индивида 4 от 5-те нива на пирамидата на маслоу.при капиталистическото частно отечество, такъв социалистически подход на индивида към отечеството, без реципрочен подход на отечеството към индивида, е престъпление спрямо същият този индивид.всичко е счупено, шкембе-войводо!
48
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"военна служба дава възможност на всички български младежи да изпълнят своето конституционно задължение защита на отечеството"A какво получавам насреща за защитата на отечеството: корупция, далавери, битова и организирана престъпност. Какво стана с платената армия и полиция? Това са силовите структури на държавата. Нали затова се плащат данъци. Ако ще трябва да защитавам лично държавата и себе си армията и полицията да се разпускат.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49Аз съм готов да последвам Волен и джамбазко дори и в ада. Ако трябва след тях влизам и в казармата!!! Водете ни смело патридиоти наши!!.не се напъвай бе, излишно е - няма вече балами за каквото и да било
46
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ми кажете кое е Отечеството което трябва да брaним? Дебелият и птоЗД Банкянски ***, отдавна ограбил Отечеството и продължаващ, продал ни на САЩ и Меркел, затрил образование и здравеопазване, прогонил около 2 милиона млади в странство, окрал еврофондовете чрез фиктивен строеж на магистрали и саниране, купил съдебната система плюс Гладния прокурор, назначил крадливи кметове и техни калинки, оставил щведите да точат бюджета и пребиват старите хора. И за него и крадците ли младите ще воюват?
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм готов да последвам Волен и джамбазко дори и в ада. Ако трябва след тях влизам и в казармата!!! Водете ни смело патридиоти наши!!
44
1
 
4
 
! Отговори
imbis doner преди 7 години
evet.pizza go.
43
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се изпедрасти днешната младеж. Поне 40 дена до клетва да има.
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шкембе министърът Каракачанов да даде личен пример и да влиза в казармата! Да марширува по цял ден! Хайде, Карачанка, дай личен пример и влизай в казармата.
41
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя плондир не може 50 метра да избяга. Една лицева опора ще му е последна. За коремна преса не може и дума да става. Ама ще задължава другите да ходят в казарма.
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на този няма да му кажа нищо ама на тези които го докараха,по един по един да ви е... м...
39
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шиш войводо, за какво сме ви войници. Да ви пазим имотите ви, ли? Ей го средния ми пръст! Ще ме вляза в казарма, ама когато си видиш члена без огледало.
38
1
 
3
 
! Отговори
sas преди 7 години
frankofonite se obijdat na patrioti...;)
37
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбрах вече, че като гражданин на тази страна съм задължен да храня една сюрия дебели депутати. Както и задължително да гласувам за тях.Вече разбрах, че спорад тоя, дори сина ми ще е задължен да ги пази с оръжие.Само не разбрах какви са ми правата?
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Старото кучеМъж, който не е минал през казармата, не е мъж.и така да бъде, въпреки, че не е така - какво от това ?!