Каролев убеден: Неспазеното обещание за 300 лв. пенсия е за добро

То е нереалистично без ръст на икономиката, заяви икономистът
247
Каролев убеден: Неспазеното обещание за 300 лв. пенсия е за добро
Кадър: Bulgaria ON AIR

Ако по време на мандата си правителството успее да осъществи реформите, които е замислило, родната икономика ще расте с 3-4% годишно. Това прогнозира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR "България сутрин" икономистът Владимир Каролев.

По думите му неспазеното обещание на патриотите за вдигане на минималната пенсия до 300 лева всъщност е за добро, защото такова намерение само по себе си е било нереалистично.

Още по темата

"Министърът на финансите отново ще бъде консервативен човек, който е доказал, че разбира от икономика и според мен той и мнозинството от ГЕРБ успяха да убедят своите коалиционни партньори, че не е реалистично това, което те предлагаха. Това не е за лошо. Крайно време е хората да разберат, че ръст на държавно определени параметри - било то пенсии или заплати, може да се постига в рамките на ръста на икономиката. Когато няма ръст на икономиката, не може да се очаква ръст на заплати и пенсии и обратното", посочи Каролев.

Той изрази известно притеснение, че в 44-ия парламент има рекордно малко юристи, което пък е значим фактор с оглед на важните за икономическата активност закони, които предстоят да бъдат разгледани. Сред тях е и Законът за концесиите, върху който президентът Радев наложи вето.

"Сигурно има основание президентът да спре закона за концесиите, но според мен основанията му бяха по-скоро, че този закон беше гласуван в последната седмица на парламента. А този закон е изключително важен, защото няколко индустрии в България имат нужда от него", поясни Каролев.

Що се касае до новоизбрания вицепремиер за демографска и икономическа политика - Валери Симеонов, коментира:

"Макар че публично може да изглежда недиалогичен, той всъщност е диалогичен. Аз съм убеден, че той ще се вслуша в професионалните аргументи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А още по-добре е да се спази обещанието да се разкрият източниците на доходите на такива лeкета като Маролев. От разкриването - директно към Централен затвор. Ще му платим курса от големите пенсии. Лeке! Получава десетки хиляди на месец от лъжи, промиване на мозъци, блюдолизничество и гаври с пенсионерите, които вече 27 години издържат пpестъпници като него. Циниk долен. Мpъсна мaфия.
109
1
 
4
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Ами Волен като обеща 1000 лева минимална заплата и 500 лева минимална пенсия как му се вързаха толкова много хора? Сега Волен е във властта и не може да вдигне заплатите дори и с 5 лева. Не е нужно да е премиер, за да го направи, достатъчно е да е в коалиция. А и да е премиер няма да направи нищо повече от това, защото няма откъде да ги извади тези пари, освен ако не ги напечата. Златни мини няма, златото е изровено от чуждите компании и изнесено. ЕРП-тата също са продадени и връщане няма.
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой никога не е имал намерение да спазва такова обещание. Това беше риторика за привличане на гласове преди изборите. Нещо повече, доколкото разбирам от 1 юли ще се увеличи само минималната пенсия - останалите пенсионери, на които беше обещано актуализиране на пенсиите с 2,4 % май ще пият по една студена вода. Все пак изборите минаха и пенсионерите могат да бъдат забравени до следващите избори, когато пак щедро ще им обещават.
107
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИСОКОПЛАТЕНИЯТ ГЛАШАТАЙ НА ВЛАСТТА ПАК НИ ПОУЧАВА....А АЗ КАЗВАМ ЗАЩО ВАШИТЕ ЗАПЛАТИ :ТЕЗИ НА ВЛАСТТА И НА ВАС СЪВЕТНИЦИТЕ НА ВЛАСТТА НЕ Е ОБВЪРЗАНА С ПОСТИЖЕНИЯТА НА БЪЛГАРИЯ НЕ САМО В ИКОНОМИКАТА ,НО И В ЖИЗНЕНИЯТ СТАНДАРТ НА ЦЕЛИЯТ НАРОД А НЕ САМО ВАШИЯТ? ЗАЩО ПОЛУЧАВАТЕ ТЕЗИ БЕЗУМНИ ЗАПЛАТИ КАТО СТЕ НЕКАДЪРНИЦИ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ СОЧАТ,ЧЕ НИЕ СМЕ НА ДЪНОТО ПО ВСИЧКО,НАЙ-ВЕЧЕ ПО БЕДНОСТ.НЕ Е ЛИ ЗАЩОТО НЕКАДЪРНИЦИ КАТО ТЕБ СА СЕ НАКАЧИЛИ НА КЛОНА И КЛОНА Е УВИСНАЛ ВЕЧЕ ОТ ВАШАТА НЕКАДЪР
106
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каролев ,няма ли психиатри в София ?!?
105
0
 
6
 
! Отговори
Tikvata преди 6 години
Kakvo vaobshte go zapitvat tozi polu-***..Kakvo stana s 25 miliarda eur Nov vanshen dylg, che nqmat Po 100 miliona na godina za pensionwrite
104
0
 
20
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Чудим се и се маем! :-) Как може Българската земя,да роди и учува,такъв .....
103
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каролев 300 лева е абсолютно реалистична пенсия. просто селски тарикати като теб ще бъдат ограничени да освояват различни комисионни
102
0
 
7
 
! Отговори
безработен преди 6 години
Ясно и 1500 лв заплата ще е мираж. Отново ще съм в 4 годишен отпуск.
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевВасилев, не е нужно да правиш само бизнес, а ние нямаме и с какво да го правим, трябва и акъл, което е най-дефицитното в България ! Я погледни немския пенсионен фонд -"Райфайзен", направили са си хората банка, инвестират, налагат лихви, печелят, всичко, нищо не произвеждат, но печелят, и то доста добре ! За ЧЕЗ ти сам казваш, нещо подобно на "Райфайзен" ! Къде си видял или чул у нас някой да направи подобно нещо ? Вярваш ли че Хампарцунян ще се откаже от годишната си печелба ?
100
3
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Да ви дам ъкъл как да задържим младите .. и да напълним бюджета..Правим образованието много трудно и добро като в Германия да ги спукаме от домашни да не могат да работят и да отпадат 60% , разрешаваме да учат на половин време , парт тайм .. Да учат за бакалавър по 7-8 години като в Германия .. тъкмо ще бачкат в ИТ сектора през това време.. Минат ли 30-те години вече трудно ще избегат..
99
0
 
1
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Правилно.По-добро от това би било само неспазено обещание за 3000 лева пенсия.Абе какво разбирате вие от добрини...
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЯКО СТАДО СИ ЗАСЛУЖАВА ОВЧАРИТЕ И ТЕХНИТЕ КУЧЕТА!/житейски постулат/
97
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам всички да станем ИТ специалисти да седим в тлъсти офиси, да разработваме хай-тех софтуер да взимаме високи заплати и така ще плащаме високи пенсионни вноски и ще има високи пенсии!
96
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каролев е човек на Винету.
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИТ специалиститеи в България са само 20-30 хиляди, а България е 5 милиона. Заплатите им са няколко пъти по-ниски от западните и колеги, но по-високи от българските. А ако всички станат ИТ специалисти заплатите в ИТ сектора ще паднат под минималнта.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам, най-силното ви действие ще е да разпънете един чадър над Слави, да не му изгори темето, докато седи на слънцето човекът :)
93
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София има по-силен IT сектор много германски градове , я виж какви мазни фирми в София.. Сектора е отстъпва само на Щутгард ,Калрсруе , Мюнхен..
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ИТ сектора как дават големи заплати , не плащат ли половин германска заплата за какво да седят, хората бягат могат всяко да намерят работа на запад. Проблема , че ви мързи да мислите и учите.. На запад тъпоъгълници като вас имат повече от нужното..
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има по високи пенсии трябват по високи заплати от които да се плащат вноски във фонда които да осигурят нарастването на пенсиите. Ако има по-високи заплати западните инвеститори ще кажат чао, защото България няма собствена икономика ами е желана изгодна аустсорсинг дестинация именно заради ниските заплати.А западните инвеститори вдигнат ли се, защото българите искат по високи заплати тогава няма да има нито заплати, нито пенсии и безработицата ще стигне 80%.Правете му сметката!