Мажоритарна прогноза: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС

Експерт: Със 160 депутати ГЕРБ ще се олеят, народът ще ги свали
11 май 2017 09:00, Петя Славова
143
Мажоритарна прогноза: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС
Снимка: архив, Булфото

При мажоритарен вот в два тура в парламента ще влязат 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС, прогнозира математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

Още по темата

По думите му малките партии няма да имат шанс да влязат в парламента, знаят го и затова са против.

Именно затова Константинов коментира, че не разбира защо лидерът на "Воля" Веселин Марешки подкрепя идеята за мажоритарен вот.

"Не съветвам ГЕРБ да имат 160 депутати – ще се олеят, народът ще ги свали", отсече професорът пред bTV.

Той обяви още, че никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя съществувала само в бивши руски републики като Узбекистан и Таджикистан, d и в бивши френски колонии.

Идеалният вариант е германската избирателна система, която е смесена, смята математикът.

Припомняме ви, че вчера ГЕРб внесоха в деловодството на парламента законопроект за въвеждането на 100% мажоритарна избирателна система у нас. Непоискана подкрепа веднага бе дадена от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който сподели, че това е волята на народа.

Коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединените патриоти се противят, а от БСП настояха, че смесена избирателна система е работещият вариант за България.

ДПС засега се въздържат да коментират темата.

Имемно внесения законопроект прекрати седящия протест на шоумена Слави Трифонов, който със столче под ръка вися 6 дни пред НС с искане депутатите да обсъдят резултатите от референдума, който бе проводено по негова инициатива.

Соред него от действията на депутатите през следващите два месеца ясно ще се види кои са там, за да работят в интерес на хората и кои са там, за да работят за своя собствен интерес.

"Нищо не е приключило и нищо не е свършило", зарече се в писмо до медиите Трифонов.
 


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
opeli преди 1 година
sem sa slojili vw verigite i tuk...pf
123
3
 
4
 
! Отговори
seira преди 1 година
"РЕФЕРЕНДУМА НА СЛАВИ" - НАГЛЕДЕН ПРИМЕР КАК МОЖЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРАТ ГОЛЯМ БРОЙ ХОРА, САМИ (БЕЗ ДА ГО РАЗБИРАТ) ДА ПОИСКАТ, ДА ЗАГУБЯТ ПРАВАТА СИ!

ПРЕДЛАГАНАТА СИСТЕМА ЩЕ ПОЗВОЛИ ДА НЯМА ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ГОЛЯМ БРОЙ ХОРА ОТ ОБЩЕСТВОТО!

ИСКАНЕТО ЗА ОТПАДАНЕ СУБСИДИИТЕ НА ПАРТИИТЕ, ЩЕ ОГРАНИЧИ УЧАСТИЕТО НА НАРОДА В СЪЗДАВАНЕТО НА НОВИ ПАРТИИ, Т.Е. САМО "ХОРАТА С ПАРИ" ЩЕ СИ "ПАЗАРУВАТ ПОЛИТИЦИ" И ЩЕ СИ "ПОРЪЧВАТ" ЗАКОНИ, БЕЗ ТОВА ДА СЕ СЪОБРАЗИ С ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА!

РАЗБРАХТЕ ЛИ ГЛУПАЦИ?!
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички мажоритарни избори за парламент в България, винаги се е гласувало за партията, без значение кой е кандидата на тази партия. Защо ли някои си мислят,ч е мажоритарната система е по-добра?! Единствената разлика е, че мажоритарната система дава повече депутати на най-голямата партия, а за България и на ДПС, поради специфичното разположение на избирателите на ДПС. Парламент от 200-210 депутати от ГЕРБ и 30-40 от ДПС е напълно възможен при мажоритарен избор.
121
2
 
4
 
! Отговори
ТОДОР БАШИЯНОВ преди 1 година
НАМАЛЯНЕ НА ДЕПУТАТАИТЕ ДО 80 ПАРЧЕТА..СПИРАНЕ НА СУБСИДИИТЕ = О ЛВ.

НАМАЛЯНЕ НА ЗАПЛАТАТ ИМ = ДВЕ МИНИМАЛНИ = 920 ЛВ = ДЕПУТАТАСКА ЗАПЛАТА.

ПРЯКА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ДУМИТЕ И ДЕЛАТА ИМ..ПРЕМАХВАНЕ НА ИМУНИТЕТА ИМ, ОСТАВА САМО ДОКАТО СА ВЪТРЕ В СГРАДАТА.

ВРЪЩАНЕ НА БАЙ ТОШОВАТА АДМИНИСТРАТИВНА УРЕДБА = 8 + 1 ОБЛАСТИ !

КОНТРОЛНА ПРОВЕРКА ВСЕКИ МЕСЕЦ, НА ПАРИТЕ И КАСИТЕ НА ПАРТИИТЕ--КОЙ БАТКА И КОЯ ФИРМА ИЛИ НПО ФОНДАЦИЯ ГИ СПОНСОРИРАТ, КАТО НЯМА СУБСИДИИ.

ЗАКОН ЗА ПРЕД-ИЗБОРНИТЕ ОБЕЩ
120
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 година
Абсолютно е прав Киро - като знаем че депутатите на Борисов са реално назначени от него - Също и на Доган и марешки - просто трябва да се събират вождовете в парламента и да гласуват според гласовете получени на изборите. Марешки вика правителството не беше правено в парламента. Па то в парламента отдавна само се озаконяват решения взети по седенки, в Цум, в хотел Берлин, сарайте, в банкя и т.н.
119
0
 
5
 
! Отговори
киро преди 1 година
За какво са ни 240 депутата, след като 80 % са там кукли на конци и гласуват кактово им се каже, ай стига вече, трябва да се започне отнякъде.
118
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 година
Прогнозите на Мишо Математиката ги чухме като издигнаха ЦЦачева за президент. Не бяха верни. Тия дето реват срещу мажоритарната система им е ясно че ако вожда ги не впише в листите са никой -за това и реват.
117
3
 
5
 
! Отговори
киро преди 1 година
Ох тоя всезнайко докога ще ни го натрапвате. То понеже сега сме цъфнали и завързали, че дайте да не правим никакви промени. Овчи тикви, народа гласува за мажоритарен вот, намаляване на партийните помощи на 1 лев на глас и намаляване на депутатите наполовина. Това е, всичко друго шантаж. За кво ни е сегашната избирателна система, като сме на дъното на всички класации. За какво да даваме по 10 лева на глас на партиите, след като те така или иначе имат черни каси, захранвани от контрабанда.
116
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по света нормална държава със 100% мажоритарна система!
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОП и Волята, части и люспи от БСП и ДПС, СДС ще се слеят в един дебел герп. Ако гласуват за личности, тогава за какво са партиите.
114
3
 
2
 
! Отговори
ТОДОР БАШИЯНОВ преди 1 година
ВОЛЕН ОТ ПАРТИЯ ЮРУШ, УРЕДИ В ПОНДЕЛНИК ЖЕНИЧКАТА СИ-ДЕНИЦА ГАДЖОВА, ЗА СЪВЕТНИК И СЪТРУДНИ В НЯКОЯ КОММИСИЯ, ОТ КВОТАТА НА ''ОБЕДИНЕНИ ИД.ИОТИ''..АЗ СЪЩО ТАКА И СИНА НА ФАШИСТА ДОЦ. СТАНИЛОВ--И ТПИ УРЕДЕН В КОММИСИТЕ, ДА ПАКА НАРОДНИ ПАРИ--ПО 3000 ЛВ ЗАПЛАТКА.

А ВАЛЕРИ ВИНКЕЛА, ИЗЛИЗА ОТ ГРУПАТА, ЗА ДА ДАДЕ МЯСТО НА НАКАКВА РУСА КОМПАНЬОНКА С ИМЕ МИГЛЕНА АЛЕКСАНДРОВА..СТАВА ДЕПУТАТКА..

ЕИ ТВА ВИ Е ПРОПОРЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА, ПЛЕМЕ ПРО.СТО .
113
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха' :-) ГЕРБ разплаква ли ви червени тролчета?
Те така ви искам :-)
112
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е пълна глупсот, как може да правите прогнози какво би станало при мажоритарен вот, при положение че нито знаете какви ще са евентуалните кандидати, нито някога сте правили проучвания по тази система, та тия немогат да прогнозират пропорционален вот , въпреки че се опитват да го правят 25 години
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Gerb se uspla6iha ot slavi ninova napred nece predatelja patriotite da mu mislat ataka bsp gerb bkp staka trifonov mimionera schuta ura
110
3
 
5
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 година
Мажоритарните избори обслужват сегашната върхушка, която не е слизала от власт през последните 27 години. Това са БСП, ДПС, ГЕРБ, сините крадци като СДС, РБ. За щастие НДСВ ги няма, но и те ще се промъкнат чрез някаква коалиция в парламента, както Кунева се промъкна чрез РБ. Всичко е в полза на статуквото. И да гласуваш, и да не гласуваш, статуквото само се преизбира.
109
2
 
6
 
! Отговори
не вярвам преди 1 година
Не вярвам една дума на този пишман професор, откакто стана застъпник на Боко Тиквата.
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрахте ли сега бате ви Слави за кого играе? Заедно с Марешки. И с патриотите. Много хитра система създадоха на подкрепа.
107
4
 
7
 
! Отговори
До 119 преди 1 година
Кое е по-добре - сегашният състав на парламента избран по пропорционалната система или парламент с 200 депутати от ГЕРБ, 30 на ДПС и 10 на БСП, ако изборите бяха по мажоритарната система? Ако си от ГЕРБ е ясно кое е по-добре за теб за момента, но за повечето хора е обратното.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
То защото сегашната избирателна система донесе само ползи.
105
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Който и да поеме властта, ще ощетява народа за свои и чужди интереси, когато последствия няма и това е част от нормалността на управляващите. Затова, драги съотечественици, не е само важно да има желание за промяна, макар и без него да не може. Решаващо е накъде ще бъде насочено то.