Мажоритарна прогноза: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС

Експерт: Със 160 депутати ГЕРБ ще се олеят, народът ще ги свали
11 май 2017 09:00, Петя Славова
143
Мажоритарна прогноза: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС
Снимка: архив, Булфото

При мажоритарен вот в два тура в парламента ще влязат 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС, прогнозира математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

Още по темата

По думите му малките партии няма да имат шанс да влязат в парламента, знаят го и затова са против.

Именно затова Константинов коментира, че не разбира защо лидерът на "Воля" Веселин Марешки подкрепя идеята за мажоритарен вот.

"Не съветвам ГЕРБ да имат 160 депутати – ще се олеят, народът ще ги свали", отсече професорът пред bTV.

Той обяви още, че никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя съществувала само в бивши руски републики като Узбекистан и Таджикистан, d и в бивши френски колонии.

Идеалният вариант е германската избирателна система, която е смесена, смята математикът.

Припомняме ви, че вчера ГЕРб внесоха в деловодството на парламента законопроект за въвеждането на 100% мажоритарна избирателна система у нас. Непоискана подкрепа веднага бе дадена от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който сподели, че това е волята на народа.

Коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединените патриоти се противят, а от БСП настояха, че смесена избирателна система е работещият вариант за България.

ДПС засега се въздържат да коментират темата.

Имемно внесения законопроект прекрати седящия протест на шоумена Слави Трифонов, който със столче под ръка вися 6 дни пред НС с искане депутатите да обсъдят резултатите от референдума, който бе проводено по негова инициатива.

Соред него от действията на депутатите през следващите два месеца ясно ще се види кои са там, за да работят в интерес на хората и кои са там, за да работят за своя собствен интерес.

"Нищо не е приключило и нищо не е свършило", зарече се в писмо до медиите Трифонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ни е парламент бе другари щом важните решения се спускат от офиса във ЦУМ
42
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Цецо Цървула и Лентореза подкрепят простотиите на Слави, а той наистина е безмозъчен да предлага това, значи са усетили далаверата, че ще властват докато пукнат с памперси в НС.България се срива основно поради страха, че извън властта, тези два Гения на мисълта ще понесат отговорността за хилядите гадости причинени на българите, за резрухата и геноцида.Ето защо купуват всякакви, комисии, фалшифицират протоколи, само и само да не изпаднат. Изритването им е задължително иначе от България загив
41
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре ще бъде ако се сведе броя на депутатите до 100-120.НС от 240 хрантутници е безумие при положение,че има демографска катастрофа и сме останали 6 милиона.Както е видимо за 28г толкова добре работеше НС от 240,че се стопи народа с 2 милиона.Държавата е в колапс и не можем да продължим да издържаме и без друго не просто безполезните,а и финансово тежки за обществото 240.А докато не бъде въведен и задължителен образователен ценз при гласуване избиратели ще бъдат малцинствените неграмотни
40
0
 
45
 
! Отговори
Astarot преди 6 години
До 24Именно кметските избори са нелоша база за сравнение. Едни и същи кметове се явяват от различни партии, или като независими за различните си мандати и ако хората са доволни от тях (или не крайно недоволни) биват преизбирани.Не е въпросът, кой колко места ще получи, а в степента на зависимост на депутатите от лидерите им. Един депутат, от когото хората са доволни, може да си позволи да гласува по съвест, а не по команда. Ако хората са доволни, ще го изберат отново.
39
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнозинство на ГЕРБ ,това е добра новина за България ,така ще се разруши статуквото и ще се появи истинска опозиция а не както сега всички да са от ГЕРБ.Няма да има ден победъй,безсмъртни полкове,изчезващи банки,това е много ,много добре.
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БауВие сте садист, карате ги да мислят, дори и да четат.DЗащо кто могат да пуснат теле-визора и от там, като от рог на изобилието потичат указания за това какво искат и даже готови хора, който да им извоюват живота..
37
15
 
39
 
! Отговори
Избирател преди 6 години
Дай Боже да доживеем до мажоритарна избирателна система ! Какво по-хубаво от това да можем да намалим броя на комунистите в парламента! Или,съвсем да не влизат повече в никакъв парламент! Всичкото зло за България винаги е идвало от комунистите.
36
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До RE: До:А?!Ти си вади каквото искаш аз ти говоря от личен опит. То е повече от ясно, че истината не ви утърва в момента :)
35
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мажоритарният вот означава триумфът на тиквата и статуквото, т.е - гаранция че няма да има промяна, т.е - краят на България. Благодарение на безбожните простаааци, които мислят, че шоу-концерти и политика е едно и също.
34
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като знам гербавите какъв им е багажа, силно се съмнявам някой да вземат много от мажоритарният вот. Са лелките на 40-60г. масово гласуват за вожда си, с купените ромлянски гласове и... изборите са готови. При мажоритарен вот, избраният носи лична отговорност за действията си - нещо, което до сега се размива чрез партийните решения и деребен тарикатлък.
33
2
 
48
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Както винаги ние сме на двете крайности.У нас хората не гласуват ЗА а гласуват ПРОТИВ.Ето ви пример:гласуват против Цачева на президентските избори,не заради това че са убедени че не става, а за да видят дали Бойко ще си подаде оставката.След това го избират пак на парламентарните, защото от комунистите им е писнало.И какъв е резултата-един надут пуяк, който не става за нищо!Така ще стане и с мажоритарният вот,ще напълнят парламента с разни като Перата,Динко и т.н.После ще се чешат по главата.
32
0
 
40
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Хунтата ни превзе!
31
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И според мен ДПС е почерпило Славуцата за тоя мажоритар, щото те най-много ще намащат! Все пак Пеееески командари Боци, щото го държат с медии и компромати
30
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквато и система да се направи с тази корупция е обречена на провал.За жалост БГ не е островна държава като Ирландия ,Англия или Исландия където да няма кремълски бандюги да крадат и рекетират.Правило номер 1-ИЗКОРЕНЕТЕ РУСКИЯТ ИНТЕРЕС ОТ БГ
29
0
 
33
 
! Отговори
до 23 юбералес преди 6 години
Каво е това " десноцентрализирано" ? Ще ни светнеш ли?.
28
2
 
45
 
! Отговори
Бау преди 6 години
За това ГЕРБ го подкрепят, защото знаят. Ще имат още повече власт. Глуповатия народ обаче сметна, че щом Слави го е предложил значи е хубаво и реши да протестира приемайки тази глупост. Ще свърши зле и същите тези подкрепящи референдума ще са по площадите протестирайки. Мислете бе хора.. четете ..
27
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмата ми чака да подпишем договор с възложителя(инвеститора) на поръчка.Възложителя се ослушва дали някой от Герб няма да му прибере активите.Хората стоят без заплати.Е това е Борисов.Това е българската икономика.
26
1
 
43
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Благодарение на този професор Герб все печелят.Когато избирахме Плевнелиев бяха 50 хил гласа,на тези избори победиха с 100хил гласа.Нали не си мислите,че който накрая окончателно с някакви формули,които никой не разбира "обобщава" вота и е от някоя партия какво следва.На последните избори 200 хил "невалидни"бюлетини ,800 хил мъртви души,които никой не пипва,но си им отчита гласовете както му дойде на добре.Знаете ли семейството на този човек как е устроено на най високо платените служби в дъ р
25
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Магарешки се предложи, щото е ТЪБ
24
4
 
48
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В краткосрочен план мажоритарния вот устройва ГЕРБ.В дългосрочен обаче ще ги прати на бунището на историята.Освен това демографската ситуация е такава,че ДПС ще се окаже първа сила след 10-15 г.При 2млн. шведи,1,млн. турци и 2,5млн.българи какво друго да стане.Мажоритарният избор бе добра идея,ама преди 25 години!Сега белите хора изчезват,а тая система е приложима само за такива....Вижте какво става на кметските избори и го екстраполирайте върху националните.Циг***та ще е пълна!