Мажоритарна прогноза: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС

Експерт: Със 160 депутати ГЕРБ ще се олеят, народът ще ги свали
11 май 2017 09:00, Петя Славова
143
Мажоритарна прогноза: 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС
Снимка: архив, Булфото

При мажоритарен вот в два тура в парламента ще влязат 160 депутати от ГЕРБ, 50 от БСП и 30 от ДПС, прогнозира математикът и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

Още по темата

По думите му малките партии няма да имат шанс да влязат в парламента, знаят го и затова са против.

Именно затова Константинов коментира, че не разбира защо лидерът на "Воля" Веселин Марешки подкрепя идеята за мажоритарен вот.

"Не съветвам ГЕРБ да имат 160 депутати – ще се олеят, народът ще ги свали", отсече професорът пред bTV.

Той обяви още, че никъде в Европа не се прилага подобна система. Тя съществувала само в бивши руски републики като Узбекистан и Таджикистан, d и в бивши френски колонии.

Идеалният вариант е германската избирателна система, която е смесена, смята математикът.

Припомняме ви, че вчера ГЕРб внесоха в деловодството на парламента законопроект за въвеждането на 100% мажоритарна избирателна система у нас. Непоискана подкрепа веднага бе дадена от лидера на "Воля" Веселин Марешки, който сподели, че това е волята на народа.

Коалиционният партньор на ГЕРБ – Обединените патриоти се противят, а от БСП настояха, че смесена избирателна система е работещият вариант за България.

ДПС засега се въздържат да коментират темата.

Имемно внесения законопроект прекрати седящия протест на шоумена Слави Трифонов, който със столче под ръка вися 6 дни пред НС с искане депутатите да обсъдят резултатите от референдума, който бе проводено по негова инициатива.

Соред него от действията на депутатите през следващите два месеца ясно ще се види кои са там, за да работят в интерес на хората и кои са там, за да работят за своя собствен интерес.

"Нищо не е приключило и нищо не е свършило", зарече се в писмо до медиите Трифонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
35
 
! Отговори
Пич преди 6 години
Ние българите сме пичове затова требе да ни дойде едно яко почофско правителсто от яки пичове да ни дава големи заплати да си живеем живота, да си доставяме удоволствия да си хапваме паржолките и да си пийваме ракийката с тънките мезета, защото за това е живота, за това сме ние българите, да си угаждаме, е не да мизерстваме като сега!
62
2
 
45
 
! Отговори
АЛов преди 6 години
Боко = Слави
61
2
 
54
 
! Отговори
излагация преди 6 години
Май скоро пак ще подскачаме пред парламента и ще вадим депупатите един по един през прозорците като 97-***. Тогава бяха червените, сега внуците им от ГЕРБ
60
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще търпим тази криворазбрана демокрация?
59
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 50Ние "разумните" хора, които останахме тука искаме да не се нарушава спокойствието на управляващи и депутати. Искаме да им се дават по-големи субсидии, с които да си гледат живота.Да се пенсионират с професия депутат, без да са допринесли с нещо за България.Да се крият зад името на издигналата ги партия и да си приватизират всичко и навсякъде. Просто искаме да няма КОНТРОЛ!
58
1
 
36
 
! Отговори
Ненчев преди 6 години
Манипулатор
57
6
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
За кого играе Слави Трифонов тогава ?Скъпоплатения шоумен не един и два пъти е обслужвал политическите интереси на властимащите, независимо кои са те през годините.Сега наивниците, които гласуваха на референдума да наведат засрамено глави !Винаги, когато ви предлагат референдум гледайте кой ви го предлага.Още като видях голата тиква на Славчо разбрах, че тук работата не е чиста. Този човек никога не прави нещо без пари. Без мнооого пари !Този път обслужи Бойко Борисов, с когото уж воюва.
56
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо няма радостни коментари, а? Нали до вчера бранехте и борехте всеки който плюе срещу плешивия?Защото това е опредната постановка, циркът е изигран, пуликара РАЗПУСНАТА, ЦЕЛТА Е ИЗПЪЛНЕНА. Защо няма поне един коментар от някой, искрено варващ в каузата?А? Това като на последните избори, след като баце се върна , Турция спре да ни заплашва.СаФпадение? Не мислА
55
13
 
40
 
! Отговори
бсп лайно преди 6 години
искаме да крадем от ново но бойко не ни дава ууууууууууууууууууууу
54
4
 
47
 
! Отговори
Програма преди 6 години
Изцапаните с политика лидери от страх да не се докопат до властта правят невероятна пропаганда против мажоритарната система. Колко ще е вредна, кои ще влезнат, кои ще останат и т.н. Това са глупости. Има ли нещо по демократично от това да избереш когото ти искаш, а не някои натрапени близки блюдолизци на лидера четкаджии? Това е истината , ако видим че не върви ще искаме президентска република, поне там е ясен човека когото ще проклинаме, ако излезе лош материал.
53
0
 
46
 
! Отговори
Дупка преди 6 години
Тръгнали да ни сравняват с Европа, хахаха. Сигурно сме по зле и от Таджикистан и сме блатото на Европа със сигурност.
52
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гладни хора..калинко герберски, а не гладни комунисти.
51
30
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е велик политик и държавник
50
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупендели, не видяхте ли какво означава мажоритарната система??? Нали защото във прехвалената ви Франция я използвали? Толкова ли сте ***, че не разбрахте какво се случи там на президентските избори? Статуквото се бетонира, безбожни чалгари!И ако Франция може да оцелее, България няма да оцелее след въвеждането на такава система.
49
25
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа подкрепя нашия премиер генерал Борисов и няма смисъл от тези депутати изобщо тука е прав слави трифонов. Нека Бойко си взима сам решенията каквото е нужно, вече там може да го съветват юристи примерно. Президента също е напълно излишен само харчи пари. Европа също подкрепя Бойко да си решава каквото прецени без да му се мешат други там *** от опозицията.
48
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славиту май ва изпържи а ?
47
0
 
55
 
! Отговори
до избирател преди 6 години
Не ти ли бактиса с този пещеирен комунизъм Къде го виждаш комунизма.Ще ти кажа аз къде го виждам :В Борисов които се държи като Секретар на БКП,в Цветавон -пародия на ограничен и простоват партиен пропагандатор,Лилито-активна бъбрива комсомолска активистка,докарваща го от приказки,Дончев -учител по философия,на ниво регионален партиен функционер,Захариева -нахална ниско образована активистка,нахъсана да работи за просперитета на партията!!!!!!! и т.н.Това екопие на БКП -днешната власт,ако не го
46
4
 
52
 
! Отговори
Всичко е чака-рака преди 6 години
Масово хората са изпростяли .Не могат да разберат, че дългуча съвсем не им мисли доброто - изобщо не му дреме за вас!Ако му дремеше нямаше да ви пее всяка вечер чалга от екрана, за да ви опростачава и да ви превърне в това, което сте - опростачена, зомбирана ***, научена само да чака и гласува за всеки нов месия да я оправи.Жалко за шепата разумни хора, които останаха тука и теглят тегло заради гласуващите ***.Но скоро и те ще избягат и ще останат само...
45
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
става все по-весело! Мат'риалът сега започва да се чуди, а'бе, искахме ли мажоритарен вот и ся к'во става!
44
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** не е литературен герой, Бай *** е реалност...Винаги съм си питала, до колко е вярно твърдението че В началото беше словото.Да, всяко написано нещо оживява, докато го четеш или гледаш, т.е просто му даваш живот с вниманието си. Само че тук няма как да се появи някой Хамлет или Крал Артур, а ще оживее Бай ***.Битието определя съзнанието...