Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!

Трябва да задържим работещите в България, настоя той
123
Горанов: Можем да увеличим минималната заплата!
Снимка: БТА

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Още по темата

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Въпросът е на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът.

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколо десети от процента".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Било твърде късно...ми да закриваме държавата тогава ? Пълно с *** в коментарите
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самозабравили се Престъпници.....
28
0
 
15
 
! Отговори
Боко Боро преди 6 години
Ахаааа сега ли усетихте липса на работна ръка фъкинг ем .Питай и НАП кого закача най много в БГ .Служителите на НАП фалира дребния и средния бизнес в БГ.Бай бай българи и следващото поколение ще казват Бай Бай България
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познах кога доиде от друг ядове щото да върви процента антоанета браво
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнеса е вреден за националната сигурност на таз държава не хората трябва да напуснат, а бизнеса изгонете.
25
1
 
19
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 6 години
Скоро в България МИНИМАЛНАТА работна заплата ще изпревари СРЕДНАТА работна заплата!!! По този начин няма да остане в страната нито един работещ БЪЛГАРИН...Гарантирано от ГРОБ!
24
0
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
ДОКОГА БИЗНЕСА ЩЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА. АЛЧНОСТТА Е БЕЗГРАНИЧНА. ВРЕМЕ Е РАБОТНИКА ДА ПОСТАВЯ УСЛОВИЯТА ИНАЧЕ ФАЛИТ. МНОГО ГОДИНИ МИНАХА ДОСТАТЪЧНО КАПИТАЛ НАТРУПАХА МЕСТНИТЕ ФЕОДАЛИ И ОЛИГАРСИ. СТИГА ТОЛКОВА. СПЕЦИАЛИСТИТЕ ИЗБЯГАХА НАВЪН. КОЙТО НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА СЕГА ЩЕ СТРАДА. ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ И ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ ЩЕ ДАВАТ И ПО ДОМОВЕТЕ С ДЖИПОВЕТЕ СИ ЩЕ ХОДЯТ ДА ВЗЕМАТ РАБОТНИЦИТЕ САМО И САМО ДА ИМА КОЙ ДА РАБОТИ ИНАЧЕ ВПРЯГАТ ФАМИЛИЯТА И НИКАКВИ РАЗХОДИ ЗА ПЕРСОНАЛ. ТЕ ДРУГО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а не може ли да се връщат проценти от ДДС на потребителите по някакъв начин.да речем 5%, срещу касови бележкиD
22
1
 
20
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Щом искаш ще ти кажа колко взема един магазинер на запад 10 евро на час. туй са 80 евро на ден 2400 евро на месец за абсолютно същата работа, не ти дават толкова щото могат да ти дада 600 лв да речем. Иначе един Бош и тука струва толкова и в Германия струва толков,а а черна и бяла техника тук е малко по скъпа и работника дори работи 9 ч.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за какво са тия напъни. Робите ви работят и без пари и пак си ви преизбират.Не се потете.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А три мандата досега какво правихте, бе НЕКАДЪРНИЦИ ПОПУЛСТИ ЛЪЖЦИ ?!?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да с 4,50 лв. - нали
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов, нямаш грижа увеличава, но хайде първо държавата са освободи от данък доходите до 460 лв, а, какво ще кажеш, че иначе излиза като на чужд гръб и 100 тояги са малко.
17
0
 
25
 
! Отговори
666 преди 6 години
Горанов: "Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната."Разтърсващо прозрение
16
0
 
21
 
! Отговори
Хардкор чалготека преди 6 години
С тези заплати и патладжановите "БГ" граждани няма да привлечете след време, защото ще останете само депутати, *** и "бизнесмени". Но хъхрещите за такива мизерни пари няма да ви дойдат, защото социалките са им два пъти по - големи
15
0
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Не от загриженост за работника Андрешко, пардон, Горанов предлага увеличение на МРЗ. Просто по-голямата част от публичните плащания (осигуровки, данък и т.н.) са % от нея и като я увеличат си гарантират по-голям приход за крадене, без да имат никакъв разход насреща.
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кризата за нормални работници е налице. По морето вече се усеща. Местните велможи даваха дребни стинки, миризлиео стаи и стара храна. Българи - кандидати почти няма. Като падне качеството на сервиза, туристите ще избягат. И без това идват подлъгани чужденци които не повтарят. След 5 години чорбаджиите кого ще наемат? Само шлака, която ще сваля нивото. Ще се сетят да заплащат нормално но ще е късно!
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната заплата да се върже към депутатската, не може един там лентяй да не прави нищо цял ден и да взема повече от един квалифициран инженер. Да не говорим че един кфалифициран инженер не работи на минимална заплата и пак не може да достигне заплащането на лентяя с 2 секретарки.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минимални заплати на кабинета и народните измамници. И без това крадат ката за световно.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На който бизнесмен не му харесва - да ходи в държава без минимална заплата да развива бизнеса си. Демократично е. Нали затовас искахме демокрация и капитализъм.