Индустриалният капитал с апел: Махнете минималната заплата!

Имали сме петата най-висока заплата спрямо БВП за ЕС
Обновена: 15 май 2017 17:49 | 15 май 2017 14:45, Боряна Павлова
388
Индустриалният капитал с апел: Махнете минималната заплата!
Снимка: Dnes.bg

Асоциацията на индустриалния капитал в България иска да се премахне минималната работна заплата за цялата страна и да се развие колективното трудово договаряне по икономически дейности. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев на заседание на Управителния съвет на Асоциацията.

Според него минималната работна заплата в България съществува само, за да могат политиците и синдикатите да се отчитат на избиратели и членове, че са я увеличили. Той определи дискусията около минималното възнаграждение като измислен за държавата проблем.

Още по темата

България е с петата най-висока минимална работна заплата спрямо брутния вътрешен продукт в ЕС, смятат от АИКБ.

"Производителността на труда в страната е 15,26 на сто от тази в ЕС-28, а възнагражденията са 21,07 на сто от тези за ЕС - 28, което показва, че заплатите изпреварват производителността на труда сравнено с останалите страни в ЕС", каза Велев, цитиран от БТА.

България има и по-висок размер на съотношението компенсация на наетите като процент от БВП от повечето източноевропейски страни, а от всички държави членки на ЕС има най-високия ръст на това съотношение за периода 2005 -2016 година.

Той допълни, че в момента под минималната заплата в страната работят стотици хиляди души, които са назначени на половин работен ден, на три четвърти работен ден, а реално работят осем часа.

Данните на НСИ показват, че работната сила в България намалява със 73 хиляди през 2016 година, заетите намаляват с 15 хиляди, каза Велев и допълни, че в страната ни все по-малко има кой да работи. По думите му това е големият проблем, който трябва да се дискутира от цялото общество.

Общият брой на хората извън работната сила достига 2 900 000 души, от тях едва 239 хиляди имат желание да работят.

Председателят на АИКБ цитира данни, според които доходите на работещите в страните от ЕС без регламентирана минимална работна заплата са 1,6 пъти по-високи от тези на трудещите се, където има регламентирана минимална работна заплата, а безработицата е 1,4 пъти по-ниска.

"Направените изчисления показват, че средната работна заплата за страните, които нямат регламентирана минимална работна заплата, е значително по-висока от тази в страните, които имат регламентирана задължителна минимална работна заплата", допълни той.

По данни на МВФ България е сред най-потърпевшите от емиграцията от Изток на Запад. Близо 20 милиона души са напуснали Източна Европа за последните 25 години. Най-голям е отливът от Югоизточна Европа - България, Румъния, Хърватия и Албания - към 2012 г. около 16 на сто от населението на тези страни е емигрирало на Запад. България е сред най-засегнатите от емиграцията на Запад страни. Това е намалило растежа на БВП със средно 7%, намалява и производителността на труда, увеличава фискалната тежест и забавя допълнително напредъка в иновациите.

Васил Велев заяви, че в политиката по доходите извънредни мерки в България не са нужни, те растат по-бързо отколкото икономиката.

"Необходимите мерки са хората, които имат висше образование в рамките на държавната поръчка, да имат ангажимент да работят в България или в български предприятия за определен период от време", каза той.

За техническите специалности трябва незабавно да се заделят финансови ресурси за отпускане на стипендии, както за висше, така и за средно професионално образование. Стипендията също да е свързана с ангажимент за работа в България, предлагат от АИКБ.


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че големите фирми в БГ или поне едно 90% от тях са създадени с незаконните сделки с приватизацията. Тогава дори печеливши отрасли отиваха на безценица в ръцете на така наречените сега "бизнесмени", наследници на бивши номенклатурни кадри. Лошото е, че както тогава така и сега няма държава за да и потърси сметка за това. Тогава държавата се разпродаде за жълти стотинки
280
0
 
2
 
! Отговори
до 350 преди 3 години
Живял съм по това време и не си съвсем прав. Не казвам, че социализма беше идеален, но честно казано е за предпочитане пред сегашната демокрация. Да обикновените хора построиха държавата, но не работяха без пари. Работил съм като ученик по полето, изкарваха се пари...не бяха много, но в сравнение с цените бяха достатъчни. А сега обикновените хора работят цял месец и не могат да си платят сметките
279
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какъв капитал се но знам, че сте едни долни *** дето искат всичко да им е без пари. Като хора не струвате и 5 стотинки. Така че ако ви вкарат в панделата за не плащане на данъци и заплати няма да е никаква загуба. Тръгнали сте като прости *** и се заграбили труда на цяло поколение за без пари, така че сега мълчете и целувайте ръка на работника дето ви изкарва парите тъпи ***!
278
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 350.Тия,които построиха България,не бяха комунистите,а обикновените хора,които ги изкарваха върлите комунисти,да работят в съботите без пари.Викаха им ленински съботници.Бригадите от ученици-малолетни и непълнолетни бяха на полето и по строежите-съвсем безплатно работеха по два месеца.Комунистите нищо не са построили,и тогава,както и сега мачкаха народа и го крадяха.Затова бяха тия четири фалита на България-ОТ КРАДЕНЕ,НЕ ОТ РАБОТА!
277
0
 
10
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Под Индустриалци разбирайте тея от Криб с Кирил Домусчиев на чело.Не стига че плащат по 400 лв заплати искат още да ги намалят.Супер Ние дребните работодатели със кеф ще ви откраднем персонала че глада за кадри е сериозен!Накрая в тея заводи ще си работите вие самите!
276
0
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Много ама много са се объркали Индустриалците.В България не останаха хора за работа те искат да плащат по 200 лв заплати .Дори и все още да има Баламурници които да се навиват на 400 лв заплата ,съвсем скоро и те ще се светнат.Бизнеса изпитва невиждан глад за кадри че не само би взел хора без образование но и би инвестирал допълнително в тях за придобиване на някаква квалификация.Тези с големите фабрики които плащат по 400 лв съвсем скоро ще се наложи да ги затварят поради липса на работна ръка!
275
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имали сме петата най-висока заплата спрямо БВП за ЕС

хахахахаха
хаххахахахах
Председателят на АИКБ цитира данни, според които доходите на работещите в страните от ЕС без регламентирана минимална работна заплата са 1,6 пъти по-високи от тези на трудещите се, където има регламентирана минимална работна заплата, а безработицата е 1,4 пъти по-ниска.
хахахахахх

хахахахах
хахаххаха
274
4
 
6
 
! Отговори
мимоза преди 3 години
Странна работа - никой и никъде не споменава да се повиши минималния доход,върху който се начисляват удръжките. Т.е. ,ако искаме нещо наистина да променим,то данъчните ставки трябва да започнат да се прилагат при доход поне над 700-800 лева,толкова да бъде прага.Освен това,стига сме ревали за кадри,защото нито една нормална държава няма да допусне кадри с висше образование, държавна поръчка, да забегнат където си искат,веднага след дипломиране...поне 5 години в България.
273
0
 
17
 
! Отговори
extremist преди 3 години
ТУК НЯМА БИЗНЕС. ИМА САМО НАСЛЕДНИЦИ НА НОМЕНКЛАТУРАТА, КОИТО СЕ НАГОВАРЯТ ПРЕДВАРИТЕЛНО И СЛЕД ТОВА ДРУЖНО И СГОВОРНО ПОДАВАТ ОФЕРТИ, ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ. ТЕЗИ НЕ СА БИЗМЕСМЕНИ А СА КРЪВОЛОЦИ И КРАДЦИ
272
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да наглеждаме роботи:
US Robotic System at $5.18 / Hour plus Operator hourly rate $15.18 /Hour
271
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно, въпросните индустриалци каква индустрия, извън откраднатото от държавата са създали? Че те откраднатото не успяха да запазят, камо ли да пострят нещо различно от мол или хотел. Индустриалци.. откраднаха активи за милиарди, нарязаха ги за скраб и само се чудят как да пипнат няслкоя държавна поръчка, че не стават за нищо. Ц клуци
270
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите в Бг в близко бъдеще съвсем ще изчезнат-измислените нагли и прости ,,работодали и капиталисти" да си намалят печалбата и обучат,,шведите" и да си работят семейно. С най-ниските разходи за заплати ,данъци,вода,наеми, ток, експлоатация, сива икономика и други и все им е много, а цените по-високи от Западна​ Европа
269
0
 
44
 
! Отговори
Деси преди 3 години
Мама им стара! Бизнес!!!!! Предимно селски тарикати! Щото плащат и без това "много", та и "редовно" , та и работната атмосфера една "ведра", "уважителна"... Пари за екзотични екскурзии имат, но за заплати или разплащане с доставчици нямат. Заради вас напуснахме родината , кучета! Дано свършите в същата мизерия!
На пръсти се броят коректните работодатели в България.
268
1
 
13
 
! Отговори
Бизнесмени преди 3 години
В наща фирма има двама шефа по малкия взема г/д 20% повече от всички работници месечно за другия не знам но едва ли е по малко.
Преди време каза за този град толкова стига
267
0
 
11
 
! Отговори
Дедо ти преди 3 години
Направо да няма заплата!
Всъщност защо не махнат незаслужените пенсии?! Да се знае, че държавата даВА помощи И ТО КОЛКОТО ДА НЕ ИЗМРАТ ОТ ГЛАД! Кой ме задължава да храня мързеливци? Да си каже името. Но не смее, за да не му теглят една персонална ма*на.
266
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българския бизнес му се изка всичко в България да е корумпирано за да не може да влезе чужд бизнес в Родината. За това по-ниски заплати и бой и стриганье.
265
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните червени борчета, станали ***.
264
1
 
8
 
! Отговори
98013 преди 3 години
Повишаващата се минимална заплата е необходима на кастата по високите етажи на властта, защото техните заплати се покачват заедно с минималната. Нали видяхме, че не гласуваха да се замразят заплатите на депутатие - щяло да се отрази и на заплатите на началниците. Иначе редовите държавни служители получават от 2010 между 600 и 800 лева и се допират с минималната. Протежетата взимат над 1300. Ако са от провинцията още повече заради жилищния наем.
263
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Думата ИНДУСТРИЯ звучи доста помпозно за нашата реалност- точно колкото и думата БИЗНЕСМЕН.
262
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги се чудя:
Работим най-ниско заплатен труд, а произвеждаме стоки по-скъпи от вносните. А ТЕ ИМАТ И ТРАНСПОРТНИ РАЗХОДИ.