Българите зад граница – посланици на шефството ни на ЕС

Илияна Йотова готова да защити правата на всеки в чужбина
4
Българите зад граница – посланици на шефството ни на ЕС
Снимка: Прессекретариат на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви като основен приоритет работата с българите зад граница.

"Ще има ново начало. Ние сме направили своите анализи, видяхме недостатъци в работата, изпълнени сме с амбиция за много  повече. Един българин да е останал в град или село някъде по света, ние ще защитим него и неговите права“, коментира тя на среща с представители на българските общности от Албания, Сърбия, Гърция, Македония, Румъния и Косово, която се проведе в Музея за история на София.
.
“Днешната конференция се провежда в навечерието на големи дати. 21 май – Международният ден на културното многообразие за диалог и развитие и в навечерието на най-светлия за нас празник – Денят на славянската писменост и култура, на българската азбука – 24 май. Ние всички сме граждани и представители на една от трите най-стари и могъщи  държави в Европа, с история на 1336 години”, заяви вицепрезидентът, цитирана от прессекретариата на "Дондуков" 2.

“Наша отговорност е да им бъдем верни, да пазим като очите си онова, което ни оставиха в наследство героите-будители – българската култура, силата да се борим за своя суверенитет и идентичност, но да изграждаме и мостове между народите за мир и просперитет”, каза вицепрезидентът пред нашите сънародници от балканските страни.

“Няма значение къде живеем, ние всички сме едно, един народ и общото ни минало задължава общото ни бъдеще“, допълни Илияна Йотова.
 
"Страната ни е на трето място в света по брой и разнообразие на културно-исторически паметници, а през нашите земи са преминали седем цивилизации през вековете“, заяви Илияна Йотова на Националния форум на българите от балканските страни „Мисия – наследство“ и призова да не забравяме и обичаите, традициите, песните, ритуалите и танците, които не случайно заеха своето заслужено място в списъка на ЮНЕСКО и станаха неразделна част от световната съкровищница.
 
Силата на българското слово и духовност беше откроена в изказването на вицепрезидента като по-могъща от войните, робствата и чуждите интереси. “Българският народ оцеля, защото съхрани, опази своята култура, паметниците, книгите. Нямаше как да има въстания, нямаше как да накараме Европа да погледне към поробените славяни, ако ги нямаше първите духовни апостоли”, подчерта Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът разказа пред участниците за предстоящото ни европредседателство и се обърна към тях с думите: "Много разчитаме и на вас, българите зад граница да ни помагате, да бъдете нашите посланици – в страните, в които живеете, да говорите за България, да представяте пред световната общественост нашата национална култура във всичките й аспекти".


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
ИОТОВА НИКЪДЕ В НИКОЯ ДЪРЖАВА В ЕС НЕ ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРИТЕ КАТО ГРАЖДАНИ НА ЕС ЗАЩО 1 НЯМАМЕ ОФИЦИАЛНИ ДОГОВОРИ ЗА СВОБОДНО СКЛЮЧВАНЕ НА ЛИЧНИ ДОГОВОРИ ЗА РАБОТА И ПЕНСИИ КОИТО ДА СЕ ПРЕВЕЖДАТ В БЪЛГАРИЯ 2 ЗДРАВНО ОСИГОРЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ПОЛЗВАТ БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ В ДЪРЖАВАТА В КОЯТО СА СЕ РАЗБОЛЕЛИ 3 ДО КОГА ЩЕ НИ КАЗВАТ ОТ ЕС КАСВО ДА ПРАВИМ ЗА КАКВО НИ Е НС
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от фурнаджийски лопати !
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво бе идЙотова! Лишавате ги от глас, пък сега посланици...