Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.


274
Още от
Напиши коментар Коментари
142
3
 
18
 
! Отговори
тежкадума преди 6 месеца
Това са глупави приказки от неудачен политик,който най-вероятно няма и най-малката представа колко пари,усилия,и имиграция ще предизвика това.Той служил ли е в казарма някога и ако е служил....по Тошово ли време е било?Имах надежди в патриотичната идея
за България,но вече това е спомен.....с такива "патриоти" България не я чака нищо хубаво:((((
141
5
 
19
 
! Отговори
Колхозник преди 6 месеца
Некой чифyт се разпореди на тоя "пъпет", че трябва пушечно месо срещу руснаците при евентуална война на НАТО с Русия и нашите пoдлоги вече връщат наборната служба. Май пак ще е модерно да хванеш гората, пред това да си на фронта срещу братушките. Е историята се повтаря, както е било преди 09.09.44г., но какво да правиш- *** народ, който не си знае историята и е обречен да я повтори! Ма най- тъпи бяха тия на Орлов мост през 1990г.
140
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Реалист
Има пари за казарма, просто се спират детските за децата, чиито родители са непълнолетни и нямат поне основно образование.
Развалят се концесиите, явно се печели много от тях.По-добре парите да остават в България, отколкото да се изнасят.
Депутатите да не се в возят в коли за по 80 000 лева(примерно) и не е нужно сулю и пулю да ходят с охрана, дето и ти я плащаш...
139
2
 
28
 
! Отговори
Трябва да има ред преди 6 месеца
Шишко първо се погрижи за Кадровите воиници защото масово напускат и недостика в Армията без офицерите е над 3-4000.броики.Ако можеш ги пращаи с твоите Натовски приятели на Мисия зад граница.Пък докато стане наборната служба или ти няма си Министър или може да е започнала третата световна.И незнам кой ще отиде да защитава продажните депотати който продадоха държавата.Така че започваите да ПОДОБРЯВАТЕ живота в България
138
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гейчетата да не се плашат, такива не ги вземат в казармата.
137
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
прост, чак ***(
136
2
 
11
 
! Отговори
Хи,хи... преди 6 месеца
Този ако отслабне, като Брад Пит....тогава отивам още веднъж доброволно в армията.
135
1
 
22
 
! Отговори
sd преди 6 месеца
Да вземат Волен в казармата - нали не е ходил войник. И Станишев и той.
134
12
 
10
 
! Отговори
народна мъдрост преди 6 месеца
Който не храни своя армия, храни чужда.
133
13
 
11
 
! Отговори
сарказъм, но е вярно преди 6 месеца
Някога момченцата, които не са служили в БНА трудно си намираха жени.
Сега им е по-лесно, просто си намират мъже.
132
21
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Гласувах за Обединените Патриоти.
Не съм се излъгал, одобрявам идеята да се възстанови наборната служба.
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
61, ясно ми е какъв *** си, щом си писал България с малка буква.Нещастник...
130
4
 
7
 
! Отговори
народна мъдрост преди 6 месеца
Ако искаш да има мир, бъди готов за война.
129
6
 
12
 
! Отговори
тото преди 6 месеца
Дрън- дрън -та -пляс... Няма начин да задължиш пишлеме на 18 да отиде да бие крак на плаца без да му нарушиш човешките права. Демек то може да прави каквото си поиска. То не, че може да държи пушка вместо мишка, ама нали трябва да сме с другите ядрени държави и да пъчим гърди.
Точно за 24 часа турците ако решат ще си пият кафето на Дондуков и в Парламента, а нашите военни няма да можем да ги извадим от землянките.
128
25
 
10
 
! Отговори
един горд баща преди 6 месеца
Нямало пари за армия ли?
Значи преди да ни напъпли псевдодемокрацията наистина България е била по-богата.
Българската Народна Армия беше 150 000, без запасняците.
Тежко беше в армията, но ако сега бях на 18, пак бих служил.
Днес синът ми е на 18 и се радва, че военната служба ще се върне.
Той ИСКА да има задължителна казарма, горд съм със сина си - истински Българин и мъж, а не *утка
127
4
 
8
 
! Отговори
Социолог преди 6 месеца
Това са шментикапели ,да отместим фокуса от колегите фенове на масов убиец по медиите...
126
5
 
12
 
! Отговори
Антрополог преди 6 месеца
Един ден някъде 2080-85 година.
125
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мамините синчета ги е страх да държат пушка.
То не е като да държиш "оная" си работа...
124
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Незнам коя българска майка би се радвала да прати детето си в казарма, та да "стане мъж". Още по-голяма мотивация да се махнат от България.
123
3
 
26
 
! Отговори
Ддд преди 6 месеца
По лесно ще възстанови хайдутско Движение отколкото казармата