ГЕРБ за свободата на "Наглите": Проблемът не е в закона!

Цветанов иска публичност за съдии, които "тревожат жертвите"
1 юни 2017 14:37,
69
ГЕРБ за свободата на "Наглите": Проблемът не е в закона!
Снимка: архив, БулФото

Съдът е този, който решава за предсрочното освбождаване на затворниците. Това заявиха категорично от ГЕРБ по повод на предсрочното освобождаване на двама от "Наглите" - Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров Гребеца.

Още по темата
Изявлението на управляващите идва след медийни публикации, в които се твърди, че промени в НПК са отворили вратички в закона за предсрочното освобождаване на затворници.

В поправката се дава възможност задържаните лично да подават молба, което преди е било право само на затворническата администрация и прокурорите.

От ГЕРБ се категорични, че с промените са се съобразили с европейските изисквания, но не са променили начина, по който се вземат решенията. Съдът е този, който решава дали да уважи молбата или да събере още доказателства.

"В момента да се прави интерпретация, че някой друг носи отговорността или българският парламент, това е несъстоятелна теза. Парламентът е приел закон, който не противоречи и не променя начина за вземане на подобни решения. Никой не ограничава съдията, който взима това решение, да поиска допълнителна информация. Дори само от вестниците да се беше информирал, щеше да събере информация за всичко случило се", настоя председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Да насочим фокуса другаде. Нека има публичност и на хората, които отсъждат по този начин и нарушават общественото спокойствие, създават тревоги на жертвите и на всички български граждани", призова той и припомни, че няма български граждани, които не знаят кои са "Наглите".

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че основната промяна е, че е премахната формата "комисия", която дава анонимно колективно становище по въпроса настъпили ли са предпоставки за промяна на режима на изтърпяване на наказанието.

"Вместо формата комисия, персонализирахме отговорността. Всеки един от участниците дава лично становище и стои с всички форми на отговорността. Такова становище дава директорът на затвора, зам.-директорът по изтърпяване на наказанията, психологът, социалният работник", обясни Кирилов.

Това обаче не променяло предпоставките за настъпването или ненастъпването на предсрочното освобождаване. "Това винаги е било дейност, извършвана от съда", допълни той.

"За Гребеца психологът е дал отрицателна оценка, за Йожи - има категорично становище, че не трябва да бъде освободен. Тук си задаваме въпроса дали съдията, произнесъл се по вътрешно убеждение, е направил необходимото да се запознае максимално с информацията", добави и Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
14
 
! Отговори
:) преди 6 години
Ако съдиите не бяха същите като депутатите (престъпници), лицето на снимката щеше да е в затвора. Това са фактите.
13
1
 
14
 
! Отговори
WTF???? преди 6 години
ГЕРБ гласували лобистки закон, който намалява присъдите и дава още възможности на престъпниците, но са невинни, така ли? Гласували го в последния ден на мафиотското си правителство - каква наглост !!!КОЙ ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ***?????????????????????????????????????????????
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя от снимката също съдия го обяви за невинен и го оправда, въпреки, че законът казва, че такива, като него трябва да са в затвора :) :) :) :)
11
0
 
15
 
! Отговори
97645 преди 6 години
Законът е виновен, че за 15 отвличания са осъдени като за 2.
10
1
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Ne stiga ,che po vremeto na Tzvetanov gi hvanaha , a sega pak toi vinoven.Prost narod ,eeeeeiiiii....
9
0
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Има ли още война между мвр, прокоратура и съд - вътре в правораздавателната система? Всъщност Цветанов точно това казва, че има!
8
2
 
14
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Абсолютно излишно становище на Цветанов , тоа сайт без тва нищо друго не може
7
2
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Освободените опасни ли са за обществото? Психолог да се изкаже, щот явно по з-н и по лично /субективно/ убеждение, вероятно и финансово подкрепини правистите/законобуквочетящите са ги освободили !
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независимата съдебна власт се оказа ,че е зависима и то тва не е от сега. Колко корумпирани мазни съдии имаме в затвора? Кой кадрува във съдебната власт - този които и дава парите за заплатите от по 3-5000 лв. или некой друг. Защо съдиите и прокурорите не се избират от народа както депутатите и общинските кметове.
5
0
 
22
 
! Отговори
1 преди 6 години
До Анонимен-3,не наглия съдия,а наглия физкултурник,трябва да влезе в панделата,нали видя,какво стана с делото ''Октопод''всички бяха оправдани,България бе осъдена,да заплати 230хл.обещетение,сега и ''Наглите''ще осъдят България,а включително и ти ще плащаш,за грешките на акушер-петапартаментов.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно какво очакват хората като избират да ги управляват гангстери?
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на съдиите е,че ги е шобе да осъдят политик-крадец на висока длъжност,а се занимават с кокошкарски истории и далаверки на дребно.У вчерашния нарочен по други причини съдия намерили 30 бона.Всяка десета баба мята по толкова от терасата.Нерде 30 бона,нерде 3 милиарда или 16,примерно.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема ли кой да вкара наглия съдия в панделата, за всички е ясно, че е прибрал кинти. Ненормална работа.
1
2
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Съск сигурност невинни съдии няма! Възможностите да лавират и да се корумпират обаче ги създават законодателите ! Така че както е известно "Рибата се вмирисва от към главата"!