Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"

Вътрешният министър също иска изненада за шофьорите
2 юни 2017 12:00,
244
Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"
Снимка: Facebook

ГЕРБ внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които да се премахне знакът, който предупреждава за мобилна камера на пътя. 

За това от дълго време настоява ръководството на Пътна полиция, а премиерът Бойко Борисов наскоро поиска депутатите да направят. 

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Според депутатите обаче знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя.

В мотивите си народните представители пишат, че когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост. 

"По този начин се развива чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи", смятат депутатите. Те припомнят, че високата скорост е една от основните причини за тежките катастрофи на пътя. 

Вътрешният министър Валентин Радев също подкрепи премахването на знаците пред камерите.

Още по темата

"Може би е било грешка да бъдат поставени, така казват експертите и е добре да бъдат премахнати знаците. Такова ни е обществото, още има нужда от изненади, не можем да достигнем най-добрите европейски практики, надавам се, че това ще дисциплинира шофьорите", каза той.

С внесените промени в закона за движение по пътищата ГЕРБ искат и да се утежнят наказанията за собственици на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. В момента собствениците се наказват със спиране на колата за месец, а депутатите предлагат санкцията да стане прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от шест месеца до една година. 

Статистиката сочи, че от 21 януари до днес са хванати на 9000 шофьори без книжки, каза депутатът Павел Христов. Според него това е една от причините за тежките катастрофи по пътищата. С новите текстове ГЕРБ ще променят и наредбата за наркотичните вещества като актуализират списъка със забранените за използване субстанции. 

Ще има промени и в разпоредбата за това кои лица могат да взимат кръвни проби. "В момента единствените хора, които имат право да взимат проба, са лекарите, но това не винаги става така и това е повод за падане на актовете в съда", каза Радостин Танев. 

Той даде да се разбере и че ще се промени веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, защото то било забранено от 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катастрофите стават от самонадеяни и безотговорни шофьори извършващи рискови маневри,без да се съобразяват с останалите участници в движението,а не толкова от високите скорости! Да е забравяме и липсата на толерантност и уважение !
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато закона не важи еднакво за всички, няма никакво значение какво слагат и какво махат. В другите страни няма значение кой какъв е, щом е на пътя с кола, той е шофьор и е задължен да спазва закона. Нашите *** във властта и тъй наречените бизнесмени просто се уляха.
178
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До зззАбе ти карай като изоглавен, не спазвай ограниченията, пък после държавата ти виновна! Май не си шофьор и за туй така приказваш! Виждал съм такива безумци на пътя, че ме е обхващал ужас...За неправилно изпреварване, каране с превишена скорост, при това с много, шофиране след употреба на алкохол или дрога, и за това ли е виновна държавата? Държавата ли е виновна, че г*з*ар с мощен автомобил изобщо не е.б.а.ва ограничението на скоростта в населени места? На нас все държавата ни е виновна!
177
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И идва времето на комарите да захапят отново и да засмучат свежа кръвчица. И питам Кога ще бъдат оправени пътищата ни. Немислите ли, че разбитата пътека по която се кара е най-голямата причина за тези жертви. И в Европа се кара бързо, но с хубави пътища не са на първо място с жертвите на пътя.Хора обжалвайте си актовете, нямат право да ви снимат без да Ви уведомяват. Как така и в магазините с камери са длъжни да имат стикер за това, а когато искат да си пъл ят касата няма нужда.
176
2
 
9
 
! Отговори
БББ преди 6 години
Питат Бойко и каквото каже все става ...сивите гълъби от Народното събрание само навеждат глави и се съгласяват..........просто са излишни."Великото решение" го взе Бойко - най големия експерт и то преди седмица.
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До слаб щофьор - това с каква нагласа се качваш в МПС зависи само и единствено от интелектуалното ти развитие... когато си о-френ няма как да ти помогнат, но може да те накажат и да послужи за пример на други подобни..., а не като изскочи от храсталака да те пита с колко лева в час карахме аааа, за всичко друго си адски прав!
174
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе цялата работа е държава да взема повече пари от глоби. всичко друго - светлини през деня са ала бала. всичко е за пари
173
1
 
15
 
! Отговори
слаб щофьор преди 6 години
Да си кажем честно. Като се качим на колите си нямаме идеята да караме безопасно, а да караме така, че да не ни хванат катаджии.Друг е въпроса, че ЗДП, пътната маркировка и знаците са такива, че за стотина километра движение правим толкова "нарушения", колкото да останем без книжки до живот.Инстукторите трябва да започват обучението с : Света не се върти около д-то ти и не си безсмъртен !
172
2
 
11
 
! Отговори
yes преди 6 години
До ззз - ще си дойдем на старото ще падат актове като гнили круши... никой не мисли за реално решение на проблема, а как да смучат пари от глоби...
171
1
 
16
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Де'т се казва без да съм експерт, НО:Този знак не беше ли въведен защото е "ЗАБРАНЕНО СНИМАНЕТО" на хора без уведомление?! (европейска директива за нарушаване на човешките права)В тази връзка ако си сложил охранителна камера си ДЛЪЖЕН да сложиш съответен предупредителен знак, в противен случай подлежиш (по закон) на сериозни санкции.А въпросния знак е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН в Европа и в US т.е. НЕ Е НАША ИЗМИСЛИЦА!!!
170
0
 
14
 
! Отговори
драйвър преди 6 години
да махнат, а що не махнат тумора ДАИ, които раздават книжки като лукчета? защото 95% от ПТП не са от превишена скорост, а от шофьори, които не знаят какво правят на пътя... разбирайте - отнемане на предимство, непознаване на знаците, пълна неадекватност, тръгва да паркира вдясно, върти волана вляво спира и се чуди защо колата отива не където иска... предлагам да махнат всички останали знаци и да се свършва с тая мъка...
169
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 172 Колко си ***. ..жертвите си зависи от тяхното каране ...Може и да бе намалеят / то си е техен проблем , като поемат риск / , НО актовете ще се умножат три пъти поне .
168
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея знаци бяха пълна пародия.Се едно да вместо аларма в дома си да сложиш табела : няма никой вкъщи и е отключено.Не виждам, за какво ревете освен. ..Ако МОЖЕ не спазвате закона за движение :)
167
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да махат и после и те да са махат
166
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖороСъгласен и не само това. Караш курс за "В" категория на въшка 1100 кг. и 65 к.с. и след това имаш право да караш 3,5 тона бус, Ферари или Хамър ?!? Преди 30 години "леките коли" бяха в диапазона Трабант - Волга. "С" категория се изискваше за какъвто и да е товарен автомобил. Сега взимаш "книжка" и бузиш с каквото си искаш.
165
4
 
25
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Войната по пътищата!ДА има такава война: На държавата срещу гражданите.В 95% от катастрофите виновна е ДЪРЖАВАТА!Я опитайте се данаправите ПТП във Франция например. Трябва да сте абсолютно мъртво пиян и пак вероятността да се пребиете или да убиете някой е МАЛКА.А тук цялата държава работи ПРОТИВ регулирането на движението.Правят се безумни кръстовища и ограничения, хората се изнерят и резултата е на лице.А най-големия убиец на пътя е умората(заспиването) и след това алкохола,скорост и т.н
164
2
 
19
 
! Отговори
Игор преди 6 години
Според мен дори с знаците пред камерите те вършат работа понеже когато макар и рядко патрулния екип застане на място с повишен риск от катастрофа което попринцип е кръстовище или вход на населено място дори да намалиш само за това че си видял че има мобилна камера те пак постигат безопасното преминаване на дадения участък. А това което се случва сега е запълване на касата.
163
0
 
21
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Като са започнали с промените да карат до кокал. Как може едно ограничение да важи за камиони от по 20тона и за коли от по един тон????????Или автобус със 100 човека да може има същите аеродинамични свойства като лека кола?? За да може да има едно и също ограничение на завой????Цялата система е направена като за движението от преди 50-80 години.
162
1
 
19
 
! Отговори
слаб щофьор преди 6 години
Основната причина за смърт на пътя не е превишената скорост нито дори управлението след употреба на алкохол. Най-много смъртни случаи има при неправилно изпреварване.Известни са участъците с концентрация на ПТП. Там няма ни една камера. В същото време има участъци с ограничение на скороста от татово време съобразена със старите криви пътища и пътното поведение на Москвич с гуми "видинки". Там именно побиват радари и къртят статистиката за регистрирани нарушения.
161
1
 
12
 
! Отговори
не работят преди 6 години
Проблема не е в законите и знаците,проблема е че пътна полиция не работи и не си изпълнява задълженията по закон,след последните промени в пътния закон подкупете пораснаха и загиналите станаха повече.