Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"

Вътрешният министър също иска изненада за шофьорите
2 юни 2017 12:00,
244
Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"
Снимка: Facebook

ГЕРБ внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които да се премахне знакът, който предупреждава за мобилна камера на пътя. 

За това от дълго време настоява ръководството на Пътна полиция, а премиерът Бойко Борисов наскоро поиска депутатите да направят. 

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Според депутатите обаче знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя.

В мотивите си народните представители пишат, че когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост. 

"По този начин се развива чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи", смятат депутатите. Те припомнят, че високата скорост е една от основните причини за тежките катастрофи на пътя. 

Вътрешният министър Валентин Радев също подкрепи премахването на знаците пред камерите.

Още по темата

"Може би е било грешка да бъдат поставени, така казват експертите и е добре да бъдат премахнати знаците. Такова ни е обществото, още има нужда от изненади, не можем да достигнем най-добрите европейски практики, надавам се, че това ще дисциплинира шофьорите", каза той.

С внесените промени в закона за движение по пътищата ГЕРБ искат и да се утежнят наказанията за собственици на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. В момента собствениците се наказват със спиране на колата за месец, а депутатите предлагат санкцията да стане прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от шест месеца до една година. 

Статистиката сочи, че от 21 януари до днес са хванати на 9000 шофьори без книжки, каза депутатът Павел Христов. Според него това е една от причините за тежките катастрофи по пътищата. С новите текстове ГЕРБ ще променят и наредбата за наркотичните вещества като актуализират списъка със забранените за използване субстанции. 

Ще има промени и в разпоредбата за това кои лица могат да взимат кръвни проби. "В момента единствените хора, които имат право да взимат проба, са лекарите, но това не винаги става така и това е повод за падане на актовете в съда", каза Радостин Танев. 

Той даде да се разбере и че ще се промени веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, защото то било забранено от 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
14
 
! Отговори
BILL преди 6 години
До pontiЕстествено, че никой не кара часове с 50-60 км/ч. Това каране е по- опасно, защото изморява до смърт.Буквално.Когато пътувам от София за Варна, рядко падам под 120 км/ч. Иначе трябва да се търкалям от тъмно до тъмно.
159
1
 
5
 
! Отговори
до 165 преди 6 години
:) преди година стана известно, че една камера се обслужвала от 4 /четири/ полюцая
158
4
 
8
 
! Отговори
Илиев преди 6 години
Евала. Знакът е причинителя на всичките *** действия на неадекватни шофьори по пътищата. Очаквам като го махнат, жертвите по пътя рязко да намалеят.... Ко казах? Мммм едва ли...
157
1
 
14
 
! Отговори
слаб щофьор преди 6 години
Изплющяха ме с електронен фиш за превишена скорост. На излизане от едно градче, където табелата за край на града е на километър от всякакви признаци на урбанизация, при сухо време и прав участък съм фучал с умопомрачителните 72 км.ч.В същото време кръстовището в жк.Дружба, където според статистиката стават най-много ПТП, няма нито една камера. КАТ идва да описва щети и да брои трупове.КАТ искат да отчитат дейност, безопасноста им е trans penis.
156
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на гласувалите за ГЕРБ честитожалко,че и останалият матреал ще опере пишкира.Питам ГЕРБ защо от Калотина да Виена няма 1 ченге в храстите по пътя?
155
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скороста когато им присветнат с фарове какво правят бе каскети нeдоклатени?
154
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би е било грешка да бъдат поставени, така казват експертитекои експерти бе? Ония дето само *** в патрулките и в храстите ли? Дето изскачат пред колите все едно партизани нападат мандра
153
2
 
20
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Ще има нов знак,двама полицаи се крият зад храст.
152
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много добре е въвеждането на камери, ама в белите държави това е направено преди десетилетия... Апропо, като се въвежда толкоз много техника, в един завод, щотот съм инж., почват яки съкращения... Защо няма намаление на милиционерите с 20%?
151
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАТ най-много обичат да застават на прав широк път с няколко ленти за движение, където и с 200 км/час да се движиш е безопасно, но по "съвет" на КАТ са сложили знак за безумно ниско ограничение на скоростта, примерно 40 км/час и всеки който мине от там може да бъде глобен за превишена скорост, тъй като никой не спазва ограничението.
150
1
 
3
 
! Отговори
нема лабао преди 6 години
ще печелят ако кърсердарите...
149
2
 
4
 
! Отговори
Eco преди 6 години
Kmetovete i obstinskite sadii sa nai-goliama mafia... Ne otchitat v bg medii publichno i prozrachno na bg narod suverena sabranite pari ot globi i ne pitat bg narod suveren za kakvo iska da gi harchat. So krotce, so malko kiotek...ke stane...da chuvat...
148
1
 
31
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Има едно понятие "безопасна скорост за пътя", което КАТ избягват да употребяват, а може и да не знаят, тъй като всеки знае, че в КАТ няма експерти по пътна безопасност. Статистически е доказано, че където максимално разрешената скорост е под безопасната скорост за пътя, катастрофите се увеличават. В България КАТ съзнателно увеличава катастрофите, като предлага на тези дето слагат знаците, да слагат безумно ниски ограничения на скоростта на най-безопасни места, които после са "хранилки за глоби".
147
1
 
23
 
! Отговори
След преди 6 години
рапортите за напускане в КАТ, щото спря далаверата, сега не могат да наберат кадри. За да има стимул, освен заплата, управляващите им осигуряват и по две заплати от рушвети...
146
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София, на метри от Минстерският съвет, бул. Дондуков и ул. Бачо Киро преди няколко дни сложиха знак - забранено в влизането на ППС от двете посоки, заради едни изкопни работи на ул. Бачо Киро, но оставиха обаче свободно да преминава трамвая. Сутринта за 40 секунди преминаха 1 бус и 7 леки коли, една от които беше полицейска. Защо МВР не спазват закона? Малко преди това едно бусче на Столичната компания за градска мобилност беше спряло опасно в нарушение на закона, за да слагат скоби на някого.
145
2
 
24
 
! Отговори
ponti преди 6 години
някой пътувал ли е Вн-Сф спазавайки всички ограничения? дори и най-примерните от пишещите тук не са го правили, защото няма шофьор с нервна система, която да удържи на такъв тормоз - да караш с часове с 40 и 60.
144
0
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
А за тези поредни промени имаме примери бол. Какво стана с избирателния кодекс? дето трябваше в последните минути на миналото народно събрание да го ремонтират (2 месеца след като го приеха) Дайте да започнем едно нещо от където си трябва. 6 седмици НС се води вече на работа, а те с по 25-30 мин работни дни! + че масово ги няма. В кодекса по труда пише при 3 дни неявяване на работното място без основателна причина се уволнява лицето дисциплинарно! ЗАЩО НЯМА УВОЛНЕН ДИСЦИПЛИНАРНО ДЕПУТАТ?
143
3
 
10
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименТо сега като има знак все едно катаджиите не го крият я зад контейнер, я зад храст. Докато глобите от КАТ се разглеждат като средство за пълнене на дупки в бюджета ще е така. Да не говорим за факта, че КАТ масово не могат да си съберат парите от актовете и фишовете. Защото същите тия джигити който масово са причина за ПТП са или без книжка, или са с по 100 акта и не са платили и левче. Така, че с или без знак все тая. Поне 60% от колите в БГ са технически неизправни. Още искате ли?
142
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краде милиарди ***, за това пък симулира дейност. Какъвто народа, такива са и управниците - кофти матриал
141
2
 
7
 
! Отговори
Xurka преди 6 години
Aide, zabuliha s chernoto raso tabelite...nema tsepki, nema dupki...;) samo globi...krastove...