Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС

Руснакът поднови напрежението между София и Москва за буквите ни
686
Нов рунд: Кирилицата – от Византия? Борисов върна Карпов от МС
Снимка: архив БТА

Премиерът Бойко Борисов отказа среща със големия шахматист и депутат от руската "Дума" Анатолий Карпов.

Министър-председателят върна госта от предварително уговорените разговори като ответен удар в поредния рунд за защита на кирилицата.

Повод за новото напрежение между България и Русия стана изказване на Карпов от днес, че в Русия се знае, че кирилицата е дошла от Византия.

Още по темата

Преди по-малко от месец пък руският президент Владимир Путин обяви, че кирилицата е пристигнала в Русия от Македония. Това предизвика сериозно напрежение между София и Москва, при което премиерът Борисов дори извика руският посланик у нас Анатолий Макаров за обяснение в Министерския съвет.

"Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата, която трябваше да проведе днес с Анатолий Карпов заради изявлението му, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия", пише "24 часа".

"В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия", каза сутринта Карпов пред bTV. Той уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена.

"Днешната кирилица е дошла в Русия от Балканите. Трябва да направим отделно предаване за историята, тогава България е имала големи териотирии, днес е по-малка страна", обясни още руснакът.

Анатолий Карпов е у нас по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров. В петък шахматистът-депутат се срещна с председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

Днес в програмата му бе и среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

"Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи", каза след разговорите обвинител №1.

Цацаров обаче обясни, че по време на срещата си с Карпов не са обсъдили въпроса с кирилицата.


686
Още от
Напиши коментар Коментари
404
2
 
4
 
! Отговори
до 467 СТРАНДЖАТА преди 6 месеца
Па имали още държава ?
403
2
 
3
 
! Отговори
Тошеца преди 6 месеца
"Боли ме мене дали руснаците знаят.."

Мен пък ме интересува и българите да знаят,и руснаците да знаят,и всички. Иначе за "И ний сме дали нещо на света" ще си знаеме само ние.А навън ще ни знаят само с друго: как например сме ритнали някоя невинна жена на стълбите в метрото (тоя беше ром,но говоря за пропагандата),как сме "усвоили" някой милион,как сме били 500 г. "роби" А и древната,славна история (която имаме,а други не),са пари в крайна сметка откъм туризъм.Наш проблем е, че не се промотираме
402
3
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 месеца
До 466
Кирил няма нищо общо с тази "кирилица"
Азбуката се казва Клементиница в продължение на няколко века

Мисията на Кирил и Методий е пълно фиаско.Нито успяват да наложат източното православие в Моравия нито налагат и своята писменост
401
12
 
9
 
! Отговори
Нека сме сериозни преди 6 месеца
Истина е, че Кирил и Методий са византийци. Теорията за майката българка отдавна е отречена. Толкова за глаголицата.
Първата кирилица е друго нещо. Там България има участие и то голямо. Не забравяйте, че "македонските семи" са били част от Българската империя.
А сегашната кирилица пък е направена по заповед на Петър I, някъде около 1700-та година. Мисля, че се казваше „гражданский шрифт“ или нещо подобно.
А че Тиквун се опитва да си прави ПР е ясно.
400
6
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 месеца
До451
Личи си кой спи с Боко.Виж как имаш информация от първа ръка

Някой ще ми обясни ли защо руснаците ни мразят толкова.Готови са да препишат азбуката на всеки друг но не и на нас.Това го правеха дори и при социализма.Толкова ли ги е страх от нас.
През соца намериха гроба на Хан Аспарух и вместо да ни дадат останките като на братски народ те умишлено ги разпиляха по разни регионални музейчета с идеята да се изгубят.Защо
399
2
 
19
 
! Отговори
дори сърбите преди 6 месеца
Дори сърбите /отдавна наши врагове/учат,че кирилицата е създадена в България,а тук българи поставят това на въпрос!!!
398
1
 
11
 
! Отговори
Smart Turkish преди 6 месеца
Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа в края на 9-ти или началото на 10-ти век. Традиционно кирилицата е приписвана на Климент Охридски, а името ѝ – в чест на св. Кирил – Константин Философ, на когото Климент Охридски е ученик. Кирилицата заменя глаголицата, създадена по-рано от Константин Философ-Кирил.
397
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е от Атака и те ли не знаят историята . Ми да не подсказват на Карпов грешен ход
396
1
 
2
 
! Отговори
niki преди 6 месеца
До 466

Ако говорим за глаголицата - да, но кирилицата си е правена баш от български македонец :D
395
15
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 месеца
Карпов бе матиран в три хода... - казвах ви, че Борисов е повече ДЪРЖАВНИК, отколкото политик...
394
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Логиката е проста, родителите на братя Кирил и Методий са византийски аристократи, съответно те също и съответно и азбуката. От къде бкп наложи версията че била българска не е ясно. Комплексари сме май?
393
0
 
6
 
! Отговори
до 446 преди 6 месеца
То Албания и Турция са на латиница ,да не би ,много да са се интегрирали в Европа с тази писменост!
392
0
 
10
 
! Отговори
Попрочел преди 6 месеца
Кирилицата е най-малкото което са направили Кирил и Методий. Това което всъщност празнуваме е създаването на пълноценен език за богослужение заедно с неговата азбука. Днес това го учат само свещениците. Жалко, нали? Дори враговете ни са непросветени!
391
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Голям играч беше този Карпов, мачкаше всички преди да се появи Гари Каспаров. Но с нашия титан на мисълта от село банки с филията мас не може да се спори.
390
4
 
6
 
! Отговори
Тошеца преди 6 месеца
"татаро-българите са измислили всички азбуки на света"

Така е, а мухите отлитат на юг, там се разменят с щъркелите, които са донесли на Земята първия македоноид, който е праотец на всички хуманоиди на планетата. После пускат и руснаците... там вече всичко става руско - Сибир, руската салата, азбуката...
389
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
невежите управници скат да бутнат полуразрушения паметник пред ндк .а той се нуждае от малка корекция на стърчащата част , възтановяване и осветление. о бедни духовно невежи какво чакате.има нещо гнило в нашето афганско племе
388
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Боли ме мене дали руснаците знаят, от къде им идва азбуката. По-лошото е, че 50% от българите не знаят. Не правят разлика между глаголица и кирилица и се излагат с коментарите си! Поне прочетете, драги ми сънародници!
387
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До всички опюващи кирилицата,

Много ми е интересно как гърците се гордеят с азбуката си и въпреки тежката ситуация, в която се намират в момента и на ум не им идва да си предадат азбуката за разлика от някои наши г...ъзоблизци, които за пари не азбуката ами майка си и баща си биха продали
386
1
 
2
 
! Отговори
Бог преди 6 месеца
До Анонимен 457

Вече го правя.
385
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бог ще ги накаже руснаците!