Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха проекта на първо четене
22 юни 2017 12:30,
202
Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева
Снимка: Reuters, архив

До две години плащанията в брой ще се намалят до 1000 лева. Това решиха депутатите със 102 гласа "за", 80 "против" и 3 "въздържал се" на първо четене на промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.

Въпреки че имаше критики към конкретни предложения, ГЕРБ и "Обединените патриоти“ подкрепиха проекта, предложен от Министерския съвет.

Със законопроекта се въвеждат правилата на две европейски директиви за задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Другите промени, които провокираха коментари от опозицията, са ограничаването на плащанията в брой до 1000 лева в рамките на две години.

Промените предвиждат и да се търси отговорност от пълномощниците на предприятия, като по този начин се цели да се ограничи порочната практика собственици на фирми да ги прехвърлят на малоимотни граждани. Предвижда се и фискален контрол върху стоките с висок риск.

Червената опозиция заяви, че няма да подкрепи промените, тъй като те са в противоречие със Закона за нормативните актове и са направени "зад гърба на всички заинтересовани групи".

"Така предложените промени са опит да се решат сериозни проблеми, но начинът не е този. Това не е добър начин за правене на законодателство. В проекта няма оценка на ефекта, както и последващ ефект“, коментира соцдепутатът Георги Търновалийски.

По думите му с промените за пълномощниците ще се позволят различни тълкувания на закона. Ограничаването на плащанията в брой пък не било европейска практика и тези промени ще донесат разходи за малкия и среден бизнес.

"Вие по принцип сте си "За", ама гласувате против закона в неговата цялост. Предлагаме го на първо четене, дайте вашите предложения между първо и второ четене. Гласувате всичко за бюджета против. Но ние се борим със сивата икономика", контрира Владислав Николов от ГЕРБ.

Според "Воля" с промените ще останат много "незатворени вратички" и ще се натоварят гражданите и бизнеса с допълнителна тежест. В члена за пълномощниците вносителите не били предвидили всички хипотези, тъй като така можело да се търси отговорност и от адвокатите и счетоводителите на фирмите.

Ограничаването на кешовите плащания намери противник и сред мнозинството.

"Като свалиш прага, това неминуемо обхваща всички лица. Един телевизор, мебелите, надхвърлят тази сума. С промените няма да ограничим големите фирми, които извършват злоупотребите. Ние ограничаваме физическите лица и ги лишаваме от свободата да избират", коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

Патриотът Николай Александров призова да се приеме закона в неговата цялост и да се ограничи практиката да се прехвърлят фирми на фиктивни собственици, но заяви, че между първо и второ четене "Обединетите патриоти" ще внесат предложения да се запази прагът от 10 000 лева за плащанията в брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната тъпотия на банкянския папуняк и некадърната заобикаляща го ***.
88
0
 
18
 
! Отговори
Баровец преди 6 години
То едно айфоне струва над 1000 значи по банков път а?! Пълен идиотизъм
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до конституционалистА в конституцията случайно да е записана думичката "кеш",..а случайно да е написано, че трябва да има банкова сметка?липсата на физическа парична единица, обзсмисля изобщо понятието "национална валута". ти "въздух" ли ядеш и пиеш? не нали?ащо искаш да получаваш "въздух" и да "плащаш" с "въздух"? Я се замисли - до там ли си стигнал, че да се оценяваш в пиксели, т.е. в образи, които даже не може да пипнеш!човечеството върви към самоубийство!
86
10
 
2
 
! Отговори
джокер преди 6 години
Освен кеш, както подсказа един колега, има и бартер - кон за кокошка, танту за кукуригу и т.н. А пък тези, които никога не са виждали дебитна или кредитна карта, крайно време е да направите сефтето.
85
3
 
12
 
! Отговори
Яне Янков преди 6 години
Каквото и да направиш на това племе с робска психика, то ще си мълчи!!!! В белите държави хората сами си депозират парите в банките и се разплащат с карти, дори и сметката да е 5 лв. Само че там няма такси "превод", няма комисионни!!! Но в държавата на мутрите, журналистическата ***, ченгетата, некадърниците и доносниците всякакви абсурдни екзотични сънища, стават реалност!!!!
84
0
 
11
 
! Отговори
Дърта реститутка преди 6 години
Олелее. Мчи аз както имам навика да хвърлям пари през балкона по 10 бона, значи ще стана нарушителка ;))))
83
13
 
1
 
! Отговори
до конституционалист преди 6 години
А в конституцията случайно да е записана думичката "кеш", или просто никога не си я отварял?Хората са го измислили, след 2 години до 1000 лева в кеш, а нагоре с карта.А пък който си държи хилядарките скрити, време да ги изкара оттам и да ги изхарчи, докато не са ги изяли мишките.
82
0
 
20
 
! Отговори
Как е в Европа преди 6 години
Germany ........ No limitMalta.....No limitHungary.......No limit for the consumersCyprus........No limitSlovenia.......No limitIceland........No limitDenmark........... No limit on cash payments for the purchase of goodsUnited Kingdom.........The consumers can make cash payments without any limitsИ т.н и т.н.Е...бем ви у прос*тият ***
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 78Целта е всички покупки да бъдат по банков път ,за да има сухо като за цветелинка от сибанкя,..тц, това е версия за офцете!целта е да има контрол, контрол и нищо повемче от контрол, т.е. да си накаишка!само да предупредя, че махането на кеша, ще доведе до ренесанс на бартера и споделената икономика! а който попречи и на това - до революция!"свободата санчо, е на върха на бойното копие!"
80
1
 
9
 
! Отговори
ВИКИ преди 6 години
Кой от вас преди 10 години можеше да каже:В ес ще спазваме всички правила, освен 1 - ДОХОДИТЕ???
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Абе тъпаниОсвен кредитни карти има и дебитни.а освен дебитни карти, има и кеш!трябва да промените консттитуцията, ако искате да махнете кеша, защото в основният закон никъде не пише, че български гражданин е длъжен да има бамкова сметка, т.е. да има отношение към една частна фирма!във всички страни, с изключение на скандинавските, плащанията кеш са над 60%, а в япония още повече! направи справка и ще разбереш!никой не е длъжен да има отношение с банки! няма такъв член в конституцият
78
1
 
9
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 6 години
Сивата икономика са наркотиците и компаньонките.Що не ги легализирате нежните услуги и марихуаната както е в по развитите и богати страни а?Или въй срам или страх или нещо друго а...От тия две лесни стъки ще се налеят милярди ,които ще стигнат мин. пенсия да е 600 лв .А полицият няма да се занимава с магистралки и студенти с цигара за купона в събота.Щото 60% от ресурса на полицията са именно за това...Ще пазят селата с огромния ресурс който ще се освободи.
77
0
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Заобикалянето е просто,например колата става на отделни компоненти и готово,тъпо е но работи.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта е всички покупки да бъдат по банков път ,за да има сухо като за цветелинка от сибанкя,примерно.70% ОТ НАРОДА ТРЯБВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ДА ПЛАЩА НА БАНКИ.КОРУМПЕТАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ,КАКТО СА ГО ПРАВИЛИ ВИНАГИ.
75
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Айдеее... Банките пак намазах.... Скоро и хляб с карта ще трябва да си купуваме... Такса по такса и едно ядене отива в грабливите им ръце. Не стига, че като плащаме държавни такси и данъци ни скубят щедро, а сега и това...
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И.....един бял ден обявява някаква банка лесно фалит и с пластмасовата си картичка в портфейла единствено може да направите опит за самоубийство,защото ще видите как целият живот ви е минал напразно и някой тарикат живи ви е загробил!!А,този акт не ще пребори сивата икономика,а е директно насочен към БУРКАНБАНК!!Всичките спестявания на майките,бащите,дядовци,баби,пенсионери и пенсионерки кътащи някой лев за черни дни трябва да влязат в бездънната яма на банковата система и да бъдат изхарчени!!
73
17
 
1
 
! Отговори
Абе тъпани преди 6 години
Освен кредитни карти има и дебитни.Работете законно, превеждайте си заплатите, хонорарите и доходите по дебитната карта и всичко ще е наред. Какво пискате като ощипани госпожици?
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато избирате пожарникари, физкултурници, селски даскалици, жълтокнижковци(Болен) и подобни да ви Оправят то знайте че не ви чака нищо добро.Сега схващате ли защо вайсетина години след освобождението от турско вашите пра-прадеди са докарали чужденец (кобургите) да Оправя страната???ЗАЩОТО както те (пра-прадедите ви) така и вие сте толкова про*сти че една държава не можете да управлявате.СКАПАН МАТ'РИАЛ
71
0
 
12
 
! Отговори
ИскамВпарламента преди 6 години
Ами далаверата е ясна всичко ще минава през банките .Колко % от въртележката ви обещаха за тоя закон ?
70
0
 
17
 
! Отговори
маке преди 6 години
баси човек да не мое си пийне без банката да наблажи