Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева

ГЕРБ и Патриотите подкрепиха проекта на първо четене
22 юни 2017 12:30,
202
Срещу сивата икономика: Плащанията в брой до... 1 000 лева
Снимка: Reuters, архив

До две години плащанията в брой ще се намалят до 1000 лева. Това решиха депутатите със 102 гласа "за", 80 "против" и 3 "въздържал се" на първо четене на промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.

Въпреки че имаше критики към конкретни предложения, ГЕРБ и "Обединените патриоти“ подкрепиха проекта, предложен от Министерския съвет.

Със законопроекта се въвеждат правилата на две европейски директиви за задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане. Другите промени, които провокираха коментари от опозицията, са ограничаването на плащанията в брой до 1000 лева в рамките на две години.

Промените предвиждат и да се търси отговорност от пълномощниците на предприятия, като по този начин се цели да се ограничи порочната практика собственици на фирми да ги прехвърлят на малоимотни граждани. Предвижда се и фискален контрол върху стоките с висок риск.

Червената опозиция заяви, че няма да подкрепи промените, тъй като те са в противоречие със Закона за нормативните актове и са направени "зад гърба на всички заинтересовани групи".

"Така предложените промени са опит да се решат сериозни проблеми, но начинът не е този. Това не е добър начин за правене на законодателство. В проекта няма оценка на ефекта, както и последващ ефект“, коментира соцдепутатът Георги Търновалийски.

По думите му с промените за пълномощниците ще се позволят различни тълкувания на закона. Ограничаването на плащанията в брой пък не било европейска практика и тези промени ще донесат разходи за малкия и среден бизнес.

"Вие по принцип сте си "За", ама гласувате против закона в неговата цялост. Предлагаме го на първо четене, дайте вашите предложения между първо и второ четене. Гласувате всичко за бюджета против. Но ние се борим със сивата икономика", контрира Владислав Николов от ГЕРБ.

Според "Воля" с промените ще останат много "незатворени вратички" и ще се натоварят гражданите и бизнеса с допълнителна тежест. В члена за пълномощниците вносителите не били предвидили всички хипотези, тъй като така можело да се търси отговорност и от адвокатите и счетоводителите на фирмите.

Ограничаването на кешовите плащания намери противник и сред мнозинството.

"Като свалиш прага, това неминуемо обхваща всички лица. Един телевизор, мебелите, надхвърлят тази сума. С промените няма да ограничим големите фирми, които извършват злоупотребите. Ние ограничаваме физическите лица и ги лишаваме от свободата да избират", коментира Валентин Николов от ГЕРБ.

Патриотът Николай Александров призова да се приеме закона в неговата цялост и да се ограничи практиката да се прехвърлят фирми на фиктивни собственици, но заяви, че между първо и второ четене "Обединетите патриоти" ще внесат предложения да се запази прагът от 10 000 лева за плащанията в брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55А най-смешното в цялата ситуация е, че *** си няма абсолютно никаква идея какво е то кредитна карта и че цял свят ги използва...*** си има много добра представа що е то е т.н. "кредитна" карта - "купувай без пари, а връщай двойно"!"а защо да купува без пари ?" щото от телевизора му казват, че е "лузър" ако не си е купил ли ? е па нека да е лузър сега, а пък "купувачите без пари" да са лузаре - утре!
68
0
 
11
 
! Отговори
Гаро Мафиян преди 6 години
Това в страна като нашата е опасно .Пълно е с измамници и хакери .Как да си дам на палавата рецепционистка банковата карта нали ще я източат с пиколото докато се прибера до нас след почивката и ще си бият камшика за Дупнишкото село Аналевка...
67
14
 
1
 
! Отговори
Аман бе преди 6 години
В този форум е пълно с клошари и завистливи бок.луциЩе се *** от завист бе, напънете се малко да изкарате пари, вместо да висите по цял ден в нета и да псувате системата.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чист капитализъм си е и е станало като религия, а в смесица с масонството, става това, което ще става в следващите години в света :D
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна глупост и ограничение на правото на избор и свобода. До кога ще трае простия народ не знам.
64
0
 
13
 
! Отговори
Ставри преди 6 години
Ами точно с това огръничение до 1000 лв ще вдигнат процента на сивата икономика двойно... А и в парламента са главните покровители на сивата икономика.В хотела на Валери Симеонов само като видим кво се случва.....И как с 1000 лв месечен дохон за цялото семейството на собственика на "Козия рог" се спонсорират лично мероприятия за 14 000 лв за ден...
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55За по-модерни начини за плащане да не говорим, затова *** не е и чувал=а защо считаш, че *** иска да е "модерен", т.е. заробен и контролиран ?дали пък *** не е умен ?
62
5
 
1
 
! Отговори
До 61 преди 6 години
Понятието "капитализъм" е плод на болни мозъци като тези на Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Живков и т.н.Няма "капитализъм", има "свободно пазарно общество".
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен "....че *** си няма абсолютно никаква идея"Само дето *** е от друг свят, по-скоро АД, наречен БЪЛГАРИЯ.А ти, както виждам, си готов и чип да ти сложат. Тогава да видим кой е гове.дото!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просяците и К..вите ще бръмчът с ПОС-терминали.Малий, ще сме първи в света.Нация техническа.........всеки бъл*гарак с по една краставица в ***.
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм за премахването на парите в брой, ама не и докато такъв егоистичен, алчен, деградирал духовно елит - масони, които следвайки ученията Кабала се научиха да трупат богатства на гърба на обикновените хора, да ми стоят на върха на пирамидата и да ми казват, кое е най-доброто за мен, ще видите планетата какво мисли за капитализма в следващите години :D
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГРОБ зор ще видят докато бастисат държавата но аз съм оптимист.Ще успеят.Слава Богу че не съм зависим нито държавата Бг нито от нейната финнсова и икономическа система.Жална ви майка (на децата ви ТОЖЕ)!!!!
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
55Кредитните карти са удобство, ама само до момента в който трябва да си платиш минималната месечна погасителна вноска. 15-20 % лихва при 0 % инфлация, това ако не е добре дошло за банките, здраве му кажи.
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55 АнонименАлооооу,белият свят!!!Никъде няма в цял свят само пластмасови карти без кешово плащане!!Даже и в белия свят няма ограничения на кешовото плащане,а до определен размер единствено са длъжни да докладват и то по съмнение в сделката или транзакцията на парите!!!Къде е ограничен кеша бре??Къде и в коя държава по белия свят са само на карти и телефони??Пфуууууу!!!!
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** на масонските *** най-мн ще се чудят след 10 години какво става със света :D
54
16
 
4
 
! Отговори
Правилно решение преди 6 години
Няма да е необходимо да ходим да пазаруваме с пълни джобове с банкноти. През постерминал може да се плати произволно голяма сума при пазаруване с банкова карта.В цяла Европа отдавна е така, крайно време беше да стане и в България.А тези които имат хилядарки под дюшеците или в мазите, извадете ги оттам, докато не са ги изръфали мишките.
53
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А най-смешното в цялата ситуация е, че *** си няма абсолютно никаква идея какво е то кредитна карта и че цял свят ги използва. За по-модерни начини за плащане да не говорим, затова *** не е и чувал. Един долу щял да тича в магазина да си поръчал мебели, после щял да тича до банката да превежда пари и щели да му вземат такса и мебелите щели да му ги пратят, чак, когато получели плащането. Господи, прибери си вересиите...
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тролчетата от г--б да изчезнат или да отидат да лижа.т топките - знайте на кого....И без туй всички, които гласуваха за тях, сега кръв пи.каят.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме кооперативна банка нейният фалит всички пари в банката един организиран фалит и нека всеки си представи какво става първо трябва да се види интереса който се обслужва с такива закони и тогава да се предотвратят подобни рискове и тогава да се приеме
50
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочитайки доста от коментарите, ми става ясно защо сме хем най-прoстите в Европа, хем най-бедните. В белия свят всеки плаща с кредитна карта или през телефона си. Никой не носи и не се занимава с пари в брой. И да, абсолютно "ЗА" забраната да не се плаща нищо в брой над 1000лв.. Имало било такси- не само, че такси няма, ами има и кешбек, ама какво да се обясняваме... Тъпите, според вас, американци са го открили това преди 30 години. Вие лаете срещу удобствата. Какво да ви правим, такива сте.