Офертата за F-16 отпада, ще бъде "Грипен" или "Юрофайтър"

Условията за плащане не били приемливи, разясни Каракачанов
23 юни 2017 15:37,
231

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Офертата за закупуването на F16 за превъоръжаването на родните ВВС е отпаднала и остават другите два варианта -  изтребителите "Грипен" или "Юрофайтър". Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той обясни, че офертата за закупуване на F16 е отпаднала, защото не отговаря на условията по плащанията.

"Такива са резултатите, които ни е оставило служебното правителство", каза той.

Каракачанов обясни, че основното изискване е било разсроченото плащане. Офертата за F-16 не е била оскъпена, но е трябвало основната част от плащането да бъде в първите две години, което "икономически няма как да издържи".

"Имаме решение на предишно правителство, което ако го нарушим, ще бъдем обвинявани, че по едни или други съображения предприемаме такива действия", коментира той.

Каракачанов обясни, че когато се сключи договорът за изтребителите идеята е да се плати първата вноска и да се определи периода, в който да бъдат доставени първите от общо 8 изтребителя.

"Възможно е първите да постъпят до втората-третата година и така във времето", посочи министърът.

Във внесеното в Министерския съвет предложение Каракачанов предлага да се включи и проектът за патрулните кораби и за сухопътната бойна машина, за да вървят заедно.

"Възможно е в хода на преговорите плащанията да бъдат разсрочени за повече от 10 години, но ние сме разсрочили, за да може да включим и проекта за бронираната машина, за да може със средствата да започнем и трите проекта почти едновременно", каза вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ф16 ако е за авиомозея и сваля руски самолети към днешен ден....Не ми се мисли Ф22 и Ф35 ...Какво ще правят :))
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държава с няма и ?50млрд годишен оборот ще си купува самолети по $50млн. Не излиза сметката! По-добре да направят заплатите на учители и възпитатели по 2,000лв.А ако искат да принудят най-голямата фирма в страната Лукойл да започне да плаща данъци. Тогава ще има пари за два нови самолета всяка година!
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам все пак да вземем един F-16... за авиомузея да мирясат краварските ***. :D
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добрият вариант е да вземем от всички по 5 броя. Няма да има сърдити страни и сили. Хахахахха
40
1
 
5
 
! Отговори
самальотчик преди 6 години
F-18 e изграден на базата на F-14, приличат си доста, могат да се объркат, F-16 няма нищо общо нито с единия, нито с другия, друг клас изтребител е.
39
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една щайга като Грипен струва точно толкова колкото струва и най-опасния и маневрен изтребител в света СУ-37- 60 милиона долара чисто нов.Пак се продадохме на европейските геййтаци! Факт!
38
4
 
10
 
! Отговори
Курамиянко преди 6 години
Хахахаха. Поредният.шут.в.ГЗ за ламтящата за краварски комисионни Тиква.Летящите.кочини Ф16 да си карат там за изложба в краварските музеи и антиквариати
37
2
 
12
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Най-сетне нещо разумно се излюпи в главите на нашите "политици"!Никой не твърди, че Грипен е по-добър от НОВ - F-16 Block 52+,но, ключевото значение в случая е - НОВ!!!, а съответно и цената ще е космическа за нашите възможности.Но, не ни е нужна и "щайга трета ръка", по-стара дори и от нашите Миг-29!За нас избора на Грипен е най-разумният вариант!Нова многофункционална платформа, с нови технологии, евтина техническа подръжка и ниски разходи!Това е нашият изтребител!
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен Произведен1987 - Уикипедия Извинявай г-н Модерен самолет :) хаха
35
1
 
5
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Това е то да си позитивно мислещ министър , в БГ има 7 млн.д от които половината са пенсионери , други 300-500 хил не допринасят с нищо за БВП , като махнем и хората работещи на черно и 15% безработни , остават една шепа хора дето ще плащат 15 млрд заем и още толкова за превъоръжаване ...
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"То на тебе щи се доплачи , Турция като докара над София 20 Ф16 ...И трябва да се бранш с некво Волво правено от НЕ ВОЕННА държава :))"Tова изобщо няма да се случи, така че най-добре си поплачи малко да ти мине. :D
33
1
 
1
 
! Отговори
Гледал филма през 86 преди 6 години
В интерес на истината самолетите на "добрите" в Top Gun са F-14A.
32
11
 
1
 
! Отговори
:))) преди 6 години
Трябва да вземем Ф-16, защото е по-добър и от Грипена и от Юрофайтъра. Освен това онзи ден Шойгу напълни памперса точно от Ф-16.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам пак се изказват супер компетентни мнения...Ф16 е прекрасен самолет, но вече е морално остарял. Добре е, че офертата за него отпада. Истината е, че което и да вземем между Грипен и Юрофайтър все ще е по-добре. Предвид целите за които ни трябва Грипен е една идея по-подходящ. Миг 29 няма как да ремонтираме, избийте си го от главата! Всичко е въпрос на преговори и цени, но нова ескадрила самолети ни трябва спешно!
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19То на тебе щи се доплачи , Турция като докара над София 20 Ф16 ...И трябва да се бранш с некво Волво правено от НЕ ВОЕННА държава :))
29
2
 
1
 
! Отговори
бдинец преди 6 години
До 15 Ако имахме политици ,като в Швеция ,нямаше да загубим нито една война,/защото нямаше да участваме/и нямаше, и да има комунизъм.Пък голяма работа ,че независило от Швеция ,,световният ред".
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 27 Баба ти е летяла в Tоп Gън на F-18, ***!
27
1
 
6
 
! Отговори
Вот дъ фак преди 6 години
Който и да изберем все тая , не вярвам с 8 самолета да възстановим България от времето на Иван Асен II .
26
8
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
В Топ Гън е F-18
25
1
 
1
 
! Отговори
Крадат МИЛИАРДИ преди 6 години
СПрете да ХАРчиТЕ Предвидени за ограбване от народа десетки милиарди за НАГЛО НЕНУЖНИ ПРЕСТЪПНИ И КОРУПЦИОННИ ПРОДЖЕКТИ..НАД 5 000 000 са без доходи За оцеляване вкл АРМИЯ И МВР..НАд 2 900 000 са БЕЗ НИКАКВИ ДОХОДИ