Захариева: Езиковата формула за договора с Македония е ясна

Интерпретации по темата са ненужни, отсече вицепремиерът
26 юни 2017 16:20, Анисия Иванова
49
Захариева: Езиковата формула за договора с Македония е ясна
Архив: Булфото

Няма промяна в позицията на България относно езиците, на които ще бъде подписан Договорът за добросъседство с Република Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Договорът за добросъседство между двете държави ще бъде подписан на 2 август стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев, проведена в София миналата седмица. Тогава българският премиер припомни, че в Конституцията на Македония е написано какъв е официалният език на тази държава, така че договорът трябва да е подписан на този език.

Още по темата

"В активен контакт сме с властите в Република Македония по доуточняване на текстовете на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Езиковата формула, която вече е залегнала в Договора, следва стриктно клаузата от Декларацията от 1999 г., препотвърдена в Меморандума за европейска и евроатлантическа интеграция от 2008 г. и използвана в десетки двустранни Спогодби в различни области”, обясни днес Захариева, цитирана от "Фокус".

Още през 1999 г. премиерите на Република България и Република Македония подписват съвместна декларация на официалния език съгласно Конституцията на Република България и на официалния език съгласно Конституцията на Република Македония. Тази формула, по която има постигнато съгласие преди 18 г., се използва и сега, допълни външният министър.

"Интерпретации по темата са ненужни, а ново отваряне на въпроса е безполезно и за двете страни. Ако има печеливш от подобни дебати, това са противниците на европейската перспектива на Република Македония и сближаването между двете страни”, коментира още вицепремиерът.

Днес директорът на НИМ Божидар Димитров излезе с мнение, че правителства не могат да признават езици и нации, защото не са компетентни да го правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
15
 
! Отговори
ААА преди 6 години
До АнонименИ сърби и руснаци са ни напада ли без повод! това ли са "братята ви"Аман от сърбомани и русофекали!
15
3
 
15
 
! Отговори
до патриотарите преди 6 години
Македония е България,Косово също е Българи,Крим и той е България ... ама като не сте си чели историята ...
14
20
 
4
 
! Отговори
conservator преди 6 години
България и Македония са две страни съседи, между които никога не е имало война. България е тук от 1300г. а Македония от 2300 г. Това е гаранция за добросъседство.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувате ли какво казват братята македонци(по точно номер 3 )? И ние сме воювали с Дарий Първи и сигурно сме го победили( с тези помощници нищо друго не може са се случи). Е, честита ни победа!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест ние ще подписваме договор за добросъседство, а те ще си продължат с плюването по нас?!
11
8
 
3
 
! Отговори
JJivanov преди 6 години
От години проучваме българо славянските диалекти и езици.Оказва се че след жестока вражеска агресия причинила Юстиниановата чумна пандемия на север от ЦАриград се разрешава отглеждането на славянски племена "НЕ са религиозни и са много трудолюбиви ". ПО късно с оглед създаване на тежко въоръжена държава която да охранява севера докарват ХАнство БЪлгария до Италия.Славяните влизат постепенно в БЪлгария заради липсата на данъци.Сегашните диалекти охраняват чрез говора териториите.
10
18
 
13
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Червените активисти пикаят газ от яд че България и Македония се сближават.Техните господари от масква са ги инструктирали да пречат на всяка една инициатива за разбирателство между двете държави с един народ. Нали техните деди искаха да разпарчетосат България на малки държавици, които да се влеят в Югославия.Македония трябва да влезе в НАТО и ЕС. Трябва да се направи и една магистрала от София до Скопие. Всичко друго ще си дойде от самосебе си и македонците сами ще разберат от къде произлизат.
9
1
 
7
 
! Отговори
А АЗ преди 6 години
А АЗ ИСКАМ ДА СЪМ ПАПСКИЯТ НУНЦИИ, НИЩО, ЧЕ НЯМАМ ОБРАЗОВАНИЕ, :-)) АМА СЪМ МНОГО КАДЪРЕН, АЙЙЙЙДЕ ОТ МЕН ДА МИНЕ МОЖЕ И КАРДИНАЛ :-)) , АЙДЕ.
8
5
 
3
 
! Отговори
СЪВМЕСТНА ДEKЛAPAЦИЯ преди 6 години
Подписана в София на 22.02.1999 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на официалните езици на двете страни - български език, съгласно Конституцията на Република България и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като двата текста имат еднаква сила.
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Госпожо Външен министър, преди да ни кажете какво да коментираме и какво - не, научете и запомнете, че няма Република Македония и навсякъде по света, в официални документи тази територия се нарича Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ)!!! Срамота е да не знаете, или нарочно грешите?
6
0
 
26
 
! Отговори
А ЗАЩО Е НЯМАЛО ПРИ преди 6 години
АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ ДЪРЖАВА С ИМЕТО МАКЕДОНИЯ ?А БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА ОТ 681 година, ОФИЦИАЛНО КАТО ДЪРЖАВА ТОЧНО ПО ТЕЗИ МЕСТА И ЗАЩО МАКЕДОНЦИТЕ ВЪВ ВСИЧКИ ЦЪРКВИ КЪДЕТО ИМАШЕ НАДПИСИ ЧЕ СА ПОСТРОЕНИ ОТ ИМЕТО НА НАШИТЕ ЦАРЕ , СЕГА КЪДЕТО ПИШЕ БЪЛГАРСКИ СА ГО ЗАЛИЧИЛИ , ДА НЕ СЕ ВИЖДА .
5
1
 
10
 
! Отговори
О боже преди 6 години
Мааааале, мааааале. Ейййййй не е лесно ЕЙ.
4
6
 
23
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Полуграмотни юристконсулти са външни министри !!! Какво очаквате ?
3
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MAKEDONIA E PO-VELIKA DARGAVA OT BUGARIA.OSNOVATELYAT I E ALEKSANDAR MAKEDONSKI,KOITO E POMOGNAL NA BUGARITE VAV VOINATA IM S DARII PARVI.
2
6
 
25
 
! Отговори
8888 преди 6 години
Захариева кога ще подава оставка?
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Договор за добросъседство ще има, но добросъседство не. Подкрепа или отхвърляне на т.н. Македония за европейските и натовските структури трябва да стане с референдум, а не от правителство, без значение кое е то.