Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...

Борисов не е Сталин, език се признава от лингвисти, заяви Божидар Димитров
Обновена: 26 юни 2017 12:50 | 26 юни 2017 12:48, Анисия Иванова
241
Македонска нация? Това са албанци, турци, българи...
Архив: Булфото

Език и нация не се признават от правителства, пише в свой анализ историкът и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Покрай изказването на външния ни министър Екатерина Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканията на Скопие да признаем освен държавата, и македонски език, и македонски народ. Това е едно голямо свидетелство, че в някои политически кръгове в Скопие са на една-две светлинни години от европейските норми и ценности, припомня историкът.

Преди дни Захариева заяви, че ние сме признали македонския език, след като сме признали държавата Македония. "Македонският език е съгласно конституцията. Ние сме признали македонската държава, което означава, че признаваме нейната конституция, обясни министърът.

Историкът е категоричен, че език не се признава от правителства, а от професионалните лингвистични институти. 

"Иначе казано премиерът Бойко Борисов не може да признава македонски, австралийски, швейцарски, кипърски, косовски, молдовски и други подобни "езици". В тоталитарни държави – може. Другарят Сталин създаваше и признаваше много езици. Дори книга бе написал: "Марксизм и вопросы языкознания”. А друг руснак бе написал песен със стих: "Товарищ Сталин, вы большой ученый, В языкознанье знаете вы толко". Ние обаче живеем в демократична държава. И Бойко Борисов не е Сталин", категоричен е историкът.

И продължава: "Следователно правителството не може да признава език. А също и нация. Нацията или я има, или я няма. Затова и това не може да направи правителството ни. Какво да признаем за "македонци”. Население на Македония с 2 млн. души. От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 „гюпци” (т.е. цигани), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме? Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията."
 


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
5
 
! Отговори
Карина преди 3 години
Божо защитава Бойко в прилив на ентусиазъм от някаква полуотминала лоялност, омаловажавайки антибългарския му долен акт по признаването на несъществуващ "македонски" език и измислена "македонска нация". Просто Меркел му е наредила, че иска Бившата Югославска Република в ЕС, заради влиянието, което Русия има там и наш Лойко тича да се навежда и ляга пред македонистите, само и само Меркел да го погали по главата! Предател, меко казано! Ванчо Михайлов, Тодор Александров и сие се въртят в гроба!
184
1
 
6
 
! Отговори
227 преди 3 години
Македония е съществувала преди България като географско понятие населено с Гърци. Идете да ги говорите тия на гърците, че вие сте наследници на древните македонци, да видите какъв вой ще настане.
183
9
 
3
 
! Отговори
edin преди 3 години
Tozi pensioner dokoga ste ni promiva mozacite.Abe Makedonia e sashtestvuvala predi Bulgaristan.Kolkoto po uchen tolkova po t.p stavat.Ti kakav si? Poglednise parvo koy si i posle da oplyuvash drugite.Stiga s tezi nacistki izkazvania.Koy ti plasta za toca ???
182
1
 
13
 
! Отговори
219 преди 3 години
Ами ако са били тези древни македонци като вас, защо не са говорили вашия "македонски език", а гръцки?
181
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг не си е сменяла името,само че в началото е била Мизия,Тракия и Македония,после малко Източна Мизия и Княжество България,после малко Народна република България.
И нямали сме пленено бг знаме,ама в Русия има малко пленени бг знамена в музея в Санкт Петербург.
Големи лаладжий сте!
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Литва
179
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,добре когато Александър Македонски завладява света включително и Бг,която не е съществувала,освен Мизия,Тракия,как така са го кръстили Македонски,защо не български????защо не гръцкия,защо не руския????
Стига до Афганистан,Индия ,еуропата всичко под ножа..
Да не споменавам,че в Новият завет се говори за Македония и македонците,Мизия е спомената,но не и българите защо????
178
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 206

Мда, свикнах, ама да знаеш: когато Цар Симеон Великий е превзел цела сърбия, не случайно го пиша с малка буква, щото такава държава не е имало и още векове е нямало да има, та, да знаеш, моите деди са продавали по тържищата твоите деди, мдааа, србско мкре, ниедно, такова, ще знаеш.…...
177
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БГ - патриот

Бъркаш, брат, България я признават европейците от 632-ра, но не, щото сме гове..а си държим на нашето-руското и си я признаваме 50г. по късно
176
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Димитров, да ни е жив и здрав че го има в настоящия момент, е крайно необходим, за да противодейства на тезите на сърбо-македонистите!!! Хвала ти, професоре, хвала, мачкай ги! Който не вярва, да прегледа македонската преса и най-малкото публикациите в тубата по въпроса! Който не иска, да знае - сръбското разузнаване буря прави в момента в МК, газ пи,,ат, за да попречат на съедимяването на двата ни народа. Но то ще стане, независимо от сърбите. Некои братя ги наричат, по московска заръка,разбира
175
2
 
11
 
! Отговори
СаЩ преди 3 години
До МАКЕДОНИЯ Е ВЕЛИКА

ние американците се покоряваме на великите македонци . Искаме да ви отдадем чест. Ще го направим веднага когато успеем да ви намерим на картата на света. За сега в старите карти разпознаваме САМО България и българи, ще търсим нови карти, ама пусто НЕОТКРИВАЕМИ СТЕ ! О МЪКА, О МЪКА..... хахаха
174
2
 
9
 
! Отговори
Вселена преди 3 години
До велика Македония

определено си прав. Всъщност македонците са преди всичко. Те създадоха мен - вселената и необятния космос. Македонците са пътя, истината и живота.
Ох грешка това се оказа сцена от футористичен филм посветен на ГЛУПОСТТА.
А по - голяма глупост от това изказване - няма !
Простено да ви е предателството на собствената кръв! ние българите ви прощаваме, но дали вие сами ще имате сили да си простите !?
Жал ми е за вас !
173
7
 
1
 
! Отговори
до 206 преди 3 години
Крим е Русия.
Македония е велика.
Косово е Метохия.
Македонците са сърбомани.
Укропите са евроатлантици.
Шиптарите са терористи
свикна ли вече ?
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от руския трол!
171
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 197

Путин е велик, защото един негов далечен прадядо е бил извънбрачно дете на Александър Македонски. Крим е руски свикна ли вече ?
170
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 200 Ние сме свикнали ,даже сте ни безразлични,само с историческите факти не може да се разберем.
А Вие свикнахте ли с албанските претенции,щото ,ако не сте ,свиквайте,пред вас незнам доколко има европейска перспектива,но Албанско бъдеще ,я чака Македония,даже аз се чудя ,защо нашите политици не седнат да се разберат с албанците за език,нация и т.н.,след като е ясно ,че те са бъдещето на Македония.
169
12
 
3
 
! Отговори
велика Македония преди 3 години
Македонците съществуват много преди българите ! Затова българите са част от македонците ,а не обратното както твърдят българите !
168
1
 
5
 
! Отговори
До 200 преди 3 години
Истината е че тези неща не ни пречат. Пречи фалшифицирането на историята. Защото преди тези неща сте били българи. Св. Паисий Хилендарски е от Банско и е казал: О неразумни и юроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин?
167
1
 
6
 
! Отговори
До 193 преди 3 години
Дядо ми е бежанец от егейска Македония. Бил на 14 г. през Балканската война. С две думи цялото семейство умира освен той и негов брат. Губят всичко - земя имот. Брат му заминава за Америка. Там живял сам. А дядо ми сам се заселва в София на 14.
166
8
 
2
 
! Отговори
МАКЕДОНИЯ Е ВЕЛИКА преди 3 години
ТРЯБВА ДА СВИКНЕТЕ С РЕАЛНОСТТА ,ЧЕ ИМА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ ,МАКЕДОНСКИ ЕЗИК И МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА !