"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?

Временна комисия в НС ще нищи решението за купуването на изтребители
Обновена: 28 юни 2017 15:06 | 28 юни 2017 15:00, Камелия Цветанова
251
"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?
Снимка: Reuters, архив

С гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти беше прието искането на депутатите на Бойко Борисов да бъде формирана временна комисия в НС, която да разгледа всичко свързано с купуването на нов изтребител за армията ни.

Още по темата

Емил Христов от ГЕРБ оглави комисията, а негов заместник стана съпартиецът му Христо Гаджев. Изненадващо второто зам.-председателско място остана свободно поради липсата на кандидати.

До решението за създаването на тази комисия, която ще работи два месеца, се стигна, след като в неделя шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е защитил решението за закупуване на шведски изтребители "Грипен" и това е станало в периода, в който не е имало окончателно решение на служебното правителство.

Червената шефка Корнелия Нинова пък обвини премиера Бойко Борисов, че е предрешил сделката.

"На 23 юни Бойко Борисов прави изявление в Брюксел заедно с премиера на Швеция и казва - започваме разговори за "Грипен". Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър". Кой предопредели "Грипен" - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", скочи тя.

Нинова отсече, че Цветанов е обявил, че иска комисия и е намекнал за корупция само десетина дни след изказването на Борисов.

"Етикетът на тази комисия, която искате да създадете, има две имена - страх и корупция. Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по високите етажи на властта, корупция, но не в президентството, а както виждаме на други места, магистрали, които се разследват от прокуратурата, НДК тепърва ще го разнищваме, санирането", заяви лидерът на БСП.

Според Цветанов обаче целта на комисията е да се разсеят всички съмнения около бъдещата сделка.

Целта не била да се вика на изслушване прзидента Радев, а експерти и да се изясни всичко свършено досега за купуването на изтребителите.

Червеният Крум Зарков обвини ГЕРБ, че нападат държавния глава: "Това, което ви вбесява е рейтингът на Румен Радев и знаете, че макар да сте шампион по изборни победи, никога няма да достигнете това, което той направи, а именно хората го обичат, уважават и му се доверяват".

Според Йордан Цонев от ДПС създаването на временна комисия за изтребителите не само ще блокира процедурата по сключването на сделката, защото вече е вход, ами дори ще я компрометира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
18
 
! Отговори
паричен фонд преди 6 години
Доживяхме Долен Лидеров да иска стари Фъ16. И той гласувал ЗА комисията.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама гербавите *** мноого неграмотни бе!)Няма препинателни знаци, "4" вместо "Ч",не им се разбира, какво искат да кажат, но акъл искат да дават...
21
0
 
10
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
що си мислите че Нато е само отбр съюз, това е и бизнес организация.Членуваш но и кихаш, реалности.Това неви е Варшавския диговор, всичко авснта от брата.И нефта и аеропланите.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата статия доказва само едно- тия вътре в парламента продължават цирка си - тоест да се гаврят с народа докато се забавляват. Няма такава държава!
19
3
 
5
 
! Отговори
Самуел преди 6 години
Да се конфискуват парите откраднати от КТБ и да се инвестира в собствено самолетостроене.Имаме достатъчно кадърни авиоинженери,които работят за чужди компании.Създайте им условия и те ще се върнат у нас!
18
0
 
8
 
! Отговори
до 123 и 321 преди 6 години
Абе да не сте слънчасали!?! Или в казарма не сте ходили навремето, щото сте гьотове, или сте под 18 и не носите отговорност, защото сте се родили с малки мозъчета!
17
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се знае рибата се вмирисва от главата, а държавата от държавния глава
16
4
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Боко и Цецо са летели на...два самолета,на Ербъса и на Фалкона.По...точно са ги возили като...куче в каруца;за това,много...разбират.
15
0
 
9
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До Анонимен 14Грипен не бяха ли шведски самолети? Въздържай се от писане тук с този правопис между другото, ще ти се смеят ;)
14
7
 
8
 
! Отговори
Тиквеничковци преди 6 години
Не ни трябват нито грипени,нито мигове! Първо да купим хляб за народа си!
13
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо лошо да проверят румбата
12
8
 
7
 
! Отговори
321 преди 6 години
ЗА КАКВО СЛУЖИ АРМИЯТА ??? ЗА ДА ГЛАДУВАТ ДАНАКОПЛАТЦИТЕ..КОЛКО ЩЕ СИ Е ПО ХУБАВО БЕЗ ТЪРТЕЙ ,,, В Пчелният кошер пчелите ги хранят за да оплождат кралицата .. А НИЕ ЗАЩО ГИ ХРАНИМ ,, ЗА ДА НИ УБИВАТ С ГЛАДНА СМЪРТ.....
11
2
 
19
 
! Отговори
Момо преди 6 години
10 години чета и слушам как ще се купуват нови изтребители...Тия сега тръгнали да учат човек, който половината си живот е летял на такъв тип самолет кое как става. Само акъл да искал от българи, ей!
10
3
 
27
 
! Отговори
zeus преди 6 години
От цялата работа ми стана ясно, че физкултурника Цецо с особената форма на главата разбира повече от самолети от бившия пилот и шеф на ВВС Радев :)
9
0
 
13
 
! Отговори
:) :) преди 6 години
ББ купува аероплани още от 2009 от Аньово време.
8
10
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
НАРОДА на БЪЛГАРИЯ ГЛАДУВА ,, УПРАВАТА САМОЛЕТИ ЩЕ КУПУВА ЗА МИЛИАРДИ ЕВРО ,,,,,, ПУУ ПУУ ПУУ УБИИЦИ НА БЪЛГАРИ
7
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
купувай ! грипен докато стигне България е паднал ,точно, пет пъти
6
0
 
23
 
! Отговори
дддддддддд преди 6 години
Купувайте бракуваните Ф16 и да се свършват мъките.Ясно че на България не е позволено да има собствена военна авиация, пък била тя и само от 8 изтребителя.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако бяхте написали толкова статии за ктб колкото за грипените щеше да има пари не само за самолети, здравеопазване и каквото още ви хрумне....а вие, грипените, та грипените всяка седмица (типична димка стана от тези самолети)
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже всичко друго в държавата ни е наред,ще си правим временни комисии за "Грипените".Еввалла,гербаджии,машшала!!!!!!