"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?

Временна комисия в НС ще нищи решението за купуването на изтребители
Обновена: 28 юни 2017 15:06 | 28 юни 2017 15:00, Камелия Цветанова
251
"Грипен"-ите кацнаха в парламента – Ще купуваме ли? Кога? Как?
Снимка: Reuters, архив

С гласовете на ГЕРБ и Обединените патриоти беше прието искането на депутатите на Бойко Борисов да бъде формирана временна комисия в НС, която да разгледа всичко свързано с купуването на нов изтребител за армията ни.

Още по темата

Емил Христов от ГЕРБ оглави комисията, а негов заместник стана съпартиецът му Христо Гаджев. Изненадващо второто зам.-председателско място остана свободно поради липсата на кандидати.

До решението за създаването на тази комисия, която ще работи два месеца, се стигна, след като в неделя шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е защитил решението за закупуване на шведски изтребители "Грипен" и това е станало в периода, в който не е имало окончателно решение на служебното правителство.

Червената шефка Корнелия Нинова пък обвини премиера Бойко Борисов, че е предрешил сделката.

"На 23 юни Бойко Борисов прави изявление в Брюксел заедно с премиера на Швеция и казва - започваме разговори за "Грипен". Защо не отиде в САЩ да каже започваме разговори за F-16, защо не отиде в Италия и да каже - започваме разговори за "Юрофайтър". Кой предопредели "Грипен" - министър-председателят Бойко Борисов с това изказване на най-високото място в Брюксел, при положение, че има 3 оферти", скочи тя.

Нинова отсече, че Цветанов е обявил, че иска комисия и е намекнал за корупция само десетина дни след изказването на Борисов.

"Етикетът на тази комисия, която искате да създадете, има две имена - страх и корупция. Страх, че президентът Радев започва битката с корупцията по високите етажи на властта, корупция, но не в президентството, а както виждаме на други места, магистрали, които се разследват от прокуратурата, НДК тепърва ще го разнищваме, санирането", заяви лидерът на БСП.

Според Цветанов обаче целта на комисията е да се разсеят всички съмнения около бъдещата сделка.

Целта не била да се вика на изслушване прзидента Радев, а експерти и да се изясни всичко свършено досега за купуването на изтребителите.

Червеният Крум Зарков обвини ГЕРБ, че нападат държавния глава: "Това, което ви вбесява е рейтингът на Румен Радев и знаете, че макар да сте шампион по изборни победи, никога няма да достигнете това, което той направи, а именно хората го обичат, уважават и му се доверяват".

Според Йордан Цонев от ДПС създаването на временна комисия за изтребителите не само ще блокира процедурата по сключването на сделката, защото вече е вход, ами дори ще я компрометира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миг са по-добри от шведски грипен или бронхитен. Шведите са 3 милиона души население а България няма право да си произвежда собствен боен самолет.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 53 на сърбите искат 90 милионаНяма такова нещо и първо трябваше търг и там и руснаците и американци ще дават оферти.
41
0
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
Иначе думи като,независимост,суверенитет,свобода братя!звучат патриотично ,но малко нереалистично !Мдааа....., пък после "рИвем" защо, нацията ни се топи, защо про---сто---тията и насилието по улиците ни е ежедневие, защо подрастващото ни поколение е полуграмотно.....Мдааа...Уви, в едно си прав!Ние отдавна загубихме независимоста, суверенитета, свободата и патриотизма си!Всичко стана някак си сиво и еднотипно - пари, пари, пари..... и нищо духовно!"Хляб и зрелища"!!!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да купиш Грипен за 60 милиона долара, вместо СУ-35 е все едно да имаш 100 000 евро за кола отделени и да купиш трабант вместо Ауди А8 2016.Тия герберасти са за убиване, бе!
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви самолети... стига далавери !!! помогнете на обикновените хора и стига сте мислисли за война и как да се возите на по 40 млиони мерцедеси !!! Няма ли нормални хора в тоз парламент ? нормални имам на предвид да не ламптят за пари ? кви са тези патриоти ? хората *** от глад и от лошо здраве, а патриотите дето се бият по гърдите ще модернизират армият ? стига глупости :(
38
4
 
7
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
До Mr.STARBUCKSМожеш да ги купиш от заплатата си- аз от моите данъци 35 годишни таралясници не давам да купуват!!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата шумотевица е за да не се вземат самолети и да си останем с МИГ.
36
0
 
2
 
! Отговори
PD преди 6 години
Нищо няма да купуваме, ще поланкаме, помечтаем, и тя, войната, ще свърши. Ще останат пари, за ново повишение на заплатите, уморените от толкоз много дебати, депутати.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди щяхме да се бием СРЕЩУ западните държави ,, сега пък сме щели да се бием СРЕЩУ руснаците ... БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ БИЕ СРЕЩУ НИКОГО И НИКОГО..... ЗАЩО НИ Е АРМИЯ ????????????? ТЪРТЕЙ ТЪРТЕЙ
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
F-16C е съпоставим с оборудване и поколение на JAS 39 Gripen C. И двата са вече стари модели. Цената е в полза на Ф 20млн $ срещу 50млн$. Ако трябва да купуваме нови изтребители то трябва да заложим на F-16V или JAS 39 Gripen Е, който още е в разработка за да отговори технически на F16V. Цената на F16V е 60-70млн $ а на JAS 39 Gripen Е още не е ясна. Не е ясно дали СААБ изобщо ще доставят такива изтребители в близко бъдеще. Бразилия са поръчали такива но с оборудване на C и възможност за ъпдейт до Е. Ако говорим за проекта на Gripen Е то той наистина е конкурент на F16V. Ако говорим за стари
33
12
 
7
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Рашките като чуят "Ф-16 " и се посират.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какви самолети тябва да купим, нека тогава Цвинокио като един експерт който е виждал самолет само на картинка да каже. Президнета като главнокамандващ да иска F-35 тогава или СУ-43 а Цвинокио да даде парите.Трябва и една комисия да провери колко пари има в бюджета и защо Цвинокио отпуска пари точно за Грипени.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще бомбардираме парламента? Хайде, занулявайте властта и започвайте отначало.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главната сила в НАТО-САЩ!Целия свят,използва Ф 16 !След няколко години ,масово Ф35!Колко самолета са ни нужни за пълна въздушна защита?Иначе думи като,независимост,суверенитет,свобода братя!звучат патриотично ,но малко нереалистично !
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до реалността...Муахахахахахах- забавен си!
28
1
 
0
 
! Отговори
МОЛЯ преди 6 години
КАЖЕТЕ ТРИ ПРИЧИНИ БЪЛГАРИЯ ДА ИМА АРМИЯ!!! ,,,, КОЯТО ЩЕ СЕ СКРИЕ ЗАД ЦИВИЛНИ ЖЕНИ И ДЕЦА защото така ги обучават....Пфф Пуф ПУУ
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирате ли за каква простотия става въпрос? Да изхарчиш 1,5 МИЛИАРДА за 8 тенекии. И За какво са ни? Някой може ли да ми каже защо са ни? Ако стане война как тези тенекии ще ни предпазят? Сомалия ли ще ни нападне, че да се справим с тях? Що ли ? Изродииии...пак ще лапнат пари от народа за собствена сметка.
26
10
 
1
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
Да с е обясни на РАдев че не е редно да краде от народа 3 000 милиона живи лева за да купува нагло ненужни осем самолета негодни за военни и други действия..АМАН от нагли ПИАР престъпници.Армията ни няма обувки за кал и сняг..
25
7
 
13
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Нищо няма да купим!Нашите западни "партньори" не желаят да видят Бг със силна икономика, промишленост, енергетика и армия!А, това би означавало, че страната ни би могла да отстоява твърдо националните си интереси - вътрешни и външни!Ние сме им нужни единственно като зомбирани потребители с промити мозъци и като обслужващ персонал!
24
5
 
2
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
SAKat да ограбят народа с още над 3 000 000 000 живи лева над 4 военни годишни бюджета за покупка на осем "ТАРАЛЯСНИКА" според проведена внимателна проверка.АМАН от нагли престъпници на ВЛАСТ подават проверяващи кражбите на десетки милиарди живи левове от народа от екипа Цветанов Борисов ....специално подставени на власт с тази цел.