НС одобри нови 200 млн. заем. БСП: Правителството мами!

Според социалистите няма никакви разчети по пера
73
НС одобри нови 200 млн. заем. БСП: Правителството мами!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за периода 2014-2020 г. одобри парламентът, въпреки острата критика на БСП.

Депутатите ратифицираха рамковото споразумение за него, което е свързано с националното съфинансиране по оперативните програми, изпълнявани със средствата от ЕС.

Гратисният период е пет години, като парите ще се усвояват на траншове, а средствата ще бъдат предвидени в бюджета за съответната година. С тях ще се покрие националното съфинансиране на инвестиционни проекти по оперативните програми "Региони в растеж 2014-2020", "Развитие на човешките ресурси 2014-2020" и "Науки и образование за интелигентен растеж 2014-2020".

Според социалиста Румен Гечев обаче правителството мами парламента, защото в споразумението няма никакви разчети по пера, нито пък обосновка как заемът ще се отрази на финансовата ни система.

Той отсече, че от едно от приложенията става ясно, че част от сумата ще отиде за мигранти.

"Те ни вкарат в схема, при която взимайки този заем няма как да откажем разследването на мигранти", обвини червеният депутати допълни, че след като четири страни от Централна Европа отказват да приемат бежанци, явно те ще бъдат пратени в България с този заем.

"Пред бюджетна комисия зам.-финансовият министър Кирил Ананиев отчете 12,700 млрд. лв. фискален резерв към края на месеца, откъде накъде ще теглим заем", поиска обяснение от управляващите социалистът.

Той припомни още, че НС е гласувало вече 16 млрд. лв. заем и сега се иска одобрението на депутатите за още 200 млн. евро.

Вкарвате следващите поколения в нови дългове, предупреди Гечев.

Според него явно кабинетът не разполага с никакви свободни средства и заради това му се налага да моли за заем 200 милиона евро.

"В мотивите на кабинета пише, че заемът е сключен при много благоприятни условия, но това е подигравка с парламента, защото няма цифри, явно по тази формула ще карат и вместо да искат милиарди, ще взимат 200 милиона този месец, 200 милиона следващия като честитка за българския народ", коментира Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
22
 
! Отговори
И! преди 6 години
ДОКАТО ТАКИВА КАТО ГОРАНОВ ,МЕНДА ЛИ МИНДА ЛИ Е И 0ЩЕ СТОТИНА ОТ ГЕРБ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТИГНЕ ДЪНОТО - А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЦВЕТАНОВ ТОЙ МАЙ Е СТАНАЛ НЕЩАТЕН ВЪВ ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ КЪДЕТО НАТИСНЕШ СЕ ПОЯВЯВА И СЕ ДЪРЖИ КАТО МНОГО ЗНАЕЩ ОПЛЮВА ПРЕЗИДЕНТА НОООО ЯД ГОЛЯМ И СЕГА ЗА ДА ЯДОСАТ БСП И ПРЕЗИДЕНТА ТЕГЛЯТ ЗАЕМ ДРУГО НЕ ИМ РОДИЛА ПРАЗНАТА ГЛАВА - А БЪЛГАРИТЕ ДА МУ МИСЛЯТ ЩЕ СТРАДАТ
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как при управлеието на Станишев не се изтегли и един цент заеми, нямаше още еврофондове, имаше инвестиции за 28 млрд евро, построени повече магистрали и жп пътища, закупени 50. броя нови мотриси, две фрегати, 10 хеликоптера Кугар, три самолета Спартан, два еърбъса и един Фалкон. И това само за един мандат!
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на фона на това днес огласиха колко сме зле с храните! За България всичко е най-ниското качество и тройно и четворно по-скъпо, там където взимат по 3 хил. евро средна заплата сиренето и кашкавала е в пъти по евтини от България!Позор!!! Къде е Тиквата, къде си бе гниддо?!
18
0
 
26
 
! Отговори
До кога преди 6 години
ГРАБЛИВИТЕ орвеаха света като Бсп искаха заем , а сега като няма от къде вече да се краде се теглят милярди
17
5
 
10
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Когато схванеш че държaвен капитализъм и комунизъм не е е едно и също ще разбереш защо около тебе летят скъпи коли а бюджета е празен Костов трябваше отдавна да го обесят задето раздържви всичко.
16
0
 
26
 
! Отговори
До Борисов преди 6 години
Борисов, кой ще ги връща тези пари?? И децата ни ли ще работят за теб??На нито едно от децата ни няма да разреша да остане в България, ще правя ще струвам , на Запад!!Няма да работят като нас за Мутрите с вратовръзки!
15
10
 
7
 
! Отговори
Кога преди 6 години
Абе хора, кога ще проумеете, че трябва да дойде Иван Костов ?Кажете, кой по-добре от него се справя с кризи.90% от средствата за информация и пропаганда в БГ са анти Костов, затова хората трябва сами да узреят за това.
14
2
 
8
 
! Отговори
Проста сметка преди 6 години
По магисралите не поникнаха пари, трябвa тройно да се вдигнат данъците на матряла и заплатите да се намалят четворно за да не теглим нови заеми. Може също пенсиите да се орежат наполовина.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После защо около нас летят супер скъпи джипове, ами това е от нашия джоб, комисионни, обществени поръчки, и още измислени далавери за кражба на пари, естествено всичко изпипано и изпрано "законно"!
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Броите ли ги? Май станаха над 33 милиарда
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Развитие на човешките ресурси и наука и образование за интелигентен разтеж се отнасят все за един и същи етнос,а това значи пари хвърлени на вятъра.Не разбраха ли ,че те от образование не разбират,само от бой разбират.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
".... няма как да откажем РАЗСЛЕДВАНЕТО на мигранти", думата трябва да е "разселването", оправете си текста, моля!
9
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато вече няма да може да тегли, тогава и ще свърши стабилността на Боко ***
8
0
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
След време ще кажат,че са невменяеми и пито платено.
7
0
 
15
 
! Отговори
vlady преди 6 години
На това място румънците казват "Къде си Цепеш, господарю?", а руснаците - "Сталина на вас нет!".
6
0
 
32
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Чей ся нещо не разбрах:Разбихме контрабандата ( 2 млрд. повече приходи) Излишъци бол , а сега некви 200 милки. Не се връзва изобщо ,
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един ден тези заеми ще имат край и падението на Борисов ще е зрелищно!
4
0
 
19
 
! Отговори
Още може преди 6 години
Ама само 200 млн ли? Много малко бе, вземайте още пък ще мислим кой и как ще се връщат.Докато всички страни намаляват външния си дълг ни потъваме още повече. Идва един момент в който *** стигат до шията но нали сме си роби и добри агънца още ще траем.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е гласувал за Герб и Тиквата, те да ги връщат! Аз не съм гласувал за тях, не приемам тяхната политика и няма да им плащам кражбите!!!
2
0
 
23
 
! Отговори
Магаре преди 6 години
На заем и аз ще мога да ви управлявам