БСП се ядоса: Парламентът взима правомощияа на президента!

Нинова се закани да даде закона за армията на съд
35
БСП се ядоса: Парламентът взима правомощияа на президента!
Снимка: архив, Булфото

Предложения на ГЕРБ за поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които в крайна сметка бяха приети, ядосаха не на шега червената шефка Корнелия Нинова и тя заплаши мнозинството, че ще даде промените им на конституционните съдии.

Причината - депутатите от Комисията по отбрана ще изслушват и ще си създават мнение за офицерите кандидати за генерали и адмирали, преди това да са сторили правителството и президентът.

Според Нинова обаче тези поправки са вмешателство в правомощията на президента и заобикалят Конституцията.

Тя цитира разпоредбата на основния закон, според която държавният глава като върховен главнокомандващ назначава висшия команден състав на армията и удостоява със звания.

"Със закона, който предлагате, допълвате Конституцията, защото казвате, че президентът може да издаде този акт едва след задължително изслушване на кандидатите в Комисията по отбрана и то преди да започне процедурата в правителството и президента", скочи тя.

Според нея, след като армията има положителен рейтинг на одобрение и е харесвана от 30% от българите, а Народното събрание едва от 9 на сто, намесата на парламента само ще свали доверието на хората във въоръжените сили.

"Спрете да разпалвате противопоставяне на институциите! Не се опитвайте да опетнявате президента Радев, ще се провалите, но проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата и държавността", обърна се соцлидерката към мнозинството.
 
Парламентът прие и друга поправка в закона, предложена от правителството.

Според нея мъжете под пагон вече получат равни права с жените в армията по отношение на отпуска за отглеждане на деца.

Изискването за това е в евродиректива и под заплаха от санкции то беше записано от депутатите в промените.

Така че вече както жените, така и мъжете от армейския строй ще ползват всички права за отглеждане на дете в размерите и при условията на Кодекса на труда, както и за гледане на болно дете, при смърт или тежко заболяване на майката, или когато сами се грижат за детето.

Мъжете в армията ще имат право и на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст при условията, по реда и в размерите, определени от Кодекса на труда.

Досега военнослужещите мъже имаха право само на някои от тези видове отпуск и то при смърт, тежко заболяване на майката или когато сами се грижат за отглеждане на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
БОЙКО Е КОМУНИСТ преди 6 години
В ГЕРБ ИМА ПОВЕЧЕ КОМУНИСТИ ОТКОЛКОТО В БСП.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този номер 25 (на вън) е доста примитивен май?!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тоя законопроект, най-големите подмазвачи с политически връзки ще стават генерали.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Остава да върнат Чл.1 в Конституцията и Татовизма се възражда!!!!! Само че ще го преименуват на Боковизъм. Ролята на Милко Балев вече е заета от Цв. Цв. Молби за останалите длъжности ще се разглеждат скоро.
23
3
 
12
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
теб Данаил Кирилов и Цветан Цветанов ли са те учили на правопис : "на вън"???
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре прави парламента. Ей го президента излезе Ляв. От какво е там...Никой в европа не го иска за среща. Изпадна в изолация. Сега 5 години ще му плащаме заплата и всичко...ей така..той не е бизнесмен и политик ..Няма уважение на вън.
21
9
 
17
 
! Отговори
Германия 1933-та? преди 6 години
ГЕРБ се превръща във фашистка партия. Партия с мнозинство в парламента повежда война срещу институтция, която не й е н подчинение. Това направи Хитлер, като премахна длъжността на президента след като взе цялата власт. Тоталната война Гьобелс я обявява след трагедията в Сталинград. При някои хора в ГЕРБ трагедията с изтребителя в лиен финансов план е горе-долу сходна. Заради това те обявяват на свой ред тяхната си тотална война. Просто е странно, не си ли дават сметка на какво са заприличали?
20
9
 
14
 
! Отговори
БСП е обречена преди 6 години
БСП не са нито социалисти, нито комунисти, просто ръководството и е от децата и внуците на олигарсите от полит-бюро, от ЦК, ДКМС, докато симпатизантите и са от бедния българки народ. Така крадените, бедните и онеправданите се надяват на чудо червените милионери, т.е. техните палачи, да се смилят и да им дадат подаяние. Това няма как да стане никога! Затова тази партия е обречена, поне докато не се пречисти напълно и не стане истински представител на бедните слоеве от населението.
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички закони създадени от ПП на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ , за здравеопазване, икономика, отбраната , образование ....... падат като противоконституционни , защото са недоносени и лобистки .
18
9
 
16
 
! Отговори
WTF?? преди 6 години
ГЕРБ може да провали държавата. Това чудо го няма никъде по света. ЦЦ явно е затънал до шия, явно има да връща комисионни, които е взел в аванс и вече ги е усвоил. Сега минава в "тотална война", която както знаем от историята приключва с тотален провал на онзи, който я е обявил, (справка: Гьобелс, Трети райх). ЦЦ е зле, съветниците му също, юридически ГЕРБе на ниво "Цецка Цачева", пълна трагедия. След тях някой ще трябва да гради държавата наново.
17
8
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "*** лъже": Дай сега "Провалилата се БСП", "Загубата-Победа", и т.н. Пълнеж, трябва по темата, тролски герберски пълнеж, та всеки, който чете, да забрави за какво изобщо е била думата.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг президентска или парламентарна даржава е че нещо маи се обарках ....ама и нагли тез кумунизите бре
15
9
 
13
 
! Отговори
Курнелия лъже преди 6 години
Другарко Нинова няма да ви простим , че ни излъгахте за срещата си с ген. Решетников за съгласуване избора на Р.Радев за президент.
14
10
 
14
 
! Отговори
gadev преди 6 години
то па един президент, льотчика се оказа че дори и от самолети не разбира
13
7
 
17
 
! Отговори
Андрешко. преди 6 години
Герб не можаха да направят стругарката президент,а сега се опитват да орежат правомощията на държавния глава.
12
6
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Б'оклука пак е изплувал отгоре. Някой съмнява ли се, защо се приема спорната поправка за изслушване на бъдещи генерали от деполитизираната (по конституция) армия от комисия на висшия политически орган на държавата?Ако конституционния съд гласува по съвест, този закон ще бъде отменен. А дотогава нека герберските *** да понапишат нещо.
11
5
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Може да ви се стори странно, но Нинова аз чувствам, като сродна душа и намирам някои характерни прилики между нас... - в главата ми нахлуват спомени, когато държах една хладна механа в Браила и трябваше да изхранвам една дузина гладни гърла... - и двамата знаем какво значи вълчи, зверски глад... - но докато моите подопечни се задоволяваха с клисав и вкиснал боб... - нейните дрОгарЕ не са научени така... - те искат депутатски кИфтета и джобни в зелено - затова постоянно и рИвЪт на главата...
10
11
 
13
 
! Отговори
иван преди 6 години
Тая и от армия ли разбира , или където има интрига и далавера трябва да е първа , я най-добре да си гледа приватизационния бизнес !
9
10
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Нинова се ядоса, Нинова скочи, Нинова е бясна, Нинова е яростна, Нинова лудна...
8
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберите имат план да досъсипят вичко недосъсипано в предните два мандата. Два пъти се пробваха, но им трябваше трети мандат да довършат държавата!