Нов опит: Не можеш да си плащаш кредита? Частен фалит!

ОП внесоха нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица
21 юли 2017 13:00,
103
Нов опит: Не можеш да си плащаш кредита? Частен фалит!
Снимка: Булфото

Парламентът ще направи нов опит да въведе възможност физическите лица да обявяват фалит, ако изпаднат в невъзможност да плащат дълговете си. 

Обединените патриоти внесоха изцяло нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. "Той дава възможност за защита на малкия човек с дългове да не може да бъде ограбван повече", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 

Проектът е поредната стъпка към слагане на край на вечния длъжник. Преди две седмици депутатите въведоха десетгодишна абсолютна давност за всички дългове.

"България е една от трите европейски държави без такъв закон, който да позволява на физическо лице, което не може да обслужва кредитите си, чрез съдебна защита да направи нормална рамка на живота си, която да удовлетворява и кредиторите, и него и да прокара черта, след която да може да продължи нормално живота си", обясни патриотът Искрен Веселинов. 

За да се възползва от закона, длъжникът трябва да е работил в три от последните пет години. 

Предвидената защита е за срок от десет години. За този период съдът обявява несеквестируемост на имуществото и доходите на лицето, което е потърсило защита. От този момент спират да текат всички лихви, неустойки и други такси, които биха могли да бъдат предявени от кредитора.

"Така разтоварваме длъжника от непрекъснато лавинообразно нарастване на дълга, което е абсолютно присъщо на нашето законодателство", обясни Веселинов. 

Той даде пример със сегашната ситуация, когато при изплащане на апартамент до третата година се изплащат само лихви. Така, ако на третата година от изплащане на кердита, едно лице остане без работа, ще се окаже, че то дължи повече отколкото е взело, въпреки че е плащало добросъвестно. 

Проектът предвижда и горна граница на кредита, който може да бъде погасен - 150 000 лева. Това, според вносителите, е кредит за един средноголям апартамент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да вземаш пари от човек, който няма доходи е път без изход. Как ще ни приемат в Евро зоната щом банките са с хиляди кредити, които не се погасяват. Подобни решения са в полза и на банките да се освободят от необслужвани кредити.
69
0
 
1
 
! Отговори
финансист преди 6 години
До crabНикой не е длъжен да ти защитава апартамента, това срува пари на данъкоплатеца. За година банката ще ти предоговори кредита, ако проблемите ти не се рашат до тогава губиш апартамента и отиваш под наем. Най-изгодно е сам да намериш клиент, който да преведе парите по сметка на банката. Развитият социализъм свърши - като събереш пари след време си купи друг апартамент.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВсичките сте тарикати как да избягате от подписано задължение...там е работата, че никой не знае колко е това задължение, защото условията в момента, нямат абсолютно нищо общо с условията в договора. подписа в договора е под строго записани числа, които отдавна не съществуват и респекттивно съм в правото си да считам договора за нищожен! нито едно от условията и параметрите, по които е подписан този договор не са валидни към днешна дата!всичко е една голяма измама!
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Три години плащаш на банките само лихви, а те за внесени 10 000 ти дават 100лв лихва, а като приспаднат таксите по управление на депозита за вложитела остава ...среден пръст! Това стана така, защото тиквата от Банкя разреши на банките да сведат лихвите до нула, но да не се шуми за кражбата на 6 те милиарда.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 73Много си прав че не са длъжни да наследят нищо. Докато се отървеш от банката единствения шанс е да напуснат училище и да се издържат сами и да ти дават по некой лев ти да живееш вместо да ги издържаш ТИ като родител!Всичките сте тарикати как да избягате от подписано задължение.Не защитавам банките! В никакъв случай, но искам някои от тука плюещите да извади и да даде на непознат примерно 150000лв да го видим какво ще напише в договора за това че му ги дава!!!Мисли Българино!
65
0
 
1
 
! Отговори
crab преди 6 години
Съответно ти няма да можеш да продаваш апартамента си защото държавата ще го запорира, но поне ако имаш 2-3 кредита ТЯ ще те пази от това всеки да си го иска и те ще се разправят с държавата, а не с теб.Но това е за по нормалните страни, при нас не знам каква глупост ще измислят, всичко им е на "една жена говореше в трамвая и каза..."
64
0
 
1
 
! Отговори
crab преди 6 години
само ако го вземат като от другите страни, да не мислят ново 20.На места физическият фалит е обвързан с това че всичките ти доходи отиват в държавата и тя разпределя парите ти по кредитите като на теб ти дава един минимум да живееш. Сигурно е малко неприложимо ако взимаш по-малко от прага на бедността, но образно:ако имаш кредити за 500лв на месец, но те съкратят и не можеш да го плащаш, то банката няма да дойде с ЧСИ да ти взима апартамента, а държавата ще те защити за няколко години.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69Нали и ти и децата ти и внуците ти ще го плащате....нищо няма да плащат, защото не са длъжни нищо да наследят !
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69Така банката поема премерен риск....истината е точно обратната - банката не поеми никакъв риск, защото не работи със свои пари, а работи със парите на вложителите на 10% и на 90% - с пари от въздуха, които и е позволено да "генерира"!ако банката работеше със свой, собствен капитал (както една заложна къща) не на 50%, а даже и 10% нямаше да отпуска, защото щеше да е на огромен риск!целият риск е прехвърлен на хората!
61
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До АнонименБанката го дава щото разчита на пари от сивата икономика
60
0
 
1
 
! Отговори
а преди 6 години
аха опитват се да понамалят лихворобството ама не, трябва да разберете мисленето на лихварите психари и тези които ги обгрижват със закони, единственото нещо което ги интересува е пачката и не ги бръсне дали ще я изкарат от вас или децата ви. този добър жест се опитват да го направят с мисълта, че жертвата отново може да се вдигне на крака някога и да продължат да смучат от нея. дори *** понякога забавят смученето за да предотвратят пълната смърт на гостоприемника:
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЧе защо да не ти даде? Нали и ти и децата ти и внуците ти ще го плащате. Така банката поема премерен риск. Ще продаде за колкото може ама после ви гони още и още и още...Когато ти отпуска 50% пак поема премерен риск, но щом си имал финансовата култура да събереш 50% и просто не ти се чака за другите 50% вероятността да го върнеш е доооста по-голяма отколкото когато вземеш 90% и другите 10% от приятели и роднини.
58
1
 
15
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Далавера. Теглиш кредит и спираш да го обслужваш. Банката цесира дълга на колекторска фирма.Регистрираш телефонния си номер като импулсен на макс.Колекторите ти звънят по амнайсе пъти на ден.Провеждаш дълги разговори в стил, аха и да си платя.Накрая сумата генерирана от импулсния телефон сериозно надвишава размера на кредита.Погасяваш го и с кеф си харчиш рестото. Наздраве !
57
1
 
6
 
! Отговори
Съдия изпълнител преди 6 години
Това е добре за нас частните съдебни изпълнители. След частен фалит длъжникът на практика се превръща в роб на кредиторите, не му се взима всичко наведнъж, а му се остава колкото да живее като скот и да не умре от глад и после се прави план 30 години или доживот да робува да изплати дълга с лихвите. Така за нас ще има междувременно повече работа и доходи да обслужваме тези събирания на вноските, доходите ни ще бъдат не само един път да ошушкаме някой, но сега ще бъдат рекурентни.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бирник /ЧСИ/като си давал - да си мислил!лакомо дупе...
55
0
 
2
 
! Отговори
бирник /ЧСИ/ преди 6 години
Моля ви , внимавайте какво пишете С подобни новини ще ми докарате инфаркт
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Ако искате да вземете "промоционалните 90%" защото нямате 5лв в джоба ама искате да "имате" жилище,...че като нямам 5 лева в джоба, с какъв акъл банката ми дава 150 хил ? не може да вземеш нещо, което го няма бе, как не може да го разбереш!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ShoppНяма вариант да откраднете 150 хилки...би ли ми обяснил - как става това "крадене" на 150 хили, че нещо не ми е ясно ?!
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука половината не знаят що е то кредит или са им отпускали преди 15г.Всяка банка предлага ипотечен кредит с лимит залога който се предоставя (жилището), така че при невъзможност на длъжника да плаща банката го взима и всичко приключва (без да плащаш доживот).Разликата е, че в този случай банките отпускат 50% от оценката. Ако искате да вземете "промоционалните 90%" защото нямате 5лв в джоба ама искате да "имате" жилище, точките по договора се променят и плащаш цял живот.Чети българино!
51
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Иванчо+МарийкаВ голяма заблуда си дават и още как. Има си система "съдействие за кредит от брокера" :) само да си жив и здрав да плащаш.