Нов опит: Не можеш да си плащаш кредита? Частен фалит!

ОП внесоха нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица
21 юли 2017 13:00,
103
Нов опит: Не можеш да си плащаш кредита? Частен фалит!
Снимка: Булфото

Парламентът ще направи нов опит да въведе възможност физическите лица да обявяват фалит, ако изпаднат в невъзможност да плащат дълговете си. 

Обединените патриоти внесоха изцяло нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. "Той дава възможност за защита на малкия човек с дългове да не може да бъде ограбван повече", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 

Проектът е поредната стъпка към слагане на край на вечния длъжник. Преди две седмици депутатите въведоха десетгодишна абсолютна давност за всички дългове.

"България е една от трите европейски държави без такъв закон, който да позволява на физическо лице, което не може да обслужва кредитите си, чрез съдебна защита да направи нормална рамка на живота си, която да удовлетворява и кредиторите, и него и да прокара черта, след която да може да продължи нормално живота си", обясни патриотът Искрен Веселинов. 

За да се възползва от закона, длъжникът трябва да е работил в три от последните пет години. 

Предвидената защита е за срок от десет години. За този период съдът обявява несеквестируемост на имуществото и доходите на лицето, което е потърсило защита. От този момент спират да текат всички лихви, неустойки и други такси, които биха могли да бъдат предявени от кредитора.

"Така разтоварваме длъжника от непрекъснато лавинообразно нарастване на дълга, което е абсолютно присъщо на нашето законодателство", обясни Веселинов. 

Той даде пример със сегашната ситуация, когато при изплащане на апартамент до третата година се изплащат само лихви. Така, ако на третата година от изплащане на кердита, едно лице остане без работа, ще се окаже, че то дължи повече отколкото е взело, въпреки че е плащало добросъвестно. 

Проектът предвижда и горна граница на кредита, който може да бъде погасен - 150 000 лева. Това, според вносителите, е кредит за един средноголям апартамент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Няма вариант да откраднете 150 хилки.Най-вероятно като те обявят във фалит, ще станеш официално роб на държавата.Няма да можеш да изкараш нито лев легално, защото ще ти го взимат за изплащане на дълга.Така ще се отсеят идьотите от разумните.Връщаме се в ранното Средновековие.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе не очаквайте нашите власт имащи да приемат нещо в полза на народа, те на приказки всичките са много загрижени, ама само на приказки
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ShoppКредитите толкова ще поскъпнат, че ще бъдете обречени да живеете под наем цял живот....никой не ще и да чуе за кредити, то в това е "проблема"!а за наемите, не се притеснявай - при тази демографска криза, и панелките ще стоят празни!
47
3
 
6
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Много бързате да се радвате, ***.Кредитите толкова ще поскъпнат, че ще бъдете обречени да живеете под наем цял живот.Няма безплатно сиренце.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дами и г-да долни лихвари, когато раздавахте с чувалите, напълно съзнателно и умишлено заеми, за които знаехте, че са физически неизплащаеми поради заложените в тях скрити капани, които им готвите и които променят изцяло и кардинално същността на договора който подписахте с клиента, на какво по-различно разчитахте, че ще се случи, спрямо това, което на практика ще се случи ?? и сега продължавате да кеширате ония 240 храненика, за да не допуснат да ви падне и прашинка от "свещената" главица!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонимВземат ли апартамента трябва да е свободен човека от дългове!Който отпуска кредит да си мисли как ще си покрие сумите, без да ощетява платежоспособните граждани!--това е истината! има залог и е логично с него да се изчиства дълга, нали затова банката го е приела като залог.
44
1
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 6 години
Значи взел си кредит за апартамент, фалираш, вземат апартамента и да се оправя банката с безбройните такси и комисионни. Вземат ли апартамента трябва да е свободен човека от дългове!Който отпуска кредит да си мисли как ще си покрие сумите, без да ощетява платежоспособните граждани!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДС 50Искат ми доход от 1600 лева на месец за последните 9 месеца и постоянен трудов договор подписан преди 3 години и тоза за 70 000 евро...мога да ти кажа от сега - фалит си!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи Боко с неговите по-малко от 30 000 лв.спестявания може спокойно да се ползва от това законче!
41
2
 
4
 
! Отговори
Bimbo преди 6 години
А тези 150000лв що не се плащат от банката като глоба, че е отпуснала лош кредит? Кой ще ги плаща тия 150000 иначе?
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВземаш кинти - ВРЪЩАШ кинти+!!..че ти що даваш на всеки който ти иска? що даваш, като знаеш, че се готвиш да го измамиш, при което той няма да е в състояние да плаща?
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 43Или гушваш букета и............ плащат децата ти...ше плащат ... ако наследят нещо!
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бълга*раците си представят това "тегленето" на кредити както дедовците им са теглилициц*ите на козите когато са ги доили.С думи прости, миваваш-"ТЕГЛИШ" (козата, кредита) и заминаваш..........на майната си.ДА ама НЕ, другарЕ............Вземаш кинти - ВРЪЩАШ кинти+!!Или гушваш букета и............ плащат децата ти.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Това означава, "преведено", че по този закон ще може да погасиш с "частен фалит" до 150 хил лева САМО!!!ОСТАНАЛОТО си е дължимо ДОЖИВОТ.Капиш, пайзано?!
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се възползва от закона, длъжникът трябва да е работил в три от последните пет години....пълен таш*ак! че той ако е работи, значи ще продължи да плаща?! това е някаква абра-кадабра, а не закон за фалит!въртят , сучат и ... нищо! това е работещото, всичко друго е залъгалка : 5 години давност, считано от момента на последната вноска, ако е ипотека - жилището изчиства дълга!
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласуват такива измислени закони които не се прилагат на практика.
34
0
 
9
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Честен частен фалит! Хаха. Ще има много яко лъготене
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се възползва от закона, длъжникът трябва да е работил в три от последните пет години.Проектът предвижда и горна граница на кредита, който може да бъде погасен - 150 000 лева. Това, според вносителите, е кредит за един средноголям апартамент.При тия ниски заплати, безработица и при липсата на съдебна система си остава вечен длъжник.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГенадиПрав си за КТБ, фирмите не са кухи, а на определени лица. Този закон няма да попречи на определени лица да си разпределят милиони/милиарди.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП е сигурно, че няма да го подкрепят....А който твърди, че ромите ще теглят кредити от банките не знам от кое измерение X идва, коя банка ще отпусне кредит на ром ???