Нов опит: Не можеш да си плащаш кредита? Частен фалит!

ОП внесоха нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица
21 юли 2017 13:00,
103
Нов опит: Не можеш да си плащаш кредита? Частен фалит!
Снимка: Булфото

Парламентът ще направи нов опит да въведе възможност физическите лица да обявяват фалит, ако изпаднат в невъзможност да плащат дълговете си. 

Обединените патриоти внесоха изцяло нов закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица. "Той дава възможност за защита на малкия човек с дългове да не може да бъде ограбван повече", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 

Проектът е поредната стъпка към слагане на край на вечния длъжник. Преди две седмици депутатите въведоха десетгодишна абсолютна давност за всички дългове.

"България е една от трите европейски държави без такъв закон, който да позволява на физическо лице, което не може да обслужва кредитите си, чрез съдебна защита да направи нормална рамка на живота си, която да удовлетворява и кредиторите, и него и да прокара черта, след която да може да продължи нормално живота си", обясни патриотът Искрен Веселинов. 

За да се възползва от закона, длъжникът трябва да е работил в три от последните пет години. 

Предвидената защита е за срок от десет години. За този период съдът обявява несеквестируемост на имуществото и доходите на лицето, което е потърсило защита. От този момент спират да текат всички лихви, неустойки и други такси, които биха могли да бъдат предявени от кредитора.

"Така разтоварваме длъжника от непрекъснато лавинообразно нарастване на дълга, което е абсолютно присъщо на нашето законодателство", обясни Веселинов. 

Той даде пример със сегашната ситуация, когато при изплащане на апартамент до третата година се изплащат само лихви. Така, ако на третата година от изплащане на кердита, едно лице остане без работа, ще се окаже, че то дължи повече отколкото е взело, въпреки че е плащало добросъвестно. 

Проектът предвижда и горна граница на кредита, който може да бъде погасен - 150 000 лева. Това, според вносителите, е кредит за един средноголям апартамент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Засилено теглене на кредити ще доведе до фалити и финансови пирамиди като през 1990 г.....никой няма да тегли кредити, защото първо - кредит се отпуска, а не се тегли!именно защото до момента се прилагаше схемата на "теглене на кредит", а не "на отпускане" се стига до сегашната ситуация
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Не може да има засилено теглене ако няма засилено отпускане на кредити от страна на банките. Парите са собствени или привлечени от депозити и банките определят на кого и колко да отпуснат.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и двата законопроекта не са добри.абсолютна давност 10 г- пълно безумие, практически не променящо нищофалит на физ.лице е свързан с цяла, тежка процедура и разходи по дела, които могат и да са непосилни за плащане, т.е. с други думи - лицето може да е във фактически, физически фалит,обаче той да е в такъв размер,че даже да няма финансови средства да го докажеразумното е: 5 години давност, считано от момента на последната вноска, като ако е ипотека - жилището покрива дълга и всичко приключва
27
1
 
5
 
! Отговори
финансист преди 6 години
До Анонимен 22Е кажи ми коя нормална банка или фирма ще отпусне кредит на такъв, а е толкова лесно това да се провери като информация. Не е виновен този който яде баницата, а този, който му я дава.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Засилено теглене на кредити ще доведе до фалити и финансови пирамиди като през 1990 г..
25
1
 
10
 
! Отговори
финансист преди 6 години
До Анонимен 26Ако финансовите институции желаят да отпуснат пари на "турчила роми" да си смятат риска. Ти би ли заел пари на някой от зелените братя?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проектът предвижда и горна граница на кредита, който може да бъде погасен - 150 000 лева...това не го разбрах изобщо! моля автора да го "преведе" на *** език
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Не е точно така. Банките няма да отпускат кредити на клиенти с рисков профил. Сега дават на всеки - изчисляват да ти остане остатъчен доход 200 лева, това реално ли е? Съгласен съм всеки да си плаща, но по просрочен кредит лихвите и таксите надвишават дълга в пъти и с тези пари се облажват банки, съд и частни съдебни изпълнители.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много турчила роми веднага ще се хвьрлят да теглят от банките пари и накрая ще стане една голяма патреотска пр100%дня.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре дошьл закон за мутрите!
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсирдно е да няма закон за защита на физическите лица, не можеш да си платиш жилищния кредит, оставаш на улицата и въпреки това продължаваш да изплащаш. Това го няма никъде в Европа, когато банката отпуска ипотечен кредит на запад, тя поема част от риска. Ако не можеш да платиш банката взема жилището и трябва да го продаде за да си възтанови загубите, а не като тук дават имоти на длъжните на търг на свои хора за без пари, а голямата главница остава за човека на улицата.
19
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което не схващате тук, е че ако някой не може да си плати определено задължение, то не може просто да "изчезне". Някой трябва да я покрие тази загуба. Ако е банка - ще си повиши таксите към другите си клиенти, за да не е на загуба. Ако е държавата - ще повиши данъците, за да събере нужната сума...Общо взето, ще се щави от плащащите, заради неплащащите. За съжаление, това означава да се щави от мен, заради което съм против - всеки да си плаща задълженията и нямаме проблем!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Едва ли бихте стояли умишлено 10 г. без работа, за да не си върнете потребителски кредит."Ще се учудиш, но за фабриката ни в Карлово е масова практика - на 35г., представител на расата, прекаляваща със солариума, и това му е първото работно място. Няма завършен 4-ти клас. Което означава, че от 19 години(35-16), той няма официални доходи. Тамън два пъти да може да фалира...И като започне работа, му влизат 7 официални запора по сметката. И той си тръгва, да не е луд да бачка за ЧСИ-тата...
17
2
 
8
 
! Отговори
Най-накрая преди 6 години
идеята е добра, да ще има андрешковци, които няма да работят на трудов договор, а ще бачкат за кеш, за да не платят, но тези възможности намаляват като цяло. Сега за гърз кредит ти е необходима само лична карта, без значение дали си млад, стар, безработен и т.н. Фирмите знаят, че ще те гонят до дупка. Тази диващина трябва да се ограничи. Да си подбират клиентите. Не всеки има акъла да поеме отговорност за изплащането на кредит.
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой може да си плаща кредита? Никой. Вместо да си запази парите, ще ги дава на алчната банка, дето скубе бедните хора. Фалит.
15
2
 
15
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Изкривявате темата, който иска да източва фирми и баки си го прави успешно и без този закон. Става дума за физически лица. Едва ли бихте стояли умишлено 10 г. без работа, за да не си върнете потребителски кредит. За големите кредити има обезпечение - банката ще ви вземе апартамент, кола и т.н.
14
2
 
17
 
! Отговори
Милчо преди 6 години
Всичко хубаво, но хора които теглят бърз кредит, за бал или рожден ден, никой закон не може да ги опази. Възпитанието и образованието е ключа.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече банките няма да ограбват, а кредитополучателите ще ги ограбват и банките няма да връщат депозитите. Всичко се подреди пак за една нова далавера.
12
0
 
20
 
! Отговори
финансист преди 6 години
Банките задължават управителите на фирми да се подписват като съдлъжници. Аз ако фалирам като фирма, оставам с 1 милион лева кредит, който как ще върна с 2000 лева доход например. Банките да си правят проучвания, а не да дават кредит на *** и Пульо. Да си застраховат вземанията! Сега банките работят без риск - и след 50 години ще си търсят парите от наследниците.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързо да се наредим за кредит, докато не са свършили. Май само вътрешни хора в банките ще се уредят.