Неразказаната история: Бидони с бензин, огън... пожарът в Партийния дом

Полк. Георги Гурмев, ръководил гасенето пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2017 13:45, Анисия Иванова
113

Няколко пожарникари са на косъм от смъртта при гасенето на пожара в Партийния дом в нощта на 26-и срещу 27-ми август 1990 година. Това разказва в първото си интервю Георги Гурмев днес, 27 години след инцидента.

За нощта на пожара той си спомня ясно, че огънят тръгнал от няколко места. Тогава полковникът ръководил действията по гасенето на стихията.

Според някои доклади по случая в сградата имало бидони със запалима течност, но Гурмев не може да потвърди със сигурност. Макар следствието да не установява дали подпалването на Партийния дом е ръководено от организирана структура, образуваното дело 15 години така и не влиза в съда и накрая е прекратено по давност.

Заличаването на следите от пожара струва 8 милиона лева. А истината - каква точно е причината, и днес е в мистерия. Вижте ексклузивното интервю на Божила Симова с Георги Гурмев пред Bulgaria ON AIR

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

12

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
блокиран-нелегал преди 6 години
Явно че този стил на писане става модеренИзвестния като храненик на Цветан Василев-Огнян Стефанов,днес то ест вчера имаше премиера на книгата си"Господари на моргата" за чиято достоверност при бившия я"стреб на ГЕРБ-Люба Кулезич призна че няма нито едно доказателствоОгнян Стефанов-цесекар и човек на Гриша Ганчев?Сашо Диков забогатял с милиони лв от Д.Пеевски доброволно продавайки му Канал 3то е ясно че парите не миришатЕ за т"ва съм фен на Днес.бг от 10 г. Всичко друго е червена п.о.м.и.я
89
2
 
5
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Комунистите имаха да криат много неща.Достатъчно е че всички знаем че са виновни.Сеседарите бяха извинение за злодеянията. Те бяха използвани.
88
2
 
2
 
! Отговори
Георги Димитров преди 6 години
Ама вие не сте ли чували за Райхстага ?
87
0
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 92: Ти на луд ли се правиш, или си си такъв. Пожарникарят, който е гасил сградата не е видял бидони с бензин, та сигурно ти трябва да си ги видял. И то запален бидон с бензин, който ще гори като коледна свещ. На кого ще ги разправяте тия? А камерите показваха как отвътре всеки изнаса каквото е докопал. Каква милиция, тя си стоеше отвън, до входа и само викаха на носещите: "хайде, заминавай". Палежът беше най-голямата провокация на прехода. Организаторите очакваха употреба на сила но не би.
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..Е , ...кво да покажат разследващите --КАТО ВСИЧКИ ЗНАЯТ ,ЧЕ ВЪТРЕ ИМАШЕ ГОТОВИ ТУБИ С БЕНЗИН И ПЛАМТЕШЕ НА НЯКОЛКО ЕТАЖА ЕДНОВРЕМЕННО??!БЕШЕ ПЪЛНО С МИЛИЦИЯ...*** СЕ НАСИРАХА ОТ СТРАХ----И "НИТО ЕДИН ХВАНАТ ИЗВЪРШИТЕЛ" --на МЯСТОТО.......!ТИ НА ЛУД ЛИ СЕ ПРАВИШ ...И ИЛИ СИ "ЛЕКО" ДЕБИЛЕН...??!!
85
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "А, стига бе..ха,ха": Такива писачи на празни приказки като теб направо с лопата да ги ринеш. Никой от разследващите палежа не е излязьл да каже две приказки пред медиите, да покаже протокол от разпит или що-годе читаво доказателство кой е организирал палежа. Заснето е разбиването на входната врата, хвърлянето на факли през счупените прозорци и т.н. На какво отгоре ще пишеш ти тук: "Ето тези са подпалвачите". Стига г'лупости бивши седесарски, а сега герберрски ***,от Бойковия мат'реал
84
4
 
10
 
! Отговори
А, стига бе..ха,ха, преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ СИ СЕ ЗАПААЛИХА САМИ ...ЗА ДА СЕ НАПРАВЯТ НА ЖЕРТВИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ И ЗА ДА СКРИЯТ ДОКУМЕНТИТЕ ОТ АРХИВА НА БКП!колкото до лекарствата ---БАБАМИ БЕШЕ БОЛНА ОТ РАК И МОЙ БРАТОВЧЕД НИ ИЗПРАТИ ЕНДОКСАН/лекарство против рак/ .ПЪРВАТА ПРАТКА НИ Я КОНФИСКУВАХА ОТ ДС/МВР --и я предадоха безвъзмездно на ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА!ВТОРАТА ПРАТКА -СЪЩО/ ОТ 12-ФЛАКОНА/ЕДВА 3-ТАТА ПРАТКА СТИГНА ДА НАС!БАБА МИ ПОЧИНА !Майка ми продаде лекарството , но и лепнаха престъпление --НЕЗАКОННА ТЪРГОВИЯ
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стам Я кажи къде бяха тези партийни аптеки ? Жена ми сега почина от липса на лекарства - демократите ли са виновни или мафиотите които управляват здравната система. Един от хората които се занимават с реекспорт на лекарства е Маришки но си го избрахме за депутат.
82
3
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Стам: Никога не е имало "партийни аптеки", това са свободни съчинения. Тези, които можеха да пътуват без ограничения (а това бяха не само висши партийни кадри, а и най-обикновени кадри на БМФ или шофьори на ТИР-ове, можеха да си доставят някои по-дефицитни стоки.А за палежа: Кога ще видим протоколите от делото? Защо никой от журналистите, които търсят я някоя катастрофа, я криминален случай за да си пълнят новините, досега не са публикували нищо, никакви факти, доказани от следствието.
81
1
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Знаещ 78 Кошлука не се е разминал с присъдата. Изпротиха го да учи в САЩ, а там мъка, мъка...
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно заприлича на спомените на "активните борци" които 30 год. след 9.10.1944год. разказваха спомени и се изкарваха "герой". Нищо ново под слънцето.
79
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Добре се започна , ама Жельо излезе ***.
78
5
 
8
 
! Отговори
Стам преди 6 години
До ДемокрациятаМайкка ми почина преждевремено през комунистическо поради липса на сърдечни лекарства за обикновените хора.Имаше в изобилие в партийните аптеки.Това е едно от тежките престъпления на комунизма.23221
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сминдух енд чесънА обезглавяването на Стамболийски е най-хуманият акт. Удавянето на арестувани в шлеповете на Дунав също. Насилието ражда насилие.
76
0
 
6
 
! Отговори
До ДЮД (#25) преди 6 години
А задръж малко! Дядо ти не казва нищо за приликата между палежа и Украйна, за която ти писа и провокира моя коментар!Спомена за колите и как били спряни от тълпата, за многото (33) запалени помещения, което го карало да мисли, че пожарът е умишлен и е използвана запалителна течност. И ръсна нещо за кордон от полицаи край сградата, което си е чиста проба объркан спомен.През август 90-та полицаи нямаше, все още бяха милиционери, БГ-то си беше Народна Република, а БКП току-що се бе пребоядисало!
75
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактДърт лъжец .БКП се замозапали за да унищожи документи за престъпленията си.
74
7
 
10
 
! Отговори
10 преди 6 години
Тезата че комунистите са го запалили е нелогична-те имаха цяла година преди това да изгорят документи,които искат!
73
4
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Тогавашните "демократи" ,са си най обикновени кадри на БКП,която както както знаем е автор на най кървавия терористичен акт в нашата история.Много от тях вероятно сега се подвизават из коридорите на властта
72
1
 
18
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Мистър Кошлуков беше май подсъдим за подпалването, но нещо май се размина с присъда.
71
4
 
22
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
За пожара, вземете интервю от Кошлука - добре, че не го избраха за директор на телевизията - можеше и нея да запали.