Държавата разкарва посредниците от сделките на "Дунарит"

Борисов разясни: Военните предприятия работят много, а буквално се източват
69
Държавата разкарва посредниците от сделките на "Дунарит"
Снимка: БТА, архив

След като държавата придобие военния завод "Дунарит", ще бъдат отстранени посредниците при търговските сделки на дружеството, за да не бъде то източвано с допълнителни комисионни. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание днес.

Още по темата
Преди два дни икономическият министър Емил Караниколов обяви намерението за придобиване на дружеството. Днес той обяснява действията пред министрите.

"Държавата ще предприеме всички действия за придобиване на „Дунарит”, тъй като не можем да допуснем дружеството да затвори или да има някакво сътресение – това означава сътресение за целия сектор на военнопромишления комплекс", казва той.

По думите му такива действия вече са предприети при останалите държавни предприятия. Като следствие от добрите резултати на "ВМЗ" е разпоредено увеличаването на фонд "Работна заплата" с 10 процента. Подобна стъпка ще се предвиди от следващата година и за съживеното от държавата дружество "Авионамс", ако продължава да работи със сегашните темпове, уточнява министърът на икономиката.

"Нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд "Работна заплата" на тези предприятия, защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват", изтъква премиерът Бойко Борисов, застъпвайки тезата за отстраняване на посредниците.

Караниколов пък уточнява, че в "Дунарит" работят 1300 работници. "Техните семейства, свързаните дружества, които работят, доставки, са около 5 хиляди човека и това за регион Русе е недопустимо. Пред вас поемам ангажимент, ще направим всичко възможно да го придобием. Това не е национализация, няма такъв термин и такава възможност в нашето законодателство", заявява министърът.

Премиерът пита колко натовски хеликоптера са направени вече в "Авионамс", а министърът отговаря - два.

"Ако се справяме добре, ще има още повече, от нас зависи. Договорът е за 160 милиона долара", коментира Караниколов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КТБ била с 3,5 млад липси! Смях!КТБ беше банка на политмафията в България тя бе на Борисов , Пеевски, Доган и т.н.Тя бе собственик на БТК , Булгартабак и почти всички апетитни предприятия в държавата, а тази активи надхвърлят 3.5 млад ако се продадът по ясни и честни правила а не под масата. И когато Цветан Василев реши да играе самостоятелно бе ликвидиран и сега мафията начело с Борисов, Пеевски и Доган си получават дяловете за сметка на бедния български данъкоплатец.
31
0
 
14
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 години
Ако ще удържавяваме наред, искам Боко лично да ми подари акции! Нали уж държавата сме всички ние? Няма само те да лапат я!
30
0
 
18
 
! Отговори
Naco преди 6 години
А,КЪДЕ е ДЪРЖАВАТА? НАРОДЕ????
29
3
 
15
 
! Отговори
Тато преди 6 години
СоциализЪма се завръща! Спете спокойно деца!
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук, ти пърдялника си не можа да опазиш от суджука на кмета на Симитли, ще ми спасяваш Дунарит......
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам усещането, че ДУНАРИТ ще е вторият голям удар на Тиквата след КТБ.
26
3
 
21
 
! Отговори
Боко Суджука преди 6 години
Орешарски е виновен !
25
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има кинти за платените протестъри на Боко Суджука - ранобудни студенти, умни и красиви, протестна мрежа и прочее гнусна гербаждийска платена ***.
24
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то по- нагъл крадец от държавата няма.
23
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе Бойко, къде е ортакът ти в краденото Пеевски.Къде са бившите ти шефове в СИК Маргините.Къде ги скри.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами от парното кога ще ги разкара , от хуманна гледна точка в Дунарит са 1500 човека , ами на парното колко сме? Ами от водата , от горивата от тока кога ще бъдат разкарани кърлежите? Или в оръжието има келепир , а за другото - да го ду .х ..а. т бедните - страхотни управленски решения , няма що -сега убедихте ли се , че всички така наречени в България "партии" са единни в гю.ве..ча , да живеят изборите , където всеки свободно си изразява "мнението, а Слави даже иска задължително
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойче ще има пари за суджук, а?За тебе и за другите от гербаджийската клика.
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам - Държавата на Борисов ли е ?Да одържави Дунарит, означава да го открадне за себе си.
19
1
 
24
 
! Отговори
висок преди 6 години
Ся, пак преди 2 седмици Пеевски се появи на оръжейно изложение в Судан и предлагаше продуктите на Дунарит!!!! Случайност?
18
1
 
18
 
! Отговори
висок преди 6 години
Ся, допреди 2 седмици Дунарит сам си търгуваше с оръжията. Но му отнеха лиценза за търговия!!!!!! не за производство!!!! Сега ще сложим наши търговци да оберат печалбата. Наистина до 1 г. собственоста ще е в ошфорки!
17
2
 
27
 
! Отговори
ДО 17 преди 6 години
Именно Борисов е този, който през първия си и втория си мандат концентрира всички пари на Държавата в КТБ, за да може след това лесно да ги ограби, заедно с ортаците си - Прасилян и Цацаров и да обвинят Цветан Василев.Ама българинът толкова му е паметта, помни от днес до утре.
16
1
 
17
 
! Отговори
hipatiga преди 6 години
колеги спрете да импровизирате.До края на 2013 г. КТБ закупи 24 предприятия.В краят на същата година банката заплати 40 млн .лв. данъци.След това започна разграбването на активите,които имаха пазарна цена над 2,5млд,лв.Сега си говорим за Дунарит, които се канят да го вземат посредници.До 3 месеца това предприятие ще изчезне в офшорките.
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички трябва да му се отчитат лично на него - и от превозвачите, и от контрабандата, и трафикантите на хероин и на бежанци, собствениците на хотели и заведения, сега и предприятията.За 10 години открадна над 20 милиарда.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** посредници не търпи!
13
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не зная как така един полуграмотник, който не разбира от нищо, командва цялата държава, в разрез със законите и нормативите.Прави си каквото ще, защото знае, че Съдът е нягов и няма как да му потърси сметка.Интересите на гражданите не са защитени от никой.Правителството е шайка некадърни крадци и мафиоти, а Съд - няма.