Горанов пусна проверка на скандала със съпруга на Бокова

Кабинетът ще излезе с официална позиция още утре
55
Горанов пусна проверка на скандала със съпруга на Бокова
Снимка: Булфото, архив

Финансовият  министър Владислав Горанов обяви, че ведомството му провежда проверка във връзка с разкритията със заглавие "Азербайджанска перачница“ на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност.

Още по темата

"С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР. На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък", се заявява в съобщението на МФ.

Скандалът гръмна вчера.

Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан, съобщи вестник "Гардиън" в ексклузивен материал.

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях, допълва Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немам думи за тая ТВАР !
36
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Тая": Не можем да мерим доходите на политици от нивото на Бокова с тези на някой нашенец от Горна Малина. Който има пари, ще си купи жилище където реши, не само в България. Беше време, когато всяко семейство можеше да има само по един апартамент. Натам ли да се връщаме?
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
celata dandania s Irina e za da se pokrie u4astieto na Boko, sin na polkovnik ot mevereto, ta na onia Boko deto i haber si nema ot kamunizmata ama se pisa neotpisanvrag na kamunizmite kamuniZZZ, da be za bankata na CV staa na eproz bria
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го фанат за дедовият му . Договори ,получил ,платил данъците в България . За двата дедови, ще го хванат . Жалки опити за манипулация . А къщата за 1,5 милиона в Испания ? За нея нещо ?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бе, къде се потули тези дни видната активна боркиня срещу корупцията на другите - др. Нинова.
32
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
А Драгалевският , нито пил, нито суджук ял.Господ да го...."поживи" !
31
3
 
8
 
! Отговори
тая преди 6 години
бокова ако се чувстваше българка нямаше да купи апартаменти в чужди държави.Тя е на-гла, арогантна, чедо на убиец, учила без пари -с държавни/ пари на народаи в Москва.Не се срамува нито от произход, нито от кражби.Жалко че юнеско има такъв началник.
30
2
 
6
 
! Отговори
Бокови-крадци преди 6 години
Тази комунистка Ирина Бокова сега ще изконсумира цялата комунистическа вина с всички "мезета"(както казваше брат и Филип Боков преди 20 години в народното събрание) , които ще и предложи българският народ в интернет пространството...
29
0
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хааааааааа.... преди 6 години
ЗАЩО ЛИ , НЕ СЪМ ИЗНЕНАДАН......ТЕ-БОКОВИТЕ ......ВИНАТА И МЕЗЕТАТА , ДА НЕ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ГИ КУПУВАТ СЪС ЗАПЛАТИ ,БЕ.....ХА,ХА,ХААААААААКУПУВАТ ГИ С "ИЗПРАНИ ПАРИ".........ЗА ДА НЕ МИРИШАТ НА РУСКИ ПАРТЕНКИ И УСРАНИ КОЛХОЗНИ ***!!!ХИТРО ...НАЛИ...??!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е и какво -крадецът вика :дръжте крадеца......кой кого ще разследва: ученициците ще разслеват учителите си в занаята......
27
1
 
11
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Ха ха ха пак голяма смешка ! Как червената партийка ГЕРБ, ще разследва за престъпление тъмночервеният бандитски клан Бокови ? Как ? Пак ли ви затварят очите и ви бетонират мозъкът или се грижат да не ги отваряте и да не разбиете бетонът в главите си ? Управляват ви комундури от 1944 г. до днес които сами си избирате и ще ви управляват още най-малко 1000 г. ако съществува България до тогава разбира се !
26
0
 
9
 
! Отговори
x преди 6 години
"Кабинетът ще излезе с официална позиция още утре"/вж. подзаглавието/.Да кажат защо за потвърдили мандата на тоя, митревия в ЕБВР.Не са ли знаели че е ченге от ДС.До него ли опряха,сякаш няма млади момчета и момичета-българчета с по два-три езика и магистратури!Кога действително ще дадат път на младите,та белкем останат в България.
25
0
 
12
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Комунистите се разпространяват като СПИН, по кръвен път и кражбите са им ВРОДЕНИ още от партизанското движение, когато ограбваха мандрите и добитъка на българските селяни
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бокови- не само комунисти а едни от създателите и закрилниците на ИД от Хисбула.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как Горанов ще разследва Гардиън и Боковиън, като Боко е в Банкиън
22
4
 
17
 
! Отговори
Генсек на ООН? преди 6 години
Милите те! И двамата са невинни! Света вода ненапита! Кога е било комунист да си признае гафовете и тайните далавери за милиони? И тази с цялото си нахалство се беше кандидатирала за генерален секретар на ООН. И другарите комунисти начело с Лъжкинята Нинова ореваха орталъка, че Борисов прецакал Бокова, като предложи и Кристалина Георгиева за същия пост!
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
850 000лв. *** таа и 850 000 000 вече може да е направила..Куче влачи диря нема!
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
425 000 ?....850 000 000лв.Ако бачкате в Екарисажите на др.Гергов...на 2 смени...и спестявате...за някви си 500 години ще ги направите!
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ленчето Поптодорова я разчекнахте за едно кремче от 300?...ся сте се наФърлили за половин милион на другарката Бокова!Таа жена е ГЕН.СЕК. на Юнеско бе еййй..маскари!Тя така е свикнала да е ГЕН.СЕК.!Кът няма БКП...ЮНЕСКО!Важното е да е ГЕН.СЕК.!
18
3
 
23
 
! Отговори
ПРАВДА И СВОБОДА преди 6 години
И НА ПЕТОЛЪЧКИ ДА ГИ РАЗПЪНЕМ ТЕЗИ САТАНИНСКИ ИЗЧАДИЯ, ЩЕ ИМ Е МАЛКО ЗА ЧУДОВИЩНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КОИТО СА ВЪРШИЛИ, ВЪРШАТ И ЩЕ ВЪРШАТ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО!