Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

Докладът на МС за националната сигурност за 2016 г. предизвика дебат
Обновена: 13 сеп 2017 11:47 | 13 сеп 2017 11:47,
522
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия! Ако се гласува такава глупост, трябва онези горе да са готови да си понесат последствията.
64
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 62: "за Русия не знам, ама турция е заплаха 1 ..за нея обаче - ни дума"Между путинова Русия и ердоганова Турция няма разлика. Ина двете империи сме яли попарата.
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата заплаха за националната сигурност сас 240-те *** в НС, плюс магаретата и магариците в (м)инистерски съвет (включително и съветниците им).
62
4
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Според мен най-опасен е чиффута Soros.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво опозициятя участва в такъв дебат, БСП то ?
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за Русия не знам, ама турция е заплаха 1 ..за нея обаче - ни дума
59
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплаха ли.....кой иска да е така? Няколко политика които угодничат на ЕС и САЩ. Защо да ни напада Русия, имат си достатъчно територия, мързеливци и пияници. Имат си силна армия и не им дреме. За нас опасен е Ердоган и отвратителната му политика да възстанови Османската империя. Какво ни налага Русия, че е този вой и параноя? Оставете Путин и правителството му, двата народа но се разбират от векове. Ако някой си мисли, че българи ще се настроят враждебно срещу руснаци, много се лъже!
58
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59учи исторя че се излагаш .... такива неща са обсъждани многократно, защото руската агресия е факт
57
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни? Такъв доклад не е разглеждан и в най тежките години когато България е сателит на хитлеристка Германия.Дари и на цар Борис нема да му е приятно на оня свят от тоз дебат.
56
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да, заплаха е от 100+ години и трябва да се пазим. Ние сме бяла държава и принадлежим към западната култура ! на далеч съвецките *** от нас !
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иван Сергеевич Аксаков(Чиновник за особени поръчения в Министерството на вътрешните работи. Председател на Московския славянски комитет от 1857 год. Ментор, идеолог на славянофилството. Неговият славянски комитет финансира закупуването на оръжие, униформи и снаряжение за българското опълчение)През 1885 г. Аксаков пише в статия във вестник Русь думите: Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите.
54
14
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
заплаха за бьлгария е нато и есзаплаха за бьлгария е невежеството и простотията на бьлгаритезаплаха за бьлгария е днешното управление на бьлгария и бьлгарите коитогласуваха за него
53
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата заплаха за България и българите е мафията на Суджуци, просмукала цялата държава и измукваща жизнените й сокове.Ето сега например поредният убиец от партията на Суджуците, застрелял човек пред 20 души, ще бъде освободен от слугата на мафията Цацаров, въпреки свидетелските показания.Резултатите от балистичната експертиза вече бяха манипулирани за да може малкият суджук от Виноградец да излезе на свобода и да продължи да сътрудничи на Главния Суджук в ограбването на народа.
52
6
 
21
 
! Отговори
халюцинации преди 6 години
Какво ли, от Козяк, са им сложили в храната на тези от "кабинета", че все им се привиждат някакви халюцинации? Че Русия е заплашила да им гепи суджуците ли?
51
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинова Русия е заплаха за всички съседни страни !
50
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплаха ли е Русия за сигурността ни?ПИТАЙТЕ УКРАЙНА !
49
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помним преди 73 години как Русия обяви война на България и я окупира. Помним и няма да забравим. Пък който иска нека да нарича брат поробителя си.
48
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никаква значение. Важно е гаврата с с руската измеет да продължава!
47
6
 
12
 
! Отговори
работещ-беден преди 6 години
Всекидневно увеличаващите се цени са СУПЕР ЗАПЛАХАТА.
46
4
 
27
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Нека хората подписали този доклад да датат някакво логично обясния за предния доклад относно заплахата за териториалната цялост на страната което най голямата заплаха за всяка държава, и как той кореспондира с враг номер едно на България, Русия! Сетих се, руснаците дават пари на имами, ци аните, джамии и искат руски втори език, също така искат руска етническа партия, искат целия български бизнес и искат да им говориш на руски, а да и в бургас се хвашат 80 руски станции, или пък май бяха турски..