Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

Докладът на МС за националната сигурност за 2016 г. предизвика дебат
Обновена: 13 сеп 2017 11:47 | 13 сеп 2017 11:47,
522
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
6
 
9
 
! Отговори
Ко ко каза преди 6 години
Те не казват че радикалния ислям мигрантите и Идил за заплаха за Нац.Сиг. а Русия.пълни палячовци .така им са заповядали
324
6
 
9
 
! Отговори
За затвора сте преди 6 години
Ако бях на мястото на Путин веднага бих забранил на тур операторите да пращат Руснаци на почивка в България.има много по хубави курорти от тоалетно черно море.
323
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разпадането на съветският блок доказа, че Русия като империя на злото може да граби територии, но е безсилна да ги управлява. Загубата на Украйна потвърждава, че и тя й беше в много, а Бъдещето ще покаже, че и сегашната й територия е непосилна за кремълската КГБ клика да я коландрисва - както казва народа. Решението: Перестройка до дупка, докато остане само една Русия, голяма колкото Полша, по оста Москва-Новгород-Ленинград.
322
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като регионална сила, Русия е заплаха за сигурността ни и на всички нейни съседи !Трябва да се помисли за още санкции.
321
9
 
6
 
! Отговори
was преди 6 години
До 375 За каква веилка страна бълнуваш неуки ***.За пияните руснаци ли ,донесли толкова страдание на Финландия, Полша,Литва,Латвия,Естония,Грузия, Карелия,Молдова,Украйна,Армения,.................Да не говорим за зверствата срещу собственият си *** народ.
320
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия тежи като воденичен камък на плещите на световния прогрес.
319
9
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Заплха от Русия няма. Но ние трябва ведно с Румъния да съдействаме за милитаризирането на Черно море с оглед на разшитението на ЕС в Грузия и Азербайджан. Стотици фрегати, подводници, десантни кораби и катери ще трябва да се обслужват от България и Румъния. И понеже европейския излаз на Каспийско море през Сталинград беше неуспешен, сега ще пробваме през Черно море. Шенген е морковът, ''руската заплаха'' е тоягата. Просто е.
318
3
 
12
 
! Отговори
малка бг преди 6 години
Голям срам, направо крещяща липса на каквато и да е мисъл...
317
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-страшни от руската заплаха или по-скоро путинската политика у нас СА ЧЕРВЕНИТЕ РУСОСЪРБОМАНИ откровени тотални ***..ти веещи руски и на непризнати от никой "РЕПУБЛИКИ"ЧУЖДИ ЗНАМЕНА.Копринкаджиите са заплаха,а още по-страшно е че там въодушевени речи размахвайки ръце като една истинска Ана картечарка изнася другарката Корнела,която иначе си купува дрешки не от русия а от омразния запад,още по-страшно е че много "гербери"са от същата семка,но пак нещо са му подшушнали на Бацето та се е подписал
316
12
 
6
 
! Отговори
ОБЪРНЕТЕ преди 6 години
Внимание: добре е,че се дава гласност на ХИБРИДНАТА политика на РУСИЯ.ОЩЕ 2015 година предупредих,че ще започнат да пресичат мигранти Черно море, но нИКОЙ не обърна внимание.Сега е твърде възможно корабите да са насочвани от руска страна, а всички мислят, че идват от Турция.Мислите ли, че са малко мюсюлманите, желаещи да влязат в ЕС от Русия и не е ли част от хибридната война на Кадиров и Путин.Погледнете географската карта. Корабите могат да се пълнят с върнали се бойци от ИД и Русия се чисти.
315
11
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До EpikВ първите две световни войни сме заемали грешната страна------Напротив, заемали сме правилната страна.
314
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 381От кога Оманския фонд е "руски"... Стига с тази "фейк нюз" бе... Еднва лъжа повторена хиляди пъти не става "истина"?! Доказателства трябват, а определено Оманския фонд не е такова за КТБ!
313
11
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Само заради факта ,че Кутев , Сидеров,да не ги изреждам подобните на тях , са защитници на руските интереси ,каузата просто не си заслужава
312
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КТБ=руска партенкаАбе нито едно руско име не излезе свързано с КТБ, но за сметка на това много грантаджии и организациите им се оказаха със сметки там... Та колко е "руска".... както каза чичо Доналд май ще излезе "фейк нюз", повторян и внушаван многократно по медиите!? Да не се окаже и баба ти "руска", че и "мъжка"?
311
6
 
10
 
! Отговори
амер.трол преди 6 години
охаа поизкарах няколкоцента от темата да плюя по Русия и България
310
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако си мислите че такава велика страна се интересува от ганъовски коментари...хахахха много сте зле
309
2
 
2
 
! Отговори
2 преди 6 години
До КТБ=руска партенкаФинансовата компания Булгарсовинвест, единствената небанкова институция, която извършваше банкови сделки до Закона за банките и кредитното дело, е създадена през ноември 1988 година. Капиталът на компанията, регистрирана първоначално по Указ 535 от 1980 г., е 60 млн. лева и е разделен поравно между Българска външнотърговска банка и Внешэкономбанк.
308
11
 
8
 
! Отговори
дуро преди 6 години
абе ако русия не водеше хибридна война щеше ли да ги има тук руските *** от вече 8 години?????
307
0
 
1
 
! Отговори
КТБ=руска партенка преди 6 години
До АнонименПрез миналата седмица съдът регистрира първата българо-руска банка "Корпоративна търговска банка" - АД, наследник на Булгарсовинвест. "Когато през лятото на 1993 г. тогавашният вицепремиер на Русия Фьодоров посети България, с учудване установи, че вече от години функционира успешно смесена финансова институция", казва тогавашният шеф на Булгарсовинвест и сегашен главен изпълнителен директор на Корпоративната банка Валентин Станчев.
306
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До WIKIкви са тези глупости бе, скъпа... КТБ била "руска" банка, но не излезе името и на един руснак замесен с източването и!? А ние българите не пишем имената си на латиница за разлика от вас - турчеещите се! Другар ще казваш да дРътия *** - баща ти, който още не се е разделил с партийната книжка, комсомолке....