Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?

Докладът на МС за националната сигурност за 2016 г. предизвика дебат
Обновена: 13 сеп 2017 11:47 | 13 сеп 2017 11:47, Василия Пейчева
522
Пленарни страсти: Заплаха ли е Русия за сигурността ни?
Снимка: Reuters, архив

Заплаха ли е за националната ни сигурност Русия? Тази тема коментираха депутатите в парламента по повод доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., в който правителството разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи.

В документа се посочва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплаха за единна и мирна Европа.

Според Милен Михов от "Обединените патриоти" докладът отразява вярно заплахите за националната ни сигурност.

"Посочват се три важни факта. Първо, засиленото присъствие на Русия в Черноморския басейн. На второ място, изострените отношения между Русия, НАТО и ЕС, не довеждат до друг извод, освен нарастването на заплахата за националната сигурност. Третото нещо, което много ясно се казва, са засилените опити да се формират сфери на влияние, включително в България, чрез икономически, политически и културни средства", обясни Михов.

Той допълни и че в предишни доклади също е имало подобни заключения, така че това не е новина.

"За всеки информиран гражданин е видно, че Студената война се завръща в Европа и това не е радостна новина", заключи патриотът. Той допълни, че сред другите заплахи за сигурността са тероризмът и ислямският фундаментализъм.

Друг патриот, Станислав Станилов от "Атака", обаче не е съгласен с констатациите в доклада и ги определи като "натовски глупости".

Според червения депутат Антон Кутев пък с доклада правителството за пореден път показва "неадекватност". Въпреки това той не вярва, че констатациите ще утежнят отношенията между България и Русия.

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Именно това, че сме членове на НАТО и ЕС означава, че можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история", каза Антон Кутев.

Според Антон Тодоров от ГЕРБ пък докладът показва един от големите проблеми за България - хибридната война.

Колегата му Красимир Велчев се въздържа от коментар, но отчете, че щом има такива констатации, значи има някакви притеснения.


522
Още от
Напиши коментар Коментари
343
5
 
6
 
! Отговори
Дедо ви преди 2 месеца
Абсолютна заплаха са руснаците за нас щото ако ни нападнат всичката ни ракия ще изпият.....Барем имам много руски приятели и едвам смогвам с дамаджаните и трушиятя
342
6
 
9
 
! Отговори
Ко ко каза преди 2 месеца
Те не казват че радикалния ислям мигрантите и Идил за заплаха за Нац.Сиг. а Русия.пълни палячовци .така им са заповядали
341
6
 
9
 
! Отговори
За затвора сте преди 2 месеца
Ако бях на мястото на Путин веднага бих забранил на тур операторите да пращат Руснаци на почивка в България.има много по хубави курорти от тоалетно черно море.
340
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разпадането на съветският блок доказа, че Русия като империя на злото може да граби територии, но е безсилна да ги управлява. Загубата на Украйна потвърждава, че и тя й беше в много, а Бъдещето ще покаже, че и сегашната й територия е непосилна за кремълската КГБ клика да я коландрисва - както казва народа.

Решението: Перестройка до дупка, докато остане само една Русия, голяма колкото Полша, по оста Москва-Новгород-Ленинград.
339
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като регионална сила, Русия е заплаха за сигурността ни и на всички нейни съседи !
Трябва да се помисли за още санкции.
338
9
 
6
 
! Отговори
was преди 2 месеца
До 375 За каква веилка страна бълнуваш неуки ***.За пияните руснаци ли ,донесли толкова страдание на Финландия, Полша,Литва,Латвия,Естония,Грузия, Карелия,Молдова,Украйна,Армения,.................Да не говорим за зверствата срещу собственият си овчи народ.
337
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия тежи като воденичен камък на плещите на световния прогрес.
336
9
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 2 месеца
Заплха от Русия няма. Но ние трябва ведно с Румъния да съдействаме за милитаризирането на Черно море с оглед на разшитението на ЕС в Грузия и Азербайджан. Стотици фрегати, подводници, десантни кораби и катери ще трябва да се обслужват от България и Румъния. И понеже европейския излаз на Каспийско море през Сталинград беше неуспешен, сега ще пробваме през Черно море. Шенген е морковът, ''руската заплаха'' е тоягата. Просто е.
335
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лондонския мирен договор някой знае е ли защо и кога е подписан като говорим за мръсници и интереси на великите сили.
334
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пълни *** .... ние сами сме си заплаха.
333
3
 
12
 
! Отговори
малка бг преди 2 месеца
Голям срам, направо крещяща липса на каквато и да е мисъл...
332
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-страшни от руската заплаха или по-скоро путинската политика у нас СА ЧЕРВЕНИТЕ РУСОСЪРБОМАНИ откровени тотални иди..ти веещи руски и на непризнати от никой "РЕПУБЛИКИ"ЧУЖДИ ЗНАМЕНА.Копринкаджиите са заплаха,а още по-страшно е че там въодушевени речи размахвайки ръце като една истинска Ана картечарка изнася другарката Корнела,която иначе си купува дрешки не от русия а от омразния запад,още по-страшно е че много "гербери"са от същата семка,но пак нещо са му подшушнали на Бацето та се е подписал
331
12
 
6
 
! Отговори
ОБЪРНЕТЕ преди 2 месеца
Внимание: добре е,че се дава гласност на ХИБРИДНАТА политика на РУСИЯ.ОЩЕ 2015 година предупредих,че ще започнат да пресичат мигранти Черно море, но нИКОЙ не обърна внимание.Сега е твърде възможно корабите да са насочвани от руска страна, а всички мислят, че идват от Турция.Мислите ли, че са малко мюсюлманите, желаещи да влязат в ЕС от Русия и не е ли част от хибридната война на Кадиров и Путин.Погледнете географската карта. Корабите могат да се пълнят с върнали се бойци от ИД и Русия се чисти.
330
11
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 2 месеца
До Epik

В първите две световни войни сме заемали грешната страна
------

Напротив, заемали сме правилната страна.
329
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 381
От кога Оманския фонд е "руски"... Стига с тази "фейк нюз" бе... Еднва лъжа повторена хиляди пъти не става "истина"?! Доказателства трябват, а определено Оманския фонд не е такова за КТБ!
328
11
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 месеца
Само заради факта ,че Кутев , Сидеров,да не ги изреждам подобните на тях , са защитници на руските интереси ,каузата просто не си заслужава
327
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КТБ=руска партенка
Абе нито едно руско име не излезе свързано с КТБ, но за сметка на това много грантаджии и организациите им се оказаха със сметки там... Та колко е "руска".... както каза чичо Доналд май ще излезе "фейк нюз", повторян и внушаван многократно по медиите!? Да не се окаже и баба ти "руска", че и "мъжка"?
326
6
 
10
 
! Отговори
амер.трол преди 2 месеца
охаа поизкарах няколкоцента от темата да плюя по Русия и България
325
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ако си мислите че такава велика страна се интересува от ганъовски коментари...хахахха много сте зле
324
2
 
2
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
До КТБ=руска партенка
Финансовата компания Булгарсовинвест, единствената небанкова институция, която извършваше банкови сделки до Закона за банките и кредитното дело, е създадена през ноември 1988 година. Капиталът на компанията, регистрирана първоначално по Указ 535 от 1980 г., е 60 млн. лева и е разделен поравно между Българска външнотърговска банка и Внешэкономбанк.