Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?

Премиерът отрече упреците за лобизъм около изтребителите
Обновена: 18 сеп 2017 14:49 | 18 сеп 2017 14:49,
250
Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?
Снимка: БТА

Отношенията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев отново се изострят. Поводът за пореден път е закупуването на изтребители за армията.

"Отнасям се с голямо уважение към Румен Радев, но той вече не е шеф на ВВС, а президент на всички българи", каза министър-председателят днес.

Така той отвърна на упреците на държавния глава от събота, че лобистите са победили по темата с изтребителите. Така Радев разкритикува работата на временната комисия в парламента, която излезе с предупреждение, че може да се наложи процедурата за закупуване на изтребителите да се пренапише.

Още по темата

"Казва, че искам да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм. За 1 месец едно служебно правителство направи сделка за поне 3 млрд. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни", коментира още Борисов днес, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че парламентът прверява дали двата изтребителя, които се обсъждат за закупуване, са единствените взможни.

"Няма някой, който да каже, че един F-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс. Не са втора ръка, защото има и нови. Като са по-скъпи има едни "Скорпион" пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо изведнъж се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато правим обществени поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени", коментира Борисов.

Той допълни, че Чехия и Унгария не са платили като нас 1,3 млрд. за американски централи, 1,2 млрд. за "Белене" само миналата година.

"Ако не ги бяхме платили с тези 3 млрд., щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, но моряците искат и кораби. Когато дойде първото правителство на власт, купихме "Спартан", платихме "Пантер", "Кугър". Даже два еърбъса платихме правителствени. От къде да вземем повече? Искам да ги купим днес и ще опоскаме целия фискален резерв. Само че това се наблюдава от тези, които очакваме да ни поканят в чакалнята на еврозоната", допълни министър-председателят.

Той обясни и че в същото време ЕК разработва цял план, по който може да бъде финансирана отбраната.

Борисов обясни, че "Грипен"-ите са без въоръженията. "Веднъж купувахме едни "Спартан"-и без нищо, едни "Кугър"-и без въоръжения. Мога да хвана бас, че "Грипен" са без въоръжение", допълни той.

На въпрос колко време ще отнеме връщането на процедурата по избор на самолет на ниво "оферти", премиерът отговори: "Не се занимавам с оферти. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя подобно нещо. Който може, да го направи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О Господи тоя изтрещя дето стои на тва слънце той е повече от шеф на ВВС той е главно командващ .
168
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До цитат на Ог.МинчевИма време,ще се научи.Бойко дойде в политиката преди 15г с един брезент и дефламол.Радев е от няколко месеца.
167
0
 
3
 
! Отговори
оги доги преди 6 години
До цитат на Ог.МинчевКо рече?!
166
21
 
4
 
! Отговори
цитат на Ог.Минчев преди 6 години
Ако президентът Радев не се заеме сериозно с процеса на своето политическо самообразование в позицията на държавен глава, ако продължава да бърка познанията за политиката с ирационалните митологии, характеризиращи колективната некомпетентност на издигналата го на този пост партия БСП, ще му бъде трудно да се ориентира в своите задължения, за които той и без друго е твърде неподготвен.
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''има едни "Скорпион"за Президента на Републиката може и безмоторни ''някви'' - цяла ескадрила
164
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дуроПрава си,другарко Бойка Козякова.
163
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ не искат да се развиваме.Трябваме им като територия от която да нападат Русия,за което скъпо ще си платим.За тази цел пари получават само някои кухи тикви.Везите отиват на кино.Значи не им трябва нашия човешки матрял.
162
14
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Най - големия лобист - Ало-Радев, дето за 3 месеца натъкми нагласения си конкурс за НОВ самолет, тръгнал да говори за лобизъм. Начи правиш конкурс за НОВ самолет, а допускаш две от трите оферти да са втора употреба. После да каже, че не е лобист и решетникова маша. Избрал нашия оферта без въоръжение, разбираш ли? Както Станишев купи Кугарите без въоръжение по поръка на Мордор.
161
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Урко от планетата на маймуните.
160
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ *** РУСИЯ ,ЧЕ Е ЗАПЛАХА СПОР НЯМА ! АНЕКСИРА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ ,РУШИ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ И ПРАЩА ТАМ ВОЕННИ БЕЗ ОПОЗНАВАТЕЛНИ ЗНАЦИ КОЕТО Е ПРЕЦЕДЕНТ ВЪВ ВОЕННАТА ИСТОРИЯ ,ТАКИВА ***.КИНСКИ И КУ.РВЕНСКИ РАБОТИ ОЩЕ НИКОЙ НЕ Е ПРАВИЛ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА РУСИЯ !ТЪРГУВА С ЕМБАРГОВИ СТРАНИ ,ДОСТАВЯ ЯДРЕНИ ТЕХНОЛОГИИ НА ЕМБАРГОВИ СТРАНИ / СЕВЕРНА КОРЕЯ / ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ ЦЯЛО СТОЛЕТИЕ ИМ Е ПРОМИВАН МОЗЪКА ,БЪЛГАРИНА НЕ ИСКА ДА ЗНАЕ,ЧЕ РУСИЯ БЕШЕ ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО ,ИЗБИ 30 000
159
14
 
8
 
! Отговори
дуро преди 6 години
Другари и другарки, "номера" на Радка Решетникова няма да мине. Всички го разбраха, че е руски ибрик. Вижте му хубаво програмата на посещението в САЩ. Кръъгла нула. Всички бягат от него като дявол от тамян. Нито Тръмп , нито конгресмен искат да се срещнат с него. Ще клепи като мишка в трици и толкова.
158
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За закупуване на водоноски да се пита Бойко. За самолетите да мълчи.
157
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма нужда от самолети, има нужда от зенитноракетни комплекси, дори през комунизма не сме разчитали на самолети да ни пазят
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам по-евтин вариант за пазене на границата от арабските пълчища. Да се направят кочини с прасета и да се пускат на разходка покрай оградата. А бодливата тел да се маже със свинска мас .
155
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Португалските F-16 са бракувани от САЩ като опасни преди 20 години и после са подарени на португалците. Смятайте за какво става дума.
154
6
 
20
 
! Отговори
МАРШ В ЛУДНИЦАТА преди 6 години
ЗЛОБЕН, ГРОЗЕН, ОТМЪСТИТЕЛЕН ГАДНЯР - ТОВА Е БАНКЯНСКАТА МУТРА, Т.НАР. МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МУТРИСТАН. ПРЕСТЪПНАТА МУТРА НЕ МОЖЕ ДА МАНИПУЛИРА И ВОДИ ЗА НОСА ПОЧТЕН И АБСОЛЮТЕН ПРОФЕСИОНАЛИСТ И ИСТИНСКИ ГЕНЕРАЛ, КАКЪВТО Е ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ. И КОГАТО НЕ МОГАТ ТОЙ И ЦЕЦО МУ С АРГУМЕНТИ И ПОЗНАНИЯ ДА ГО ОБОРЯТ, ЗАПОЧВАТ ДА КЛЕВЕТЯТ ПО МРЪСНИШКИЯ СИ НАЧИН И ДА ЛЪЖАТ И ТРОВЯТ ЕФИРА С ПРОСТАЩИНАТА И ПРОСТОТИЯТА СИ НЕГОДНИЦИТЕ.ЕДИНИЯТ, БОКО-ДОНОСНИК НА ДС,А ЦЕЦО АГЕНТ НА ЦРУ, ЗАТОВА СА ТОЛКОВА НАГЛИ
153
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикваря пак се прави на компетентен по теми, от които бъкел не разбира.
152
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикво, ти докара авиацията ни до просешка тояга. Ти си последният, който трявба да се изказва по темата. Радев, за разлика от тебе, е запознат с проблемите й.
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 165Полша и Румъния нови ли взеха?
150
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев - Мушкатото.