Saab за Gripen-ите: Грешна информация, много лъжи!

Шведската компания с официална позиция по спора
Обновена: 20 сеп 2017 15:42 | 20 сеп 2017 15:30, Миглена Иванова
77
Saab за Gripen-ите: Грешна информация, много лъжи!
Снимка: архив, Reuters

Шведската компания Saab, която произвежда изтребителите Gripen, изпрати до медиите официална позиция заради спора между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за доставката на самолети за военновъздушните сили на България.

В позицията се посочва, че и Saab, и Швеция следят публичния дебат в България "с голям интерес, внимание, уважение и търпение".

Още по темата

Радев настоява правителството бързо да сключи договор с шведската компания за закупуването на изтребители Gripen, които бяха избрани от служебното правителство, за да не се стигне до приземяването на българската бойна авиация.

Борисов обаче намеква, че парите, които ще бъдат платени за изтребителите, вероятно ще бъдат пренасочени към увеличението на заплатите на учителите и за други разходи. Освен това той настоява, че има по-голяма нужда от превъоръжаване на сухопътните войски. За изтребителите премиерът намекна, че може да се изчакат съвместните проекти, които ще се финансират от Европейския съюз (ЕС) по линия на бъдещия отбранителен съюз.

Днес временната парламентарна комисия, която проверява процедурата по избор на изпълнител за доставка на изтребителите, трябва да гласува финалния си доклад. Очакванията са процедурата да бъде частично подновена и да се препоръча събиране на оферти за самолети наново.

Saab посочва, че през последните седмици са се тиражирали много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения.

В позицията на компанията се посочва, че схемата за плащане на самолетите е одобрена от парламента и те са се съобразили с всички искания.

Компанията подчертава, че времето за доставка на самолетите е едно от конкурентните ѝ предимства заедно с гъвкавата схема за плащане и ниските разходи за поддръжка на изтребителите.

Според Saab България би имала ползи от присъединяването към семейството на Gripen в Централна и Източна Европа, тъй като ще се насърчи сътрудничеството в региона по отношение на авиационната инфраструктура, обучението на пилотите и наземния персонал, поддръжката, логистиката и споделянето на ноу-хау, посочва се в заключение в позицията на компанията.

Още новини от икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: изтребителиГрипен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Think не ставай смешен. Ако си принципен докрай, говори за 16-те милиарда, които твоя вожд изтегли и се не видяха. Сега тръгнал да ми говори за учителски заплати. Да плаче ли, да се смее ли човек.
23
2
 
27
 
! Отговори
До think преди 6 години
Човек хич те няма, самолети ще купим ама ще са бараки на по 30 години със скъпа подръжка дето се чудят от сума години на кой да ги пробутат,да са ни честити новите стари бараки,така си купихме фрегата без основни части,дето повече от година не плуваше. Лошото е че никой няма да ни взима сериозно в света по гокеми проекти
22
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И шведите казаха, че Боко-*** лъже!!! Ама ние си го търпим още да ни излага и ограбва...браво на нас!!!
21
0
 
38
 
! Отговори
Армията чака от 28 г преди 6 години
Те ако искаха да дигат заплатите цяха да ги дигнат както в Чехия Словакия Полша или Румъния.И да ги дигат на учителите.То вече е късно то няма българи в България има 2500000 сънародници които никога няма да се върнат.
20
3
 
32
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
И по един ай фон за всички гласували за ГЕРБ да купи Баце ...майната му на самолета....
19
1
 
43
 
! Отговори
Гръбав рециклатор преди 6 години
Какво стана с оня рециклатор Ненчев, с присадената коса и ампутирания мозък, с поглед на лудо теле? Той каква я гласеше, какви цени бяха договорили са ония летящи ракли? Не го ли осъдиха вече?
18
3
 
40
 
! Отговори
Дърти хора не гиСрам преди 6 години
Вече никоя страна не ни взема на сериозно с такова оправление.Разбраха че за нищо не ставаме.Цирка е пълен а народа е персонала защото са избрали уравлението си
17
42
 
10
 
! Отговори
Think преди 6 години
Яснооо , като гледам коментарите и минусите , тука повечето са ***, които искат да се купуват самолети, а не да има за заплати примерно.Всички работите сигурно за по 2000-3000 и нагоре и сега си мислите, че няма да е лошо от някой друго самолетче...Циркаджии
16
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От банкянския мутрофон какво друго освен лъжи, простотия и олихофрения.
15
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, фирма на ББ и Шиши ще ги достави втора ръка, всеки с цена като за 2 нови.
14
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да накарат шведския посланик да тропа с крак. Той мутрьо боцев суджуков от друго не разбора.
13
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВОТО И ДА КАЗВА СААБ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ГЕРБЕРУНГЕЛИТЕ ВЕЧЕ СА ПРИЕЛИ ПОДКУПА ОТ ДРУГО МЯСТО.
12
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до това води некомпетенто и некадърно управление, до отблъскване на големи компании и до международен смях и недоумение, гарантирано от ГЕРБ / с помощта на КОЙ
11
56
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме 9 изправни Миг29. Ся като стегнат и останалите 6 ще са ескадрила. И без това ни трябват само за еърполисинг. На Ало-Радев и Корни пак им го нахлузика от ГЕРБ. Като му дойде времето ще купим нови Ф-35.
10
4
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същите луди калинки изгониха германските инвеститори за АЕЦ Белене, спряха Южен поток, изгониха китайски инвеститори, руски инвеститори за Белене. Сега ще изгонят шведите, целта им е да изгонят шведите и те да не подадат оферта, за да не се занимават с луди хора. Остават Ф-16, което е целта. Подобно на Южен поток и Русия, Швеция ще се оттегли от сделката.
9
46
 
11
 
! Отговори
Think преди 6 години
До Анонимен - 1 Какъв проект бе ? Ние сме цъфнали и вързали, самолети ще си купуваме.И то да може някой да се нагуши. Няма значение Грипен,Мрипен от едните ще се нагушат едни, от другите други, за народа каква файда? По-добре наистина да се изчака, нещо ако може Европа да ни плати самолетите и без това сме им външна граница, а тези пари да се пренасочат. Радев като типичен военен, който разбира само 2 неща - да се метат листата от плаца на летището и от някой друг самолет, само за това говори.
8
4
 
48
 
! Отговори
Тиквата преди 6 години
Оставка.
7
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да направят партийните субсидии по 1 лев/глас както гласеше референдума и парите да ги дадат за самолет?
6
4
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко много обича да настройва хората едни срещу други. Какво общо имат учителите с изстребителите? Заплатите на учителите би трябвало да са планирани още преди да изберат какви самолети да купуват и едното няма нищо общо с другото. Утре ще започне да обяснява на болните как няма пари за лекарства, защото трябвало спешно да се купят нови трамваи.
5
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко няма полза от това да се вземе нещо свястно. Той има полза от %. А тук от приключил конкурс процент не се взима