Радев ще кани успели българи да инвестират в България

Президентът предлага: Да се създаде портал за сънародниците ни в чужбина
Обновена: 24 сеп 2017 12:01 | 24 сеп 2017 11:55, Анисия Иванова
217

Снимка: Президентството

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града.

Президентът беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев представи идеята за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области.

Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби“, заяви Радев.

Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

По думите на президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, подчерта президентът.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона. 

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена, българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До до Пепи Аз бях техник в Телефоника - взимах 1200 евро и служебна кола и телефон.Вярно - по висока ми беше заплатата.
88
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея и работя в Ротердам, Нидерландия от 12 години. Към момента заплатата ми след удържане на данъците е 3 800 евро. Наемът на апартамента ми е 500 евро, а всички останали такси, включително и храна - са ми още около 800 евро. Спестявам по около 2 500 евро на месец. Това са около 5 хил български лв.Нали се сещате че тук това няма как да се случи. Доколкото съм чул в БГ хората работят за около 1000 лв заплати на месец.
87
1
 
17
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Да инвестират в страна, в която няма съдебна система и според скорошна статистика е по-назад по справяне с корупцията от редица държави в Африка?Че то българите живеещи в България гледат да си инвестират спестявания в чужбина.
86
6
 
4
 
! Отговори
до 91 преди 6 години
Не забравяй и лютеничката, емигрантите без лютеничка и Славка Калчева не могат
85
1
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В малкия ви провинциален свят - кумирите ви са Митьо Очите..."Наглите" и всякаква друга с ***! Ако си направите труда - да измъкнете главички от *** в които сте затънали - ще видите, че България - нито е пъпа на света ...нито центъра на географията. А и успелите българи надали се замислят честно за блатото от което овреме са се измъкнали!
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не остана неошетан суджук в България и е на привършване!!!Възлагат се надежди за нови пратки от чужбина!!
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***=ЛъжецАй не ни губи времето, измишлщотините ти са по-скучни от Паолу Коелу
82
4
 
5
 
! Отговори
до Циник преди 6 години
Тва са единици бе майна. ТИ МОже да си дръпнал малко ама останалите хора не са цъфнали и вързали.
81
1
 
6
 
! Отговори
до 85 преди 6 години
*** търсете си щастието в чужбината бе, кой ви спира, ето - отидете в Лондонското сити и ще си купите пентхаус, че и мотор БМВ, че и Порше ще си купите, хахахахахахахахахахха, ох ох ох аман от импотентни драскачи, задавих се от смях
80
4
 
6
 
! Отговори
до Пепи преди 6 години
Повечето в Мадрид взимат 600-900 евро
79
3
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Това момче...сега е в Токио...държи под наем къща с двор на хълм до града...понеже не му разрешили да регистрира мотора си - си купи 1200кб.см. Дукати! Ако знаеш какви са наемите в Токио ще ти стане ясно - колко е наема на къща с двор! Хълм ...само със 7 къщи...има и японска градина...Поршето го продаде на белгийски лекар почти без загуба, японка се грижеше за котарака му - докато той беше в командировка в Ню Йорк! И за да добиеш ясна представа за цените в Япония ...на световноизвестния рибен па
78
2
 
9
 
! Отговори
Men преди 6 години
А защо българите са успели в чужбина... Защото в България са нямали такъв шанс , държавата винаги е пречила на талантливите хора и постоянно тръби че нямало пари за това и онова,поради това вижте колко наши спортисти се състезават я за Азърбайджан,я за Казахстан...
77
0
 
8
 
! Отговори
лупи преди 6 години
Хубави снимки, преуспели българи, младост, красота... Само че на всеки запознат дори бегло със ситуацията в БГ знае, че преди да се сложат кражбите, измамите и отвличания в ъгъла, няма кой да се забие да налива пари в милата ни родина... Корупцията докато не се изкорени, съдът докато не заработи в обществен интерес, администрацията докато не заработи, няма кой да инвестира и петаче...
76
4
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До ДО 77 Пообъркал си се.Казвам че в Испания ако ти дават 1800 евро заплата,600 евро го прибират като данъци.Казвам го като човек който е гледал счетоводството на фирмата в която работех.Тука за да взимаш 1200 лева,трябва да взимаш около 1600 преди облагането.Има разлика нали.
75
3
 
6
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Господин Лъжа, тия номера от *** ли ги учите, хахаха, ай сега, умниче дай му имената на приятелчето ти от Алианц, за справка, един вид, че не лъжеш като Пинокио
74
4
 
6
 
! Отговори
ДО 77 преди 6 години
В България Данъка е по- голям - за 1000 лева заплата ти взимат 520 лева Данък .Явно не работиш и не знаеш .
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 73. Злобеели сме, защото ние не сме могли да отидем да мием чинии. Ами представи си, че не на всеки мечтата на живота му е да слугува някъде си пък дори и за малко повече пари. Всеки, който желае да емигрира може да го направи. Бачкатори търсят навсякъде, пълно е с обяви, нито възрастова граница има, нито изискване да знаеш език. Е, разбира се не може да си на 80+ и да сричаш.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно много са се забавлявали докато са го слушали.
71
3
 
5
 
! Отговори
Циник до Пепи преди 6 години
30 ...35...38...скоро говорих с приятел банкер в Алианц...израснал само с майка си ( разведена счетоводителка от София ) 78 набор...си купи Пентхаус в новия Европейски квартал във Франкфурт...купи си и мотор BMW RR (MISSION IMPOSIBLE )...а малко след това и Porsche последния модел ... познавам го от студентските му години....казах му, че съм възхитен от постигнатото от него - той е скромен(като за Софиянец) и ми отговори, че в сравнение с негови колеги от Лондонското сити е "назад с материяла"
70
7
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До 1 Аз съм бил в Чужбина - в Мадрид съм бил.Там на 1200 евро заплата ти взимат 600 евро данъци.Апартаментите почват от 500 евро и интернета от 50 евро.Ако трябва да живееш като хората,в края на месеца оставаш с 10 евро печалба.Всичко друго ти го прибират обратно.Ама и 1200 евро на месец е много за повечето българи в Испания.