Радев ще кани успели българи да инвестират в България

Президентът предлага: Да се създаде портал за сънародниците ни в чужбина
Обновена: 24 сеп 2017 12:01 | 24 сеп 2017 11:55, Анисия Иванова
217

Снимка: Президентството

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града.

Президентът беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев представи идеята за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области.

Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби“, заяви Радев.

Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

По думите на президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.

"Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат“, подчерта президентът.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона. 

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена, българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
4
 
! Отговори
до 72 и 73 преди 6 години
Ах, тотални глупости! Дай ми поне един пример на 30 годишен бг милионер от Лондонското сит?? Не можеш, нали? само празни приказки, фейк, фейк, фейк
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забелязал съм, че политиците не се интересуват от българите в чужбина като цяло, а само от успелите българи. За другите въобще не им пука. А да се интересуваш от успелите българи е друг начин да кажеш, че те интересува само материалната изгода.
67
0
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До *** до Пепи Даже не можеш да смяташ - 30 годишен милионер ама са минали 28 години - е той да не се е родил на плюс 2 години. Нещо сметките са ви грешни.
66
5
 
9
 
! Отговори
Циник до Пепи преди 6 години
И останалите рапони като него!Ако си направите труда да проверите...ще се учудите колко млади българи направиха състояние за миналите 28 години....само в Лондонското сити има вече доста 30годишни милионери!Но в живеейки в мутропартийна България на проста ци...гамени...роми...и милиони озлобени голтаккомплексари - живота ви подминава, като експрес - затънтена селска гара! Боричкането за коричка хляб...и някоя далаверка...не ви прави патриоти...а само изостанали *** в Бананова република
65
4
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До избирател А къде миеш чинии и за каква данъчна политика говориш.В Испания взимат двойно повече данъци отколкото в София.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търси благодетели за партията ...
63
3
 
7
 
! Отговори
до 68 преди 6 години
Другарят Радев първо трябва да съгласува отговора си с Масква и тогава ще Ви отговори.Искрено Ваш,Иво Хр. Петков
62
1
 
15
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Другарю Радев,кажете само,какво ще им предложите в замяна?!Адекватна данъчна политика,благоприятна бизнес среда или типичната чиновническа корупция плюс мутринския рекет?Какво другарю Радев?!
61
15
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
А бре какви успели българи.Аре стига с това гъзолизане бре.Който е в чужбина и кара на помощи,след 6 месеца да му бъде взето гражданството и да си кара на помощи. По добре ред и дисциплина отколкото лижене на ***.
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой успял било и българин ще дойде тук да инвестира - корупция не всеки метър, на всеки колиметър рекет.
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко от вас знаят, че секретарката на Радев, която му пише речите и му слага думите в устата, е Иво Христов Петков - син на ченгето от РУМНО Христо Петков, с псевдоним Решетников?
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме, че Радев е представител на цървуланковците от Бг, тоя човек няма 2 лева в Народната банка, ама отишъл при преуспелите ни сънародници в Щатите да ги агитира да се връщат! *** поне лютеничка да им беше занесъл бе, Радев, да ги умилиш един вид
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народ който не храни собствена армия, ще храни чужда
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни..
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то и тези българи дето са се навали да инвестират в България като чуят мъдростите на неадекватника Радев веднага ще се откажат.
54
10
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Браво на Президента Радев .Прави точно наобратното на Президента Плевнелиев .Само трябва да реши Ромския Проблем .Плевнелиев го задълбочи .
53
3
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Ти сега с котка ли се сравняваш, за котка ли се имаш или какво?
52
5
 
15
 
! Отговори
ван дам преди 6 години
поредната идиотщина от Радев. Никой няма да върне д а инвестира тук. По добре да отиде с делегаций и да броят колко точно са станали избягалите от България вече са сигурно станали,повече от 3милиона и ще стават още.Цели семейства и фамилий продават всичко и се изнасят от това грозно и уродливо подобие на държава.
51
2
 
26
 
! Отговори
Гръмки фрази преди 6 години
Трябва да си много зле, да си направил пари в чужбина и да се върнеш да инвестираш тук при наличието на тази бюрокрация, корупция и всичко възможно да се пречи на тия, които не са "човек на някой"... Радев да попрочете как се прави бизнес там и какво значи бизнес климат и как е тука и сам ще си даде отговор - ще ли се върне някой у тая "държава" наш'та...
50
4
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Съжалявам те.